Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καθημερινοί βομβαρδισμοί από φασιστικά τάγματα

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Καθημερινά συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και τάγματα εθνικιστών και φασιστών), σε χωριά που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Γίνεται λόγος για τα χωριά Σπαρτάκ, τα περίχωρα της Γκορλόφκα και της πόλης του Ντονέτσκ, αλλά και το 21ο νοσοκομείο, που βρέθηκαν στο στόχαστρο δυνάμεων των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων, με βολές πυροβολικού ακόμα και αρμάτων μάχης, που υποτίθεται, με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου της ΛΔ Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, σημείωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των επιθέσεων και παραβιάσεων της συμφωνίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει κανέναν απολύτως έλεγχο στα εθνικιστικά τάγματα. Ανέφερε, ακόμα, ότι μόνο την τελευταία βδομάδα έχουν σημειωθεί πάνω από 75 παραβιάσεις.

Ταυτόχρονα, όπως όλα δείχνουν, οξύνεται και η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του Κιέβου με τη Ρωσία για το ζήτημα της Ενέργειας. Από τη μία η Ουκρανία σταματάει να αγοράζει φυσικό αέριο από το ρωσικό κολοσσό Gazprom, ενώ από την άλλη η ουκρανική εταιρεία «Nαφτογκάζ» δηλώνει ότι ταυτόχρονα θα μπορούν να περνάνε από τους αγωγούς οι ποσότητες αερίου που προορίζονται για την ΕΕ. Η ρωσική πλευρά, ωστόσο, αμφισβητεί ότι η Ουκρανία δε θα «κατακρατά» ποσότητες για λογαριασμό της.

Επιπρόσθετο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και λόγω της δολιοφθοράς σε πυλώνες υψηλής τάσης, που έχουν οδηγήσει σε μπλακ άουτ τη Χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία από την άνοιξη του 2014 έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία. Το ρεύμα εξακολουθούσε να έρχεται από την Ουκρανία. Ως αντίποινα, ουσιαστικά, οι ιδιαίτερα πλούσιες σε άνθρακα περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και η Ρωσία ανακοίνωσαν την αναστολή αποστολής άνθρακα στην Ουκρανία. Για την έλλειψη, πάντως, που θα δημιουργηθεί, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει συμφωνία με τη Νότια Αφρική για την αποστολή άνθρακα, καύσιμο απαραίτητο για τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ