Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Πείρα από την παρέμβαση στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ

Από τις παρεμβάσεις του σωματείου στο σούπερ μάρκετ «Carrefour - Μαρινόπουλος» στην Καβάλα
Από τις παρεμβάσεις του σωματείου στο σούπερ μάρκετ «Carrefour - Μαρινόπουλος» στην Καβάλα
Το Σωματείο Εποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας ιδρύθηκε το 2003, με στόχο να συσπειρώσει τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου, αλλά και σε άλλους δυναμικούς κλάδους, όπως ο Τουρισμός - Επισιτισμός.

Υιοθέτησε πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ταξικής πάλης, στην ανάγκη να παραμεριστεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, που εκφράζεται εδώ και δεκαετίες από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, με σωματεία - «σφραγίδες», συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με την απευθείας παρέμβαση της εργοδοσίας, με εκτεταμένα φαινόμενα νοθείας.

Στο σχεδιασμό της δράσης, το σωματείο έριξε βάρος στην παρακολούθηση των εξελίξεων στους αντίστοιχους κλάδους. Τέτοιες είναι οι απολύσεις και τα κλεισίματα μικροκαταστημάτων με λίγους υπαλλήλους, η εντατικοποίηση της δουλειάς στα πολυκαταστήματα, η μεταβολή των ΣΣΕ προς το χειρότερο, αλλά και το άνοιγμα δεκάδων νέων καταστημάτων εστίασης - αρκετά ανήκουν σε αλυσίδες πανελλαδικής εμβέλειας - καθώς και η πρόβλεψη για τη δημιουργία νέων μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αφού η αύξηση της τουριστικής κίνησης συνεχίζεται χρόνο με το χρόνο.

Σταθερά, βελτιωνόταν η λειτουργία του ΔΣ, η στοχευμένη παρουσία συνδικαλιστών σε χώρους με υψηλή για τα δεδομένα της περιοχής συγκέντρωση εργαζομένων, ενώ συγκροτήθηκε και σωματειακή επιτροπή στον Τουρισμό, που αποτελεί προπομπό για τη δημιουργία αντίστοιχου κλαδικού σωματείου. Ολα αυτά συνέβαλαν στο να ανεβαίνει το κύρος του σωματείου στους εργαζόμενους.

Σημείο καμπής οι πρόσφατες αρχαιρεσίες

Σημείο καμπής, όμως, ήταν οι πρόσφατες αρχαιρεσίες του σωματείου, όπου αναδείχτηκαν οι πραγματικές δυνατότητες. Από 103 ψηφίσαντες πριν από τρία χρόνια και την εκλογή δύο αντιπροσώπων για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου και ενός για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 335 εργαζόμενοι, εκλέχτηκαν έξι αντιπρόσωποι για το συνέδριο του ΕΥΚ και τρεις για την Ομοσπονδία.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν στο ΔΣ νέοι εργαζόμενοι, πρωτοπόροι στο χώρο τους, διευρύνθηκε το ψηφοδέλτιο και επομένως ο αριθμός των μελών του σωματείου που μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στη δράση του. Στο σχεδιασμό της μάχης των εκλογών, το σωματείο έδωσε προτεραιότητα στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ της περιοχής, προσπάθησε και πέτυχε να έχει υποψηφίους που εργάζονται σ' αυτά.

Για παράδειγμα, στο νομό Καβάλας υπάρχουν τρία καταστήματα της αλυσίδας «Αρβανιτίδης», δυο στη Θάσο με 18 εργαζόμενους και ένα στην Τούζλα με 9 εργαζόμενους. Με αφορμή τις αρχαιρεσίες και «πατώντας» στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, έγινε σχεδιασμένο άνοιγμα, με στόχο να γραφτούν στο κλαδικό σωματείο και παράλληλα να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που αποφάσιζε το πανελλαδικό σωματείο.

Οργανώθηκαν συσκέψεις, ατομικές συζητήσεις, με στόχο να σπάσει η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια, το «τίποτα δεν γίνεται», που σε μεγάλο βαθμό κυριαρχούσε στους εργαζόμενους. Παράλληλα, το ΔΣ οργάνωσε παρεμβάσεις σε εργοδοσία, ΣΕΠΕ και περιφέρεια, για να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι.

Συμμετοχή των εργαζομένων στο σχεδιασμό

Οι παρεμβάσεις και τα «μικρά» αποτελέσματα που έφεραν, επέδρασαν στη συνείδηση των εργαζομένων και κατανοήθηκε καλύτερα πως το σωματείο δεν είναι μόνο λόγια, αλλά πριν απ' όλα κρίνεται από τις πράξεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στη Θάσο, κατά τη θερινή περίοδο (αρχές Ιούνη - τέλος Σεπτέμβρη) δούλευαν 30 μέρες το μήνα, χωρίς ρεπό, άδειες, Κυριακές και με διευρυμένο ωράριο έως 11 το βράδυ.

Μετά τις παρεμβάσεις του σωματείου, δεν πέρασε η διεύρυνση του ωραρίου, δεν εργάζονται Κυριακές, παίρνουν κανονικά ρεπό και άδειες. Η δουλειά με αυτούς τους εργαζόμενους οδήγησε, ώστε στις 12 Νοέμβρη να συμμετάσχουν καθολικά στην πανεργατική πανελλαδική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο νησί, με δικό τους μπλοκ.

Σημαντική παράμετρος της δουλειάς ήταν η προσπάθεια του σωματείου να συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίησή τους, να συζητιούνται οι δυσκολίες. Στο συγκεκριμένο χώρο χρεώθηκε από το Σωματείο συγκεκριμένο μέλος του ΔΣ, με σταθερή - καθημερινή σχεδόν επαφή με τους εργαζόμενους. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε η καλή συνεργασία κλαδικού - επιχειρησιακού σωματείου, στο οποίο εκλέχτηκαν εργαζόμενοι από τα παραπάνω καταστήματα.

Η παρέμβαση στα «Carrefour - Μαρινόπουλος»

Αντίστοιχη ήταν η παρέμβαση του σωματείου και στους εργαζόμενους της «Μαρινόπουλος». Εδώ, βέβαια, οι δυσκολίες ήταν μεγαλύτερες, καθώς πρόκειται για μονοπωλιακό όμιλο με εκατοντάδες σημεία πώλησης και χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Με υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων (8ωρους, 6ωρους, 4ωρους, με αμοιβές με βάση την κλαδική σύμβαση, αλλά και με την ΕΓΣΣΕ στους νεότερους).

Εμπόδιο στη δράση του κλαδικού σωματείου ήταν και η στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού, που τα προηγούμενα χρόνια «αποκοίμισε» τους εργαζόμενους, δεν πήρε καμία πρωτοβουλία αγωνιστικής απάντησης στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Αποκορύφωμα ήταν οι τελευταίες εξελίξεις, με την απόφαση της πλειοψηφίας για πανελλαδική απεργία μόνο σε πόλεις που υπήρχαν παραρτήματα του σωματείου, αφήνοντας έτσι ακάλυπτους τους εργαζόμενους στη μισή σχεδόν Ελλάδα.

Στο νομό υπάρχουν τρία καταστήματα της «Carrefour - Μαρινόπουλος» (δύο μέσα στην Καβάλα και ένα στη Χρυσούπολη) που απασχολούν περίπου 130 εργαζόμενους. Τα προηγούμενα χρόνια, το κλαδικό Σωματείο είχε σταθερή παρέμβαση, με συχνές περιοδείες, προσπάθειες για συσκέψεις, που το βοήθησαν να αποκτήσει κύρος. Ομως δεν κατάφερε να έχει εργαζόμενους του χώρου που να συμμετέχουν σταθερά στη δράση του.

Σ' αυτό επέδρασε και η απογοήτευση που προκάλεσε πριν από χρόνια η προσπάθεια να φτιαχτεί παράρτημα του επιχειρησιακού σωματείου, που όμως γρήγορα διαλύθηκε κάτω από τη στάση της πλειοψηφίας της κεντρικής διοίκησης, αλλά και η απόλυση πρωτοπόρας εργαζόμενης.

Ανασταλτικός παράγοντας ο φόβος

Αρνητικά επέδρασαν επίσης ο φόβος και η ανασφάλεια από τις τελευταίες εξελίξεις, όπου ο «Μαρινόπουλος» προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις με δεκάδες κλεισίματα καταστημάτων, με απολύσεις και «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, με ατομικές συμβάσεις, με απλήρωτους προμηθευτές και άδεια ράφια σε πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του και να διατηρήσει τη θέση του στον κλάδο.

Επιβεβαιώθηκε και σε αυτήν την περίπτωση ότι η όξυνση των προβλημάτων από μόνη της δεν ανεβάζει αυτόματα τις αγωνιστικές διαθέσεις, ούτε συνειδητοποιείται με μιας η ανάγκη της συλλογικής δράσης και μάλιστα σε ταξική κατεύθυνση. Υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να κλείσει το κατάστημα, να γίνουν απολύσεις, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση, να κυριαρχήσει η λογική του «να κάτσω φρόνιμα, να δεχτώ τις μειώσεις, για να μη χάσω τη δουλειά μου», δηλαδή η λογική του μικρότερου κακού.

Αυτές οι εξελίξεις αποτέλεσαν σημαντικό πεδίο παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων για να ανοίξει καλύτερα η κουβέντα στο γιατί γίνονται όλα αυτά, ποιον ωφελούν, τι σημαίνει «καπιταλιστική ανάπτυξη» και ποιος θα είναι ο κερδισμένος και ο χαμένος της υπόθεσης. Ενα μέρος των εργαζομένων καλύτερα αντιλαμβάνεται πλέον ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που θέλει η εργοδοσία συμβαδίζει με τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, φτήνεμα της εργατικής δύναμης.

Παρέμβαση για τις ατομικές συμβάσεις

Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το αίτημα της επιχείρησης να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 8% από παλιούς 8ωρους εργαζόμενους των καταστημάτων «Carrefour - Μαρινόπουλος».

Το Σωματείο, υλοποιώντας το σχεδιασμό της πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, παρενέβη άμεσα. Οργάνωσε καθημερινές περιοδείες στα καταστήματα και ατομικές συσκέψεις, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην επίθεση της εργοδοσίας, να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Εδώ ξεχωρίζει η δυναμική - μαζική παράσταση στη διεύθυνση του καταστήματος «Carrefour» και το συμβολικό σκίσιμο όσων ατομικών συμβάσεων είχαν υπογραφεί, που αναπτέρωσε το ηθικό των εργαζομένων. Ενιωσαν στην πράξη πως δεν είναι μόνοι τους, εμπιστεύτηκαν το σωματείο.

Παράλληλα, οργανώθηκαν δυο μαζικές συσκέψεις με εργαζόμενους, στις οποίες έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις, για τα ιδεολογήματα και τα επιχειρήματα που καλλιεργεί η εργοδοσία και τα τσιράκια της. Εγινε προσπάθεια να αναδειχθεί η ανάγκη της συλλογικής - οργανωμένης απάντησης στην επίθεση που δέχονταν, της σημασίας της οργανωμένης πάλης και συμμετοχής στη ζωή του σωματείου.

Αν και στην πρώτη σύσκεψη ο φόβος ήταν κυρίαρχος και υπήρξε αρνητική στάση για την απεργιακή κινητοποίηση, ωστόσο θεωρείται ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση 14 στους 26 εργαζόμενους, ενώ αποφάσισαν και τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1/12.

Η απεργία άνοιξε νέες δυνατότητες

Η απεργία ήταν επιτυχημένη, σχεδόν καθολική. Εγινε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, που μπήκαν μπροστά. Από τα ξημερώματα της μέρας της απεργίας, πάνω από 25 εργαζόμενοι, μαζί με δυνάμεις του σωματείου, συμμετείχαν στην περιφρούρηση. Οι ίδιοι, με συζητήσεις, έπεισαν και όσους συναδέλφους τους είχαν αναστολές, φοβίες να συμμετέχουν.

Παράλληλα, η αποφασιστικότητα των ίδιων των εργαζομένων και των δυνάμεων του σωματείου, ακύρωσαν στην πράξη τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπάθησε να στήσει η διεύθυνση του καταστήματος, με απειλές στην αρχή, με προσωπικά τηλεφωνήματα και «ταξίματα» για καλύτερη μεταχείριση σε όσους έσπαγαν την απεργία, αλλά και με την προσπάθεια να φέρει εργαζόμενους από άλλον νομό.

Το σωματείο ανέβασε το κύρος του, οι δυνάμεις του αναθάρρησαν από τη στάση των εργαζομένων, έγιναν δεκάδες εγγραφές στο σωματείο. Η οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης έδωσε σημαντικά συμπεράσματα για την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Οταν απευθύνονται με επιμονή και σχέδιο, όταν δείχνουν εμπιστοσύνη και μοιράζονται ευθύνες, όταν μια κινητοποίηση γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, τότε εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η συμμετοχή και η αποτελεσματικότητα του αγώνα.

Με επίγνωση των δυσκολιών, αλλά χωρίς η δουλειά να υποτάσσεται σ' αυτές, παίρνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επιδρούν στη συνείδηση των εργαζομένων, υπάρχουν οι δυνατότητες το επόμενο διάστημα να γίνουν θαρρετά βήματα στη συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων στο κλαδικό σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ