Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων

Εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία σε σχετική συνεδρίαση ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το 2016. Καταψήφισαν οι κομμουνιστές σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε αργά χτες το βράδυ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το 2016, στον οποίο καταγράφεται ανάγλυφα η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, κόντρα στις λαϊκές ανάγκες. Οι κομμουνιστές σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τον καταψήφισαν. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Χρήστο Καραμάνο, στηρίχτηκε και από αρκετά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, όπως τους αντιπεριφερειάρχες Γ. Γαβρίλη, Ε. Τασούλη, Π. Αθανασιάδη και Κ. Θανοπούλου, με την τελευταία, μάλιστα, όχι μόνο να τον υπερασπίζεται, αλλά και να υπογραμμίζει πως «επ' ουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προϋπολογισμός λιτότητας ή μη κατεύθυνσης».

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού είναι η έλλειψη κονδυλίων για αντιπλημμυρικά έργα, για υποδομές και άλλα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, ενώ δίνονται απλόχερα εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα, γίνεται και φέτος σαφής η πολιτική κοροϊδία της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, που το Μάη του 2014, από το Πάρκο «Τρίτση», δήλωνε πως η διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» «θα αναζητήσει όχι μόνο την απαραίτητη χρηματοδότηση, αλλά και θα προχωρήσει στις ανάλογες θεσμικές ρυθμίσεις που θα αποτρέψουν την υποβάθμιση του πάρκου», χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν τόσο τον προϋπολογισμό για το 2016, όσο και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων για το ίδιο οικονομικό έτος. Στην τοποθέτησή της, η Αλεξάνδρα Μπαλού σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Το βασικό σε έναν προϋπολογισμό, που είναι εργαλείο, είναι ο χαρακτήρας του. Με ποιον είναι, ποιος ωφελείται από τις επιλογές, τις ιεραρχήσεις, τον προσανατολισμό του. Για άλλη μία φορά, έχουμε έναν προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και φυσικά υπάρχουν και κάποια ψίχουλα, κάποιες προβλέψεις και πολύ πίσω από τις ανάγκες του λαού, της λαϊκής οικογένειας». Και τόνισε πως είναι «απόλυτη ευθυγράμμιση και της περιφερειακής αρχής στη στρατηγική που υλοποιεί και η κυβέρνηση. Αυτή προβλέπει δραματικές περικοπές πόρων, επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών με υπερφορολόγηση, διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις σε υπηρεσίες και έργα, αντικατάσταση προσωπικού με σταθερά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι ανατροπές που προωθούνται μέσα στον "Καλλικράτη". Είναι ανατροπές που προωθούνται από το Μεσοπρόθεσμο, γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο που σε αυτή την κατεύθυνση έχουν συμφωνήσει όλα τα πολιτικά κόμματα, που έχουν συμφωνήσει στη στρατηγική της ΕΕ και δεν είναι τυχαίο που και εδώ συμφωνούν οι αντίστοιχες "αυτοδιοικητικές δυνάμεις", που είναι "ανεξάρτητες, ακομμάτιστες, χωρίς χρώματα" και υποτίθεται με ενιαία ευθύνη».

Αναφερόμενη η Αλ. Μπαλού στα στοιχεία του προϋπολογισμού, είπε πως «ένα χρόνο μετά, μιλούν από μόνα τους. 140 εκατομμύρια λιγότερα και από αυτά που προβλέπει ο ίδιος ο αντιδραστικός "Καλλικράτης". Για έναν προϋπολογισμό που είναι φορομπηχτικός, καθώς τα 2/3 προέρχονται από φόρους στο λαό. Μείωση προϋπολογισμού κατά 100 εκατομμύρια, μηδενισμό στη διαχείριση οικοπέδων, δηλαδή για να κάνουμε σχολεία κ.τ.λ. Βεβαίως, το καινούριο κονδύλι των 20 εκατομμυρίων θα πάει στη νέα "επενδυτική εταιρεία" και αντιλαμβανόμαστε μέσω αυτής πού θα πάει. Τα αντιπλημμυρικά έργα από τα 11 εκατομμύρια στις 820.000, ενώ για την προβολή και τα ταξίδια 1,6 εκατομμύρια».

Μάλιστα, ανέφερε πως «και αυτός ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός στην επιλογή του, πού θα δίνει τα μεγάλα κονδύλια. Στον κ. Μελισσανίδη και στον κ. Αλαφούζο, στην Εκκλησία, στην επιχειρηματική δράση, στην υλοποίηση των ΚΟΙΝΣΕΠ. Αλλά έχουμε και ένα καινούριο φαινόμενο. Το σχολείο της Ν. Φιλαδέλφειας που ήταν ενταγμένο, τώρα εξαφανίστηκε. Δείχνει ο προϋπολογισμός τη συνέχιση της υποβάθμισης της ζωής στις λαϊκές συνοικίες. Εδώ ο κόσμος υποφέρει, πεινάει, πνίγεται, σε ένα σεισμό γκρεμίζεται, τα σχολεία είναι στην κατάσταση που είναι και εμείς συζητάμε για την Αιολική Ενέργεια ή τα βιοκλιματικά, γιατί το πακέτο πρέπει να πάει κάπου συγκεκριμένα, με βάση τις κατευθύνσεις και των έργων του ΕΣΠΑ και της ΕΕ γενικότερα. Απουσιάζει πλήρως ο συνολικός σχεδιασμός, ολοκληρωμένος, εκτεταμένων έργων και παρεμβάσεων για την Αττική. Αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση, για κοινωνικές δομές Υγείας - Πρόνοιας. Και αντί να δίνουμε τη μάχη σε αυτό, έχουμε ΜΚΟ, Εκκλησία, εθελοντισμό».

«Πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί ξανά σε καινούρια περιτυλίγματα. Η δυνατότητα που υπάρχει και σε αυτή θα καταθέσουμε τη δύναμή μας και τη μάχη μας, είναι να υπάρξει μια οργάνωση αγώνα, ένα κίνημα που θα διεκδικεί λύση στα προβλήματά του, άμεσα, σήμερα. Που δε θα προσαρμοστεί στο ελάχιστο, που δε θα εγκλωβιστεί στο ότι αυτά που ζει είναι θέματα παθογένειας, κακής μοιρασιάς, έλλειψης διαφάνειας κ.τ.λ. Που θα αντιλαμβάνεται πως ο δρόμος που ακολουθείται είναι αυτός που γεννά αυτά τα προβλήματα και πως ο δρόμος είναι που πρέπει να αλλάξει, για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα», κατέληξε η Αλ. Μπαλού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ