Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ανέκδοτο της «κόκκινης γραμμής»

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επανέφερε το ...ανέκδοτο των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησής του. Και τι διάλεξε; Το Ασφαλιστικό. Ακριβώς. Χωρίς ίχνος ντροπής και αφού η κυβέρνησή του έχει μειώσει ήδη τις συντάξεις από τον περασμένο Ιούλη μέσω της αύξησης των εισφορών όλων των συνταξιούχων και έχει αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, είπε: «Ως προς το ασφαλιστικό σύστημα, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη. Δεν έχουμε σκοπό και δε θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή από το 2010 μείωση των κύριων συντάξεων». Δεν είναι μόνο η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Είναι πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το νέο Ασφαλιστικό μέσα στο Γενάρη, με το οποίο θα δώσει χαριστική βολή στους συνταξιούχους, όχι μόνο μέσω των μειώσεων συντάξεων, αλλά και με δυσμενέστερες προβλέψεις σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και άλλες παροχές που πλήρωναν όσα χρόνια δούλευαν. Και βέβαια, το γεγονός ότι για τους νεότερους που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν εάν βρουν μια δουλειά, ούτε λόγος για σύνταξη. Εχουν συνειδητοποιήσει ότι θα δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα και με την πενιχρή σύνταξη ν' αποτελεί όνειρο απατηλό...

Τζίφος η υπόθεση για το λαό

Μιλώντας χτες ο Αλ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, που το χαρακτήρισε ως ένα συμπαγές σχέδιο υλοποίησης μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από πεδία, ανακοινώνοντας παράλληλα 11 νέες νομοθετικές δράσεις της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας. Μίλησε, ακόμη, για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στον πόλεμο κατά της διαφθοράς και προανήγγειλε καταιγιστικές εξελίξεις, αφού ένα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές κατατέθηκε στον Εισαγγελέα, για να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες. «Δε θα συνεχίσουν κάποιοι να βρίσκονται στο απυρόβλητο» είπε ο πρωθυπουργός. Για την «εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων» μίλησε η Ολ. Γεροβασίλη, άρα ποιοι «πυροβολισμοί»... Πράγματι, η κυβέρνηση επιταχύνει, προωθώντας με τους νόμους για τα προαπαιτούμενα όλες τις αντεργατικές - αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, τις απελευθερώσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, για την ενίσχυση του κεφαλαίου και τη δημιουργία ευνοϊκότατων συνθηκών για καπιταλιστικές επενδύσεις. Σ' αυτό συμβάλλει και ο αναπτυξιακός νόμος, τσακίζοντας το λαό. Οσο για το κυνήγι της φοροδιαφυγής, είναι το κερασάκι στην τούρτα του αποπροσανατολισμού, αφού κυνηγά να έρθουν κεφάλαια στην Ελλάδα για επενδύσεις και το μάζεμα φόρων για να δώσει χρήμα για επενδύσεις. Ολα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Για το λαό τζίφος η υπόθεση.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα λαϊκά νοικοκυριά κατέγραψαν επιπλέον απώλειες ύψους 4,7 δισ. ευρώ στο διαθέσιμο εισόδημά τους για το 2014, καθώς αυτό μειώθηκε στα 118 δισ. ευρώ, από 122,7 δισ. ευρώ το 2013 (μείωση 3,9%). Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της μείωσης μέσα σ' ένα χρόνο κατά 2% των αποδοχών των εργαζομένων και κατά 2,6% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά. Βέβαια, η στατιστική και ιδιαίτερα αυτή που αφορά εισοδήματα και αποδοχές, δεν είναι ο απόλυτος δείκτης για να περιγραφεί η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο λαός και η αγριότητα της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε βάρος του. Τα στοιχεία, όμως, είναι ενδεικτικά για το ποιος πληρώνει την καπιταλιστική κρίση όλα αυτά τα χρόνια και για το ποιος καλείται τώρα, με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να πληρώσει και την καπιταλιστική ανάκαμψη. Πολύ περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο «ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου» (ένας από τους στατιστικούς δείκτες που μετράνε τη συσσώρευση κεφαλαίου) για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 6,2% (από 7,7 δισ. ευρώ σε 8,2 δισ. ευρώ)...

«Λαγός» όνομα και πράγμα

Για να μην περάσει στα ψιλά, επαναφέρουμε ορισμένα σημεία από τη συνέντευξη του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, στο «Κανάλι Ενα», όπως τα κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης» της περασμένης Τετάρτης. Για τη στήριξη που θα δώσει σε ενδεχόμενο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, είπε ότι «θέλω να καμφθεί των συνδικαλιστών η δύναμη. Γιατί είναι σάπιοι όλοι (...) Τους έχουμε και δεν δουλεύουνε. Ολο με τσιγάρο και εφημερίδα και να ετοιμάζουν απεργίες». Τα ίδια λέει και η Χρυσή Αυγή. Για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, είπε «θα το δεχτώ», επειδή «η ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει είναι οι άνεργοι». Τα ίδια λένε και όλα τα άλλα αστικά κόμματα. Για τις ανατροπές στην Ασφάλιση, είπε ότι «έχουμε έκτακτες συνθήκες αυτήν τη στιγμή» και ότι «ξεκινάμε από το χειρότερο για να φτάσουμε στο λιγότερο κακό». Ο,τι λέει και η κυβέρνηση. Τέλος, κάλεσε το λαό να ρίξει ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητά του, λέγοντας ότι «όσοι ενίστανται και επαναστατούν που δεν μπορούν να ζουν με 500, τους παρακαλώ να μου εξηγήσουν πώς ζει ο άλλος με μηδέν...». Μετά απ' όλα αυτά, γιατί τον «τσούζει» όταν το ΚΚΕ του λέει ότι ο ίδιος και το κόμμα του λειτουργούν σαν «λαγός» για νέες αντιλαϊκές - αντεργατικές ανατροπές, με αναβάθμιση μάλιστα του ίδιου στο αστικό πολιτικό σύστημα;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1818 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ.

1917 Πραγματοποιείται το 1ο Πανουκρανικό Συνέδριο των Σοβιέτ στο Χάρκοβο. Η Ουκρανία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία.

1919 Οι εργαζόμενοι του Ιρκούτσκ εξεγείρονται, αναγκάζοντας την αντεπαναστατική κυβέρνηση του ναυάρχου Κολτσάκ να εγκαταλείψει την περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνεται και ο ίδιος ο Κολτσάκ.

1930 Επειτα από κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας, οι Επιτροπές Ανέργων πετυχαίνουν τη χορήγηση συσσιτίων στους ανέργους.

1935 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης Αλμπαν Μπεργκ.

1940 Με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Ιατρίδη, το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά μεταγωγικά, που μετέφεραν πολεμικό υλικό στο ελληνοϊταλικό μέτωπο.

1943 Αρχίζει η μεγάλη επίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων για την απελευθέρωση της Ουκρανίας, η οποία διήρκεσε έως τις 14 Απρίλη 1944 και κατέληξε με την πλήρη καταστροφή 18 γερμανικών και ρουμανικών μεραρχιών, καθώς και τον αποδεκατισμό άλλων 68 (συνολικές απώλειες του εχθρού πάνω από 250.000 άντρες).

1944 Ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να ανακαταλαμβάνει θέσεις στη Δραπετσώνα, χάρη στο αμείωτο θάρρος και την αυτοθυσία των μαχητών του. Είναι ενδεικτικό πως, το ΙΙΙ/52 Τάγμα του ΕΛΑΣ είχε απολέσει μέσα σε 3 μέρες σφοδρών συγκρούσεων το 40% της δύναμής του (νεκροί και τραυματίες). Η προώθηση των εγχώριων αστικών και βρετανικών στρατευμάτων συνεχίστηκε στη Νέα Σμύρνη (όπου ολοκληρώθηκε η σύμπτυξη του ΕΛΑΣ), ενώ αυξήθηκε η πίεση σε Πλάκα - Κεραμεικό - Ψυρρή. Ο ΕΛΑΣ ανατίναξε το «Χατζηκώστα» και το «Διεθνές» στην οδό Ευριπίδου, που είχαν οχυρωθεί από τους Βρετανούς.

Την ίδια μέρα, βρετανική νηοπομπή προσέγγισε το λιμάνι της Μυτιλήνης. Η άμεση κινητοποίηση των λαϊκών οργανώσεων όμως απέτρεψε την απόβασή τους. Χιλιάδες Μυτιληνιοί σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο τείχος βροντοφώναξαν «Goback» («γυρίστε πίσω»). Επί 3 μέρες ο οπλισμένος λαός της Μυτιλήνης, μαζί με τον ΕΛΑΣ, αναχαίτισε κάθε απόπειρα απόβασης των Βρετανών, που τελικά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν (28 Δεκέμβρη).

1971 Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων και Χαλκίδας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους.

1979 Εκτοξεύεται με επιτυχία ο πρώτος ευρωπαϊκός διαστημικός πύραυλος («Αριάν-1»).

1995 Σημειώνεται η πρώτη νίκη ισλαμικού κόμματος σε εκλογές στην 72χρονη Ιστορία της Τουρκίας: Το Κόμμα της Ευημερίας κερδίζει το 21,38% των ψήφων, που του εξασφαλίζουν την πρώτη θέση, αλλά όχι και την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org