Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να μην προχωρήσει η έκδοση των πέντε φοιτητών στις ιταλικές αρχές ζητούν οι γονείς τους, μαζί με τους συνηγόρους των φοιτητών, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, στο Δικηγορικό Σύλλογο, ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών στις 7, 8, και 11 Γενάρη, σε τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προχώρησε στις 12 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στη σύλληψη των πέντε φοιτητών που διώκονται για συμμετοχή σε επεισόδια της 1ης Μάη στο Μιλάνο, σε κινητοποίηση εναντίον της διεθνούς έκθεσης «Expo Milano 2015». Οι συλληφθέντες φέρονται να είναι μεταξύ των Ελλήνων, που, την επομένη των επεισοδίων, είχαν προσαχθεί από Ιταλούς αστυνομικούς για να υποβληθούν σε υποχρεωτική λήψη δειγμάτων DNA. Οι φοιτητές προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ και αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Το εν λόγω ένταλμα - και στη συγκεκριμένη περίπτωση - εντάσσεται και υπηρετεί ένα γιγάντιο πλέγμα μηχανισμών καταστολής που δημιουργεί η ΕΕ, με διάφορα βολικά προσχήματα, όπως η «πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», για να περιορίσει ασφυκτικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για το χτύπημα ουσιαστικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της υπόθεσης που επισημάνθηκε χτες από τους συνηγόρους των φοιτητών, η ζήτηση για πρώτη φορά ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για διαδηλωτές, για πλημμεληματικές πράξεις (σ.σ. τους αποδίδονται). Μάλιστα, στο Δίκαιο της χώρας, οι πράξεις που αποδίδονται στο ιταλικό κατηγορητήριο που βρίθει αοριστιών, έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Τονίστηκε, επιπρόσθετα, ότι το μήνυμα που εκπέμπει το ένταλμα είναι να μην τολμάει κανένας να πηγαίνει σε διαδήλωση, ιδίως έξω από τη χώρα του.

«Κατεξοχήν μορφή πολιτικής δράσης η διαδήλωση, αντιλαμβανόμαστε ότι επιχειρείται να ποινικοποιηθεί», δήλωσαν οι γονείς των παιδιών, «γι' αυτό μιλάμε για πολιτικές διώξεις». «Τα παιδιά μας κατηγορούνται ότι εθεάθησαν να συμμετέχουν σε επεισόδια, το μόνο βέβαιο είναι ότι συμμετείχαν σε πορεία. Κατηγορούνται με βάση ένα νόμο περί συλλογικής ευθύνης, όχι γιατί έκαναν κάτι, αλλά γιατί υπήρχε η φυσική τους παρουσία σ' ένα πλήθος όπου συνέβησαν ορισμένες πράξεις»... «Στηρίζουμε τα παιδιά μας, δεν τα μεγαλώνουμε για να γίνουν έρμαια πολιτικών σκοπιμοτήτων. Εχουν συμμετάσχει σε διεκδικήσεις, είναι κομμάτι της κοινωνίας που πιέζεται και αντιστέκεται, ζητάμε να μην περάσει τέτοια βαρβαρότητα, θα σταθούμε στο πλευρό τους» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Τόνισαν, επίσης, ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης και δεν έχει καταστεί δυνατό.

Τα ευρωπαϊκά εντάλματα ενεργοποιούνταν μέχρι σήμερα για βαριά και ειδεχθή εγκλήματα (σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών).

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, με σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, απαίτησε «όχι μόνο να μην εφαρμοστεί, αλλά και να καταργηθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να μην προχωρήσει η έκδοση των φοιτητών στις ιταλικές αρχές». Ερώτηση έχει καταθέσει και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ