Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Σταθερά προσανατολισμένος στην αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων

Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σταθερά προσανατολισμένος στην αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, από την τσέπη των οποίων προβλέπονται και τα περισσότερα έσοδα του δήμου, είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων για το 2016, που εγκρίθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία μικρού αριθμού δημοτικών συμβούλων.

Ο προϋπολογισμός, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, αποτυπώνει την πολιτική επιλογή που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία φορτώνει το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας των δήμων στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, καθώς η κύρια πηγή εσόδων είναι τέλη, φόροι και πρόστιμα. Αποτυπώνει, επίσης, την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης που συνεχίζεται, το κόστος της οποίας θα πληρώσει και πάλι ο λαός. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κρατική χρηματοδότηση για τους δημοτικούς αστυνομικούς, που η κυβέρνηση με νόμο επαναπροσέλαβε, υποσχόμενη ότι θα καλύψει το κόστος μισθοδοσίας, ενώ το ίδιο αναμένεται και για τους σχολικούς φύλακες. Την ίδια ώρα, το κεφάλαιο, όπως, για παράδειγμα, ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ, δεν πληρώνει. «Το κεφάλαιο στην Αθήνα κάνει πάρτι. Βέβαια, και στην εποχή των παχιών αγελάδων ήταν στο απυρόβλητο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στ. Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο ίδιος, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η διοίκηση ουσιαστικά απαλλάσσει την κυβέρνηση από την κρατική χρηματοδότηση που πρέπει να δίνει και διεκδικεί να πληρώνει ο κόσμος για να παρέχουν οι δήμοι τις υπηρεσίες που πρέπει. Στηλίτευσε, επίσης, τη δημοτική αρχή, η οποία αντί να διεκδικεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ζητά μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, δηλαδή διατήρηση του αντιλαϊκού χαρατσιού και την είσπραξή του. Την επιλογή, άλλωστε, της άσκησης αντιλαϊκής πολιτικής από τους ίδιους τους δήμους επιβεβαίωσε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Μπρούλιας, εγκαλώντας τις κυβερνήσεις που δεν έχουν προωθήσει ακόμα την οικονομική αυτοτέλεια, δηλαδή τη δυνατότητα των δήμων να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2016, καθώς τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι μικροεπαγγελματίες πληρώνουν, ενώ τέλη μεγάλων επιχειρήσεων δεν εισπράττονται ποτέ. Σημειώνουμε ότι τα τέλη παραμένουν στα ίδια επίπεδα με φέτος για τις κατοικίες και μειώνονται κατά 2% για τους επαγγελματικούς χώρους.

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», θύμισε - κατά την τοποθέτησή του - το αίτημα, ήδη από το 2011, να γίνουν ζώνες και ταξική κατηγοριοποίηση των τελών. Ζήτησε να αυξηθούν το τέλος διαφήμισης και τα τέλη που έχουν να κάνουν με τις διαφημίσεις, τα οποία δεν εισπράττονται και αφορούν μεγάλα ποσά. Σχετικά με τα τέλη στις κατοικίες (1,59 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο), ζήτησε να αυξηθεί σε κάποιες περιοχές και να μειωθεί κατά 20 με 30% στην υπόλοιπη Αθήνα. Αντίστοιχα ζήτησε κατηγοριοποίηση και για τον επαγγελματικό συντελεστή, ο οποίος διαμορφώνεται στα 6,24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυξομειώσεις θα ισχύσουν για τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων, ωστόσο τα έσοδα που προβλέπεται να εισπραχθούν είναι περισσότερα σε σχέση με φέτος, επιβαρύνοντας τους μικροκαταστηματάρχες.

Τεχνικό πρόγραμμα

Στο μεταξύ, έργα και μελέτες, ύψους μόλις 13,4 εκατ. ευρώ, που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2016 που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, οι απορροφήσεις κονδυλίων από τις σχετικές πιστώσεις για έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες είναι σχεδόν μηδενικές.

Στο μεταξύ, από τα 13,4 εκατ. ευρώ του τεχνικού προγράμματος, τα 2.262.281,63 αφορούν ανταποδοτικά έργα και συγκεκριμένα συντηρήσεις, ανακατασκευές, κατασκευές, αναβαθμίσεις πεζοδρομίων, πλατειών, οδοστρωμάτων, έργα αποχέτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Στ. Λάμπρου, για δε τα νέα έργα της Διεύθυνσης Οδοποιίας διατίθενται, για το 2016, 1,111 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ανταποδοτικά είναι τα 400.000 ευρώ. Για μελέτες αποχέτευσης ομβρίων δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ το 2014 και το 2015. Για το 2016 προβλέπονται 17.000 ευρώ, όταν για την εγκατάσταση αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου προβλέπονται 30.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το ποσό των 100.000 ευρώ που προβλεπόταν για τις αναπλάσεις στο Μαρκόνι πετσοκόβεται φτάνοντας στα μόλις 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, το κονδύλι που προβλεπόταν για την πλατεία Καραμανλάκη από 150.000 ευρώ γίνεται επίσης 1.000 ευρώ. Τέλος, η συντήρηση των δημόσιων τουαλετών, παρότι προβλεπόταν κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ, δεν έγινε ούτε το 2014 ούτε το 2015. Καταλήγοντας ο Στ. Λάμπρου στηλίτευσε τις προτεραιότητες της διοίκησης του δήμου, η οποία - όπως είπε - όταν πρόκειται για έργα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια, η υλοποίησή τους καθυστερεί ή δεν γίνεται, σε αντίθεση με έργα που εξυπηρετούν το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ