Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Σημαντικά στοιχεία για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας

MotionTeam

Σωρεία στοιχείων που δείχνουν ότι η αντιπλημμυρική προστασία της χώρας μπορεί να επιτευχθεί, με την απίστευτη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατατέθηκαν χτες στη Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία συνεδρίασε με θέμα «Πλημμύρες: Η κατάσταση σήμερα, η πορεία εφαρμογής της Οδηγίας για τις πλημμύρες, η γεωπολιτική διάσταση του φαινομένου, οι δράσεις που μπορούν να αναληφθούν.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων που είχαν κληθεί, προκύπτει ότι το πρόβλημα είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση, ο οποίος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν «επιτρέπει» να «πέφτει» ούτε ψίχουλο για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Εντελώς ενδεικτικά από τον Θ. Παυλίδη, καθηγητή Υδραυλικής και Υδρολογίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, αναφέρθηκε ότι το φαινόμενο των πλημμυρών ειδικά στον Εβρο εντάθηκε από το 1993, καθώς «έπαιξε ρόλο η επεμβατική πολιτική» που έγινε στη Βουλγαρία «μετά την αλλαγή του καθεστώτος», όπως είπε. Και εξήγησε ότι, μετά από αυτήν την αλλαγή, «εκτάσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, δέντρα κόπηκαν». Επισήμανε ακόμα ότι «οι πλημμύρες μπορούν να αξιοποιηθούν» με απλούς τρόπους, στρέφοντας, για παράδειγμα, το νερό στις γεωτρήσεις.

Από τον Ηλ. Δημητρίου, ερευνητή γεωλόγο, σημειώθηκε ότι το 90% των ρεμάτων στην Αττική είναι σκεπασμένα. Ομως και αυτά που δεν είναι αντί να αξιοποιηθούν οι απορροές τους με απλές λύσεις που προκύπτουν από τις σύγχρονες μεθόδους που μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμες για τη γύρω περιοχή, σκεπάζονται με συρματοκιβώτια, ή διάφορους άλλους τρόπους δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, μέλος της Επιτροπής, επισήμανε ότι οι πλημμύρες είναι «ζήτημα πολιτικών ευθυνών που βαραίνουν και τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα. Εμείς, σαν ΚΚΕ, το χαρακτηρίζουμε ως πολιτικό έγκλημα διαρκείας. Η θέση μας είναι ότι η αντιπλημμυρική προστασία χρειάζεται να γίνει με κρατική ευθύνη, να υλοποιείται και να ελέγχεται ο σχεδιασμός και οι αναγκαίες επικαιροποιήσεις και προσαρμογές. Πράγμα που δεν γίνεται. Από τις τοποθετήσεις ενισχύεται η ανάγκη να υπάρξει ένας ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού. Να υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και να αξιοποιεί τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και κυρίως να κατοχυρώνεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Με αυτήν την έννοια, θα γίνεται και ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων στις πόλεις». Ενώ έθεσε το ερώτημα ποιος είναι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για τη χώρα.

Η απάντηση στο ερώτημα ήρθε από τον Λ. Παπαβασιλόπουλο, συνεργάτη της Ειδικής Γραμματείας Τομεακών Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο οποίος επισήμανε ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης προβλέπονται από σχετική κοινοτική οδηγία και παρουσιάζοντας το ...αντιπλημμυρικό έργο της κυβέρνησης σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη 6 μελέτες ύψους 14 εκατ. ευρώ με προτεραιότητα τον Εβρο και «στόχο τη δημιουργία συντονιστικού οργανισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενός κακού...(2023-12-23 00:00:00.0)
Οι νέες πλημμύρες και η διάψευση των κούφιων υποσχέσεων(2023-01-28 00:00:00.0)
«Υδάτινοι Πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία - Οι Θέσεις του ΚΚΕ»(2015-12-11 00:00:00.0)
Αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής(2010-10-24 00:00:00.0)
Διαχρονικό δικομματικό έγκλημα(2007-11-25 00:00:00.0)
Η αντιλαϊκή πολιτική «πνίγει» το λαό(2006-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ