Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Βαραίνουν τα «σύννεφα» πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ερωτηματικά για την έναρξη των προγραμματισμένων για τις 25 του μήνα ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, μεταξύ συριακής κυβέρνησης και εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης, δημιούργησε χτες εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι δεν θα σταλούν επίσημες προσκλήσεις στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των διεθνών δυνάμεων πάνω στη σύνθεση των εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης.

Η δήλωση αυτή τροφοδότησε φήμες για πιθανή αναβολή των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τη χτεσινή δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, στο Παρίσι, ότι «κανείς δεν πρέπει να υπαγορεύσει» στα κόμματα και τις ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης ποιους θα στείλει στη Γενεύη για να τους εκπροσωπήσει.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα, πως ο ρόλος της Ρωσίας είναι «εποικοδομητικός και απαραίτητος» στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, αναφέροντας συγκεκριμένα τον πόλεμο στη Συρία και την κατάσταση έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο Κισίντα υπογράμμισε ότι παρά τις διμερείς διαφορές με τη Ρωσία, το Τόκιο θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Μόσχα πάνω στην επίλυση διεθνών ζητημάτων.

Βαρύς ο φόρος αίματος του ιρακινού λαού...

Το ίδιο 24ωρο, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, έκθεση ερευνητών του Οργανισμού υπογραμμίζει τις τεράστιες απώλειες αμάχων στο Ιράκ μέσα στην τελευταία διετία, διαπιστώνοντας πως από την 1η Γενάρη 2014 έως τις 31 Οκτώβρη 2015 σκοτώθηκαν πάνω από 18.800 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 36.00 άλλοι, ενώ οι εκτοπισμένοι (από τις εστίες τους) ξεπερνούν τους 3.200.000 ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ