Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοκληρώνεται σήμερα το αφιέρωμα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Μακέτα σκηνικού θεατρικής παράστασης που ανέβηκε στον Αη - Στράτη. Παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα του αφιερώματος. Φυλάσσεται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ
Μακέτα σκηνικού θεατρικής παράστασης που ανέβηκε στον Αη - Στράτη. Παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα του αφιερώματος. Φυλάσσεται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ
Ολοκληρώνεται σήμερα το πραγματικά αξιόλογο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

Στις 19.00, βιβλιοπαρουσίαση νέων εκδόσεων για τις φυλακές και τις εξορίες των πολιτικών κρατουμένων. Ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, θα παρουσιάσει τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»: «Απαγορεύεται!», «Μια φωνή από τα κάτεργα. ΚΕΡΚΥΡΑ», «468 Πολιτικοί Κρατούμενοι στις φυλακές Αίγινας». Είναι εκδόσεις που αποτυπώνουν πλευρές της «φυλακίστικης» ζωής. Μέσα από αυτές, ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει το ηθικό μεγαλείο των κομμουνιστών, την αντοχή και τον ηρωισμό που επέδειξαν στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Και από την άλλη, τα βασανιστήρια, τις πιέσεις και την αγριότητα που ασκήθηκαν από την πλευρά του αστικού κράτους ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ακόμα, θα παρουσιαστεί το λεύκωμα του ΚΣ της ΚΝΕ, με χειρόγραφες εφημερίδες από φυλακές και εξορίες, με τίτλο «Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή». Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα για τόπους εξορίας και φυλακές που λειτούργησαν από τη δεκαετία του 1920 μέχρι την περίοδο της χούντας 1967 - '74 και παρουσιάζει έντυπα που έβγαζαν οι κρατούμενοι μέσα σε τρομερά δύσκολες συνθήκες σε αυτούς τους τόπους, με ολοσέλιδες φωτογραφίες από τα εξώφυλλά τους και άλλα στοιχεία από την ύλη τους. Παράλληλα, η έκδοση κοσμείται από φωτογραφίες, αλλά και από εικαστικά έργα κρατουμένων. Πολλά από τα υλικά της κυκλοφορούν για πρώτη φορά.

Στις 19.30, θα ακολουθήσει η προβολή της ενδιαφέρουσας ταινίας μυθοπλασίας, μικρού μήκους, των Κώστα Σταματόπουλου και Σήφη Στάμου, «Οι παλαιστές» (2015). Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία δύο φίλων παλαιστών που τα χρόνια του Εμφυλίου καλούνται να καταταχθούν στο στρατό. Ο πρώτος δέχεται πίεση να υπογράψει αρχικά ένα χαρτί που αρχίζει με τη γνωστή λέξη: «Αποκηρύσσω...». Ο νεαρός καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται και αρνείται να υπογράψει, ενώ αφήνει τους χωροφύλακες να τον σπάσουν στο ξύλο. Και ο φίλος του παρακολουθεί απορημένος και σαστισμένος. Οι δύο «παλαιστές» θα πάρουν σύντομα το δρόμο για τη Μακρόνησο, ακολουθώντας την πορεία χιλιάδων και χιλιάδων. Αλλά δεν παύουν να παλεύουν, τώρα, με έναν άλλον τρόπο.

Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο συγγραφέας Θωμάς Μανόπουλος από ένα ανέκδοτο διήγημά του και τη μουσική ο Τάσος Καρακατσάνης. Στην ταινία, παίζουν οι Γιώργος Πέππας, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Δημήτρης Τζουμάκης, Κώστας Σαρδέλης. Πρόκειται για ανεξάρτητη παραγωγή της κινηματογραφικής Ομάδας «ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ» και του Χρήστου Γιάννου, στην πραγματοποίηση της οποίας συνέβαλε ουσιαστικά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου.

Το κινηματογραφικό τριήμερο θα κλείσει με την προβολή της γνωστής, έγχρωμης ταινίας μεγάλου μήκους, του Παντελή Βούλγαρη «Τα πέτρινα χρόνια» (1985). Η ταινία θα προβληθεί στις 19.45.

Η ιστορία του Μπάμπη και της Ελένης... Μυθοπλασία με στοιχεία από την πραγματική ζωή ενός ζευγαριού κομμουνιστών στην παρανομία που, επί Παπάγου, το 1954, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται για να απελευθερωθούν μετά από 20 χρόνια... Πρωταγωνιστούν: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Καταλειφός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ