Τρίτη 10 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εκρηκτική ηρεμία...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Αναίμακτα, χωρίς τη συνήθη βία πέρασε η Κυριακή, όπου οι βρετανικές δυνάμεις είχαν τεθεί σε θέση μάχης, καθώς αναμενόταν να γίνει η παρέλαση της Οράγγης παρά το απαγορευτικό των αρχών. Το γεγονός αυτό έκανε τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιρλανδίας να αισιοδοξούν, καθώς άρχισαν χτες οι διαβουλεύσεις για τη διέξοδο από τη νέα κρίση στην έτσι κι αλλιώς εύθραυστη ειρήνευση...

Η παρουσία πολύ ισχυρών βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας που εμπόδισαν την είσοδο της παραδοσιακής παρέλασης των Προτεσταντών στην καθολική συνοικία της κωμόπολης Ντράμκρι, ήταν αυτό που απέτρεψε. Ετσι, όταν τα 20 ηγετικά στελέχη του προτεσταντικού Τάγματος της Οράγγης, που ήταν επικεφαλής της πορείας, έφθασαν μπροστά στην ατσάλινη πύλη ύψους περίπου 6 μέτρων, περικυκλωμένη από κοφτερά συρματοπλέγματα και στηριζόμενη σε κοντέινερ γεμάτα με τσιμέντο, εμποδίστηκαν να διασχίσουν την είσοδο προς τη μικρή γέφυρα που προσφέρει πρόσβαση στην καθολική περιοχή της οδού Γκάρβαγκι, η οποία θεωρείται «καυτό» σημείο για τη δημιουργία βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε Προτεστάντες και Καθολικούς.

Ετσι, αποφασισμένοι και ενθαρρημένοι να προσπαθήσουν προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο εμφανίστηκαν χτες οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. «Κάτι πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτή τη βδομάδα θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για όλα τα θέματα που εκκρεμούν».

Οι πρωθυπουργοί ξεκίνησαν χτες, διήμερες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των Προτεσταντών και των Ρωμαιοκαθολικών, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι ο αφοπλισμός του ΙΡΑ, και η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της Βρετανίας στην περιοχή.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η ιρλανδική αστυνομία ανακάλυψε παράνομο στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών που έχουν αποσχιστεί από τον IRA, μετά τη σύλληψη δύο υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες στη διάρκεια μυστικής επιχείρησης στις κομητείες Κιλντάρε, Λαόις και Κάρλοου. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν με βάση τον αντι-τρομοκρατικό νόμο της Ιρλανδίας από μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας Garda Siochana, ενώ στην επιχείρηση μετείχαν και άνδρες της ειδικής μονάδας εναέριας παρακολούθησης. Οι αρχές μιλούν για σημαντική επιτυχία της ιρλανδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που αγωνίζεται για την εξάρθρωση δύο σκληροπυρηνικών οργανώσεων που έχουν αποσχιστεί από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, του Πραγματικού IRA και της Συνέχειας του IRA.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ