Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12341

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Ξηλώνει» την Κοινωνική Ασφάλιση και «ράβει» την ιδιωτική

Δρομολογεί μέτρα για την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού και την ίδια ώρα επικυρώνει οδηγία της ΕΕ για την ενίσχυση του λεγόμενου «τρίτου (ιδιωτικού) πυλώνα» ασφάλισης


ΣΕΛ.  5


Δυνατό εργατικό κίνημα, λαϊκή συμμαχία και ξεσηκωμός παντού!

Για να εμποδιστεί και να ανατραπεί ο οδοστρωτήρας σε βάρος του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργατοϋπαλλήλων, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, της νεολαίας, που σηκώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, η οποία ολοκληρώνει το έγκλημα, βάζοντας ταφόπλακα σε ό,τι είχε απομείνει όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση από τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Νέα και παλιά μέτρα θα φορτωθούν ξανά στις πλάτες του λαού, τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο όχι απλά μένει στο απυρόβλητο, αλλά θα ωφεληθεί πολλαπλά από αυτήν την πολιτική, που στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων πρέπει να συνεχιστούν, να δυναμώσουν, να αντιπαρατεθούν με τον αυταρχισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης, αλλά κι εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και συνδικαλιστικές ηγεσίες που προωθούν τη συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση για ένα δήθεν «καλύτερο σχέδιο», χωρίς να αμφισβητούν τον πυρήνα των αντιλαϊκών επιλογών. Να εμπλουτίσουν τις μορφές πάλης και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη, τη συμμαχία μεταξύ όλων των κλάδων, των λαϊκών στρωμάτων σ' όλη τη χώρα, που πλήττονται από αυτήν την πολιτική.


ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καβγάς για το πάπλωμα

Η προχτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη και ο τρόπος που παρουσιάστηκε απ' τα αστικά ΜΜΕ είχαν τη σφραγίδα της αντίφασης στην οποία έχει περιέλθει το αστικό πολιτικό σύστημα. Οι βασικοί του «παίχτες», απ' τη μια, πρέπει να παρουσιάζουν εικόνα αντιπαλότητας, ώστε να τροφοδοτείται η συγκρότηση του νέου διπολισμού, απ' την άλλη, να καλλιεργούν την προοπτική της συναίνεσης ιδίως στα μείζονα προτάγματα του κεφαλαίου που αμφότεροι εκπροσωπούν, εκφράζοντας και μεταφέροντας κατά καιρούς στην πολιτική σκηνή και τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους του για διάφορα ζητήματα.

Ετσι, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός έσπευδε να γνωστοποιήσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την ευαρέσκειά του για τη συνάντηση, γράφοντας πως «είναι ώρα μια νέα γενιά πολιτικών να αφήσει τη μικροπολιτική και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα...», κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να έκαναν διαρροές για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο πολιτικών αρχηγών, που κατά τη ΝΔ δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά στην ανάγκη να τονώσει το ξεθωριασμένο «αριστερό» προφίλ του ο πρωθυπουργός. Βεβαίως, και οι διαρροές της ΝΔ ήταν στοχευμένες στην τόνωση του αντιπολιτευτικού προφίλ του νέου της αρχηγού.

Η σχετική κόντρα σήκωσε κάμποσο «κουρνιαχτό», ικανό να συγκαλύψει προσώρας τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων στον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, παρά τις όποιες διαφορές στον τρόπο επίτευξής του προβάλλουν. Το «γαϊτανάκι» των διαρροών και των απαντήσεων στις διαρροές άφησε να περάσει σε δεύτερο πλάνο η κατά βάση συμφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν π.χ. με την προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις ανάγκες του κεφαλαίου, με μέτρα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς της στη διεκπεραίωση των υποθέσεών του, εξασφάλισης της συνέχειας κ.ά. 'Η με την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης προεξόφλησε τη στήριξη του κόμματός του σε μια τέτοια διαδικασία, προτείνοντας στον Αλ. Τσίπρα «συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος».

Τα ζητήματα που ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό, ως έκφραση προβληματισμού, κάλλιστα θα μπορούσε να τεθούν από τον Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης «εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας (σ.σ.: της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας)» και εστίασε «στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων. Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών».

Αλλά και στο Ασφαλιστικό ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν διαφώνησε με τις ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση. «Κουκούλωσε» κι αυτός το ταξικό περιεχόμενό τους και πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στη σημερινή κυβέρνηση, όπως κι αυτή το πετάει στις προηγούμενες.

Ο λαός έχει πείρα απ' τα καμώματα των αστικών κομμάτων. Αλλοτε ανεβάζουν τους τόνους, είτε στήνοντας καβγάδες περί όνου σκιάς είτε απηχώντας υπαρκτές αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης, πάντως όχι για τα λαϊκά συμφέροντα, άλλοτε τα βρίσκουν είτε ψηφίζοντας μαζί αντιλαϊκούς νόμους στη Βουλή είτε ακόμα ακόμα και συγκυβερνώντας. Το παράδειγμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι διδακτικό. Τα πρόσωπα μόνο αλλάζουν. Είναι όμως καιρός να αλλάξει στάση ο λαός, να τους γυρίσει την πλάτη.


Eurokinissi

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σημείο αναφοράς από σήμερα το Μπλόκο της Νίκαιας

Κορυφώνεται παντού ο πολύμηνος αγώνας που συντονίζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων

Με το στήσιμο ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου, σήμερα μετά το μεσημέρι, στον Κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, και με τα μπλόκα που στήνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, κλιμακώνεται και συντονίζεται πανελλαδικά ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.


ΣΕΛ.  11


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να βάλουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα τη σφραγίδα τους στους αγώνες

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  6   -   7
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Το Ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου»

ΣΕΛ.  16
ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ «SOFTEX»
Το κέρδος του καπιταλιστή ανοίγει και κλείνει εργοστάσια

ΣΕΛ.  14
ΕΠΑΦΕΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Εφ' όλης της ύλης συζητήσεις για τους στόχους του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  8   -   9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org