Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βρέθηκε ένα «αριστερό» μέτρο...

Ο διάλογος απ' τη συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου, χτες, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ:

Δημοσιογράφος: «Πού είστε αριστεροί; Πείτε μου ένα αριστερό μέτρο που έχετε πάρει μέχρι τώρα».

Ολγα Γεροβασίλη: «Παλέψαμε για τον ΑΔΜΗΕ, για να μείνει με 51% στο Δημόσιο και το πετύχαμε»..!

Εφτασαν στο σημείο να υπερασπίζονται ως έκφραση «αριστερής» πολιτικής την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η περίπτωση του οποίου αν κάτι επιβεβαιώνει είναι ότι η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως την ευρωενωσιακή στρατηγική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προωθείται σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου.

Τι άλλο βεβαίως να υπερασπιστούν; Με τη φόρα που πήραν να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά που άφησαν μισοτελειωμένη οι προηγούμενοι, έπεσαν και τα τελευταία φύλλα συκής.

Δώρο - άδωρο για το λαό

Εγραψε η ηλεκτρονική «Αυγή» στις 16/12/2015: «Η σημαντική είδηση της ημέρας είναι η ταυτοποίηση τουλάχιστον 200 οφειλετών από τη λίστα Ρηνανίας - Βεστφαλίας, μετά την έφοδο με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων στο παράρτημα της UBS στην Ελλάδα. Πράγμα που δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει στο φως όλες τις υποθέσεις και να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε όφελος του δημόσιου συμφέροντος», είπε στο MEGA ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Καταρχήν δεν ξέρουμε τι κάνει η κυβέρνηση με την UBS, ξέρουμε όμως ότι για μια σειρά από λίστες και παραλίστες δεν έχει γίνει τίποτα, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για πάταξη της φοροδιαφυγής. Ξέρουμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φοροαπαλλάσσει το κεφάλαιο, φτάνοντας ακόμα και στο νόμιμο ξέπλυμα χρήματος (βλέπε χάρισμα προστίμων ακόμα και από λαθρεμπόριο), την ώρα που κάνει φοροεπιδρομή στο λαό με τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, τη μείωση του αφορολόγητου των εργαζομένων, άρα και την αύξηση της φορολογίας τους, όπως και των μικρομεσαίων αγροτών από το πρώτο ευρώ και των αυτοαπασχολούμενων. Τα περί δημόσιου συμφέροντος είναι κουραφέξαλα αφού ακόμα και αν πιάσει κάποιους φοροφυγάδες (ανάμεσα στους οποίους και κάτι φουκαράδες) αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της παρέμβασης του κράτους για να μαζέψει χρήμα (όχι για το λαό αλλά για τις ανάγκες του κεφαλαίου) και για «ρύθμιση» του ανταγωνισμού ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και όχι βεβαίως για τη συνολική αντιμετώπιση της παράνομης και νόμιμης φοροδιαφυγής. Δώρο - άδωρο, λοιπόν, για το λαό.

Καμία αυταπάτη...

Την κατάργηση της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις, η οποία έστειλε στα μαθητοδικεία αγωνιστές μαθητές, περιέλαβε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο στο πλαίσιο του «παράλληλου προγράμματος», που βεβαίως χτες αποσύρθηκε.

Το ζήτημα αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα του μαθητικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια και προφανώς είναι κάτι θετικό.

Ομως, δεν πρέπει να δημιουργηθούν αυταπάτες ότι κάτι τέτοιο σημαίνει και σταμάτημα της καταστολής απέναντι στους μαθητές. Το υπουργείο Παιδείας αιτιολογεί την κατάργηση με το επιχείρημα ότι ο Ποινικός Κώδικας αρκεί να τιμωρήσει «τους μαθητές όσο και τους γονείς ανήλικων μαθητών οι οποίοι παραλείπουν να τους εμποδίσουν από την τέλεση των αξιόποινων πράξεων». Δηλαδή, με το επιχείρημα ότι δε χρειάζεται για την καταστολή, γιατί υπάρχει ο Ποινικός Κώδικας που μπορεί να αξιοποιηθεί. Και είναι αλήθεια ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των διώξεων σε βάρος των μαθητών για κινητοποιήσεις που έγιναν με βάση τον Ποινικό Κώδικα και όχι την ΠΝΠ.

Αλλωστε, πολύ πρόσφατα είναι παραδείγματα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από τις μαθητικές κινητοποιήσεις του περασμένου μήνα, με εισαγγελικές παρεμβάσεις, προσαγωγές μαθητών, καθαίρεση μελών 15μελούς, «νουθεσίες» κ.λπ. Παράλληλα, η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ήδη εξαγγείλει παρεμβάσεις στη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, με βάση θέσεις του «Συνηγόρου του Πολίτη» οι οποίες ανοίγουν δρόμους για χειραγώγηση του μαθητικού κινήματος με τους όρους που επιλέγει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο θάνατός σου, τα ομόλογά τους...

«Καμπανάκι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα "ομόλογα θανάτου"». Με τέτοιους και αντίστοιχους τίτλους παρουσίασαν στα «ψιλά γράμματα» οι αστικές εφημερίδες την ανατριχιαστική είδηση. Τι είναι εν συντομία τα «ομόλογα θανάτου»; Ομόλογα από ασφάλειες ζωής που - λόγω ανάγκης - πουλάνε ασφαλισμένοι σε μικρότερες τιμές σε επενδυτικά κεφάλαια. Με δυο λόγια, οι υποψήφιοι «επενδυτές» - καπιταλιστές (στο χώρο της ιδιωτικής Ασφάλισης που η κυβέρνηση παρουσιάζει και ως «πυλώνα» για το ασφαλιστικό σύστημα του μέλλοντος, για να μην ξεχνιόμαστε) επενδύουν στο θάνατο των ασφαλισμένων! Και μη νομίζετε ότι την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την έπιασε το «ανθρωπιστικό» της. Κάθε άλλο. Οπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή» (16/12/2015), η αιτιολόγηση της απόρριψης είναι ότι «χρησιμοποιούν περίπλοκες επενδυτικές στρατηγικές», «οι προβλέψεις των οποίων μπορεί να αποδειχτούν εσφαλμένες, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μικρότερες των προβλεπόμενων»! Δηλαδή, δεν είναι εξασφαλισμένα τα κέρδη!

Εκεί έχει φτάσει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα: να «ποντάρει» για τα κέρδη όχι μόνο στη ζωή και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και στο θάνατό τους. Μέχρι οι εργαζόμενοι να το πάρουν αλλιώς και να γίνουν εκείνοι ο νεκροθάφτης του σάπιου καπιταλισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ