Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Σύνοδος Κορυφής στις Φιλιππίνες

Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες στη Μανίλα, στη Σύνοδο των χωρών Ασίας και Ειρηνικού
Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες στη Μανίλα, στη Σύνοδο των χωρών Ασίας και Ειρηνικού
ΜΑΝΙΛΑ.--

Ξεκίνησαν χτες στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία και Ειρηνικό (APEC), την οποία απαρτίζουν συνολικά 21 χώρες και συγκεκριμένα: Ρωσία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Ινδονησία, Παπούα - Νέα Γουινέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό, Περού, Χιλή.

Η συνάντηση γίνεται με σύνθημα «Οικοδομώντας οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς, οικοδομώντας έναν καλύτερο κόσμο». Χτεσινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ήδη εγκρίθηκε κοινή ανακοίνωση καταδίκης των επιθέσεων στο Παρίσι, όπου σημειωνόταν ότι οι εξελίξεις «απαιτούν μια ενωμένη φωνή από τη διεθνή κοινότητα».

Στη συγκεκριμένη συνάντηση έχει προσκληθεί και η Κολομβία (ως «παρατηρητής»), ενώ είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες ότι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Ινδονησίας θα εκπροσωπηθούν από άλλα στελέχη των κυβερνήσεών τους, εξαιτίας «υποχρεώσεων στο εσωτερικό». Στις συζητήσεις, όπως και στις διμερείς επαφές, αναμενόταν να κυριαρχήσει η πρόσφατη υπογραφή (σε υπουργικό καταρχήν επίπεδο) της Διειρηνικής Συνεργασίας, μέσω της οποίας οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στερεώσουν την παρουσία των μονοπωλίων τους στην περιοχή.

Νέα αμερικανική «δωρεά» στο φιλιππινέζικο Ποέμικό Ναυτικό

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, φτάνοντας στη Μανίλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παραχωρήσει δύο ακόμα πλοία στο φιλιππινέζικο Πολεμικό Ναυτικό, μνημονεύοντας τις συμφωνίες (και) στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησε, έτσι, για «σιδερένια δέσμευση για την άμυνα του συμμάχου μας, των Φιλιππίνων» και στο φόντο των εξελίξεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, πρόσθεσε όλο νόημα: «Μπορείτε να υπολογίζετε σε μας (...) η επίσκεψή μου υπογραμμίζει την κοινή μας δέσμευση για την ασφάλεια των θαλασσών της περιοχής και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε χτες ακόμα ότι οι ΗΠΑ φέτος θα ξοδέψουν συνολικά 119 εκατομμύρια δολάρια για την «οικοδόμηση» των ΠΝ χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας και ο Ομπάμα θα ζητήσει έγκριση ενός «πακέτου» ακόμα 140 εκατ. δολαρίων για την επόμενη χρονιά.

Οσον αφορά τις επαφές των 21 μελών της APEC, μιλώντας τη Δευτέρα σε συνάντηση επιχειρηματιών από τις αντίστοιχες χώρες, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο, καυχήθηκε για τις προσπάθειες με τις οποίες η χώρα του έχει σήμερα από τους μεγαλύτερους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης στον κόσμο και αναδεικνύοντας τις προσπάθειες ανερχόμενων αστικών τάξεων να εμπλακούν στους ανταγωνισμούς πιο αποφασιστικά, περιέγραψε ως εξής τις επιδιώξεις της φιλιππινέζικης κυβέρνησης: «Αντί να έχουμε πολλά μεγάλα ψάρια σε μια μικρή λιμνούλα, μετακινούμε το οικονομικό μας οικοσύστημα σε μια μεγαλύτερη λίμνη, όπου καθένας μπορεί να αναπτυχθεί και να φτάσει το πλήρες δυναμικό του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ