Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ψάχνονται για αναμόρφωση και το «σχήμα» που θα την εκφράσει

Την σύμπηξη ενός «νέου» σχήματος στο χώρο του «κέντρου», ικανού να ενσωματώσει ψηφοφόρους που παλαιότερα ακολουθούσαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, δείχνουν να επεξεργάζονται μια σειρά επιτελεία και παράγοντες, στο συνολικότερο φόντο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Χαρακτηριστικά όσα είπε, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ξανά ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση ενός μεγάλου σχήματος του προοδευτικού κέντρου. Αυτό υπερβαίνει και τα όρια της κεντροαριστεράς. Διότι στην κεντροαριστερά προσπαθεί να αποκτήσει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλοιώνοντας τις έννοιες. Για να μην παιδευόμαστε, λοιπόν, με τους όρους, υπάρχει ένας προοδευτικός μεσαίος χώρος. Το προοδευτικό κέντρο που πρέπει να εκφραστεί».

Αναφερόμενος, δε, στο εγχείρημα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (σύμπραξη των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), επισήμανε ότι «δεν αρκεί» και ότι «πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης του συνεδρίου μας, για ένα σχήμα που θα ενώνει τις δυνάμεις του προοδευτικού μεσαίου χώρου, θα είναι συμμετοχικό, δημοκρατικό και θα τους αντιμετωπίζει όλους με ισοτιμία».

Σε ερώτηση, δε, αν αυτό θα αφορά το Ποτάμι ή το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και ποιες άλλες δυνάμεις, απάντησε με ορισμένη δόση... χολής: «Οσες τοποθετούν τον εαυτό τους στον ευρύτερο αυτό χώρο. Ας ξεκινήσουμε όμως από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, πριν ασχοληθούμε με τις εξωκοινοβουλευτικές...».

Παραπέρα, υπερασπίστηκε την πρόταση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» για κυβέρνηση των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ, αλλά χωρίς τον Αλ. Τσίπρα πρωθυπουργό, καθώς όπως επεσήμανε, «το έχει αποκλείσει με οίηση ο ίδιος».

Μιλώντας ουσιαστικά και ο Ευ. Βενιζέλος για τους όρους της «συναίνεσης», ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει τα σενάρια ευρείας συνεργασίας ως σενάρια διαπλοκής, δεν ξεκαθαρίζει αν θέλει συναίνεση ή άλλη κυβερνητική πλειοψηφία. Αν θέλει να μας πει να συναινέσουμε σε κάτι εθνικού ενδιαφέροντος, ας μας πει σε τι και με ποιες εγγυήσεις, θεσμικές και προγραμματικές».

Την ίδια στιγμή, «γκρίνιες» φαίνεται να εκδηλώνονται στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την τοποθέτηση από την Φώφη Γεννηματά σε θέσεις ευθύνης του κομματικού μηχανισμού προσώπων που είχαν ακολουθήσει πριν ένα χρόνο τον Γ. Παπανδρέου στο ΚΙΔΗΣΟ.

Οι τέτοιες «γκρίνιες» αφορούν π.χ. τον Θ. Μωραΐτη, πρώην βουλευτή και υπουργό, υποστηρικτή του Παπανδρέου και πολέμιο του Βενιζέλου, ο οποίος, μετά την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη, τοποθετήθηκε την περασμένη βδομάδα επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού.

Ενδεικτικά είναι όσα έγραψε στο διαδίκτυο ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς δε λειτουργεί με ενιαίους κανόνες και αρχές εδώ και πολύ καιρό! Επιβραβεύει πάντα αυτούς που λείπουν στα δύσκολα, αλλά διαπραγματεύονται την κατάλληλη στιγμή. Επιβραβεύει αυτούς που πρόσφατα επέλεξαν να διασπάσουν την παράταξη και μας κατασυκοφάντησαν! Εύχομαι και ελπίζω η ηγεσία να έχει εκτιμήσει ορθά τις συνέπειες των αποφάσεών της απέναντι στη βάση της παράταξης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για διασφάλιση εναλλακτικών(2017-04-12 00:00:00.0)
Ψάχνει ρόλο στις διεργασίες(2016-06-10 00:00:00.0)
Συνάντηση σήμερα στο φόντο διεργασιών ανασύνθεσης(2016-03-31 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης(2016-03-22 00:00:00.0)
Στα όργανα η πρόταση Γεννηματά(2016-01-22 00:00:00.0)
Κατεβάζουν φωτογραφίες του Παπανδρέου...(2015-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ