Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση «μυρίζεται έγκαιρα» τις προοπτικές του κεφαλαίου...

Τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αποτύπωσε ανάγλυφα σε συνεντεύξεις του ο Ν. Κοτζιάς

Ρόλο «διεθνούς παίκτη» διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου η συγκυβέρνηση, μπλέκοντας βαθύτερα το λαό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Eurokinissi

Ρόλο «διεθνούς παίκτη» διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου η συγκυβέρνηση, μπλέκοντας βαθύτερα το λαό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά το εγχώριο κεφάλαιο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ανέπτυξε σε συνεντεύξεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Αυγή» και εξηγώντας το γιατί «η Ελλάδα δεν προσπαθεί να βγάλει την ουρά της έξω από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε: «Η Ελλάδα γνωρίζει καλά τη Μέση Ανατολή. Είναι χώρα που "μυρίζει" έγκαιρα τις εξελίξεις και διακρίνει τις προοπτικές στην περιοχή. Εχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτές αποδέχονται το ρόλο μας ως κράτους που διαμεσολαβεί και προωθεί, μακριά από τη δημοσιότητα, διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μέρη με αντιθέσεις. Επί παραδείγματι, μπορούμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι υποστηρίζουμε τα δίκαια των Παλαιστινίων, όπως έκανα πρόσφατα στη Βουλή. Μπορούμε και αναπτύσσουμε σχέσεις με το Ιράν, λέγοντας μέσα στην Τεχεράνη ότι έχουμε καλές σχέσεις και με κράτη που εκείνοι θεωρούν ως εχθρό τους».

Αναβάθμιση του κεφαλαίου με Προσφυγικό και Ενέργεια

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, ενέταξε και τη διαχείριση του Προσφυγικού, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ως προς τις προσφυγικές ροές είμαστε διεθνής παίκτης με κεντρική σημασία» (!), για να προσθέσει: «Η ζωή, βέβαια, έχει μεγαλύτερη φαντασία από εμάς. Γεννά αντιθέσεις και αντιφάσεις. Με το Προσφυγικό μάς πρόσθεσε προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα ενδυνάμωσε τη σημασία μας».

Παραπέρα, εξηγώντας «μορφές συνεργασίας» που στήνονται με τα κεφάλαια άλλων χωρών της περιοχής, πρόσθεσε: «Υπάρχουν οι τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Τώρα θα προστεθεί η τριμερής με την Ιορδανία και την Κύπρο. Η Αίγυπτος έχει αποδεχτεί να υπάρχει για ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής μια τετραμερής με συμμετοχή της ίδιας, της Ιορδανίας, της Κύπρου και της Ελλάδας (...) Πρόσφατα, πέρα από εμένα, ανώτατοι διπλωμάτες του υπουργείου επισκέφτηκαν για συνομιλίες το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ και το Ισραήλ».

Πού αποσκοπούν όλα αυτά τα κομπρεμί; «Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο. Αυτό θα αναβαθμίσει τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές δυνατότητές μας. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε Ενέργεια σε ανταγωνιστικό κόστος και τιμές. Θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Προσβλέπουμε σε τροφοδοσία των σταθμών και αγωγών από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιράκ και τις κουρδικές περιοχές, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Και όχι μόνο. Η ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μας εκφράζεται και στο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας». Προτάγματα όλα τους, η γεωστρατηγική αναβάθμιση και η διασφάλιση φτηνής Ενέργειας, για τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου.

«Πυξίδα» οι Συνθήκες... της «δημοκρατικής ΕΕ»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» και στην ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση θέσει βέτο στην περίπτωση που η ΕΕ στήσει νέα Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή της ΕΕ, με δυνατότητες επέμβασης στη διαχείριση ζητημάτων ενός κράτους - μέλους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, ο Ν. Κοτζιάς όχι μόνο απέφυγε να απαντήσει, αλλά τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ανάπτυξης μιας δημοκρατικής ΕΕ με κοινά σύνορα».

Αναπτύσσοντας παραπέρα το σχετικό ευχολόγιο, πρόσθεσε: «Κάθε μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενο, αρκεί να μη γίνεται στο... πόδι και να μην παραβιάζει τις Συνθήκες της ΕΕ (...) Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, είναι να κρυφτεί μια αλλαγή της Συνθήκης (σ.σ. της Λισαβόνας), που απαιτεί ομοφωνία και Διακυβερνητική Διάσκεψη, πίσω από την αλλαγή ενός Κανονισμού».

Παραπέρα, επέμεινε να γίνει τριμερής συνάντηση Γερμανίας, Τουρκίας και Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το ρόλο που διεκδικεί το γερμανικό κεφάλαιο στην περιοχή, μέσω της διαχείρισης του Προσφυγικού: «Είναι ανάγκη να κάνουν μια ιδιαίτερη συζήτηση η χώρα απ' όπου έρχονται οι πρόσφυγες στην ΕΕ, η κύρια χώρα υποδοχής τους και η χώρα όπου καταλήγουν οι περισσότεροι».

Του στυλ «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» ήταν και η απάντησή του στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής που την καλεί να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος: Στο ίδιο μήκος κύματος με τις σχετικές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, μίλησε για «συμβολική κίνηση» της Βουλής, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να πει το παραμικρό για το πότε θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση. Αλλο ένα δείγμα ότι στην πράξη, η κυβέρνηση δεν τολμά να θίξει οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τα ισραηλινά κεφάλαια, με τα οποία στήνει γέφυρες για μπίζνες.

Ανησυχητικές δηλώσεις για το Κυπριακό

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προξενούν οι απαντήσεις του Ν. Κοτζιά σχετικά με το Κυπριακό, σε μια περίοδο που όπως φαίνεται εντείνονται προσπάθειες ιμπεριαλιστικών κέντρων για άμεσο «κλείσιμο» του θέματος, με μια διχοτομική «λύση» τύπου Ανάν.

Χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην «Αυγή», προτάσσει το θέμα των «εγγυητριών δυνάμεων», βάζοντας σε εντελώς δεύτερη μοίρα το ζήτημα της απομάκρυνσης των στρατευμάτων κατοχής: «Ο,τι κι αν γίνει», ανέφερε, «δε θα παραμείνουμε εγγυήτρια δύναμη και κατά προέκταση δεν μπορεί να μείνει κανείς άλλος. Το υπάρχον καθεστώς εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό, εκτός των αποφάσεων του ΟΗΕ τα τελευταία 50 χρόνια. Παραβιάζει δε το διεθνές δίκαιο και έχει υπονομευτεί πολλαπλώς στο παρελθόν. Η διαπραγμάτευση του καθεστώτος των εγγυήσεων δεν μπορεί να αφορά την όποια τροποποίησή του ή προσαρμογή του, αλλά μόνο την κατάργησή του και τη διαμόρφωση ενός συμφώνου ασφάλειας και ανεξαρτησίας της ίδιας της Κύπρου. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για λύση χωρίς την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Αλλιώς, τι σόι λύση θα είναι αυτή; Ανάλογα κατηγορηματικοί είμαστε για την ανάγκη απομάκρυνσης των στρατευμάτων κατοχής. Η παραμονή τους θα αποτελούσε απόδειξη μη λύσης και όχι λύσης».

Το γεγονός των εντεινόμενων πιέσεων ιμπεριαλιστικών κέντρων για αρνητικό κλείσιμο του Κυπριακού ομολογείται εμμέσως και από την προτροπή του Ν. Κοτζιά - μέσω της συνέντευξής του στην «Αγορά» - προς τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε, τον οποίο θα συναντήσει την πρώτη βδομάδα του 2016, ότι «δεν πρέπει να ξεχάσει ούτε για μια στιγμή ότι είναι εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE και οφείλει κάθε κίνησή του να αποσκοπεί στην υλοποίηση των αποφάσεών του».

Οσο για τα περί «ευρωπαϊκού δικαίου» και «κοινοτικού κεκτημένου» που αναμασά ο υπουργός Εξωτερικών, αποτελούν εξόφθαλμο εξωραϊσμό του χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, στους κόλπους της οποίας είναι στην πράξη, εδώ και χρόνια, δεκτή η κατοχή της μισής Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούνται με τις ευλογίες των Βρυξελλών πάσης φύσης κομπρεμί με την τουρκική αστική τάξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξω όλες οι δυνάμεις και βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από την περιοχή μας(2017-12-20 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι διεργασίες προς αναζήτηση συμβιβασμού(2016-10-02 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για άλλο ένα «τρίγωνο συνεργασίας» του κεφαλαίου(2016-04-12 00:00:00.0)
Φουντώνουν τα επικίνδυνα παζάρια(2016-02-02 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστές «μαγειρεύουν λύση» στο Κυπριακό για τα συμφέροντά τους(2015-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ