Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΕΡΓΙΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015
Με μαζικότητα και ζωντάνια το απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Χιλιάδες διαδήλωσαν από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα

*

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα, σε μια πραγματικά μεγάλη και με παλμό απεργιακή διαδήλωση, πορεύτηκαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων στην Αθήνα.

Το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, η μαζικότητα και η ζωντάνια του, ήταν το επιστέγασμα μιας δύσκολης και απαιτητικής μάχης, που δόθηκε με αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση και αυτοθυσία από τις ταξικές δυνάμεις για να πετύχει η χτεσινή απεργία, να αποτελέσει καταλύτη για κλιμάκωση τις αμέσως επόμενες μέρες.

Η πορεία απλώθηκε σε όλο το μήκος της οδού Πανεπιστημίου. Σε πλήρη ανάπτυξη και με πυκνή διάταξη, όταν η κεφαλή της έφτανε στον Εθνικό Κήπο, τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών ξεκινούσαν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)!

Αμέτρητες εικόνες δίνουν το στίγμα της χτεσινής συγκέντρωσης: Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι με τις σημαίες και τα πανό των Συνδικάτων τους. Εργαζόμενοι από χώρους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διαδήλωσαν χτες συγκροτημένα με το ΠΑΜΕ. Νέοι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» και καθαρίστριες από τα σχολεία της Αθήνας, που διεκδικούν το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Μαζί τους, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, με ένα μαζικό μπλοκ, που χτες δεν άνοιξαν τα μαγαζιά τους και συμμετείχαν με τις σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ και τα πανό των Συλλόγων τους στην εργατική - λαϊκή διαδήλωση. Σχεδόν 50 Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ΕΒΕ συμμετείχαν, με αποφάσεις τους, στα χτεσινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα και δεκάδες από αυτές καλούσαν στη συγκέντρωση της Αθήνας.


Οι μουσικοί του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου έδωσαν ρυθμό στην πορεία με τα τύμπανα και τα πνευστά τους. Η ΠΣΟ συμμετείχε στη διαδήλωση με ξενόγλωσσες πικέτες, ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας, ενώ κυριολεκτικά «χαλασμό» έκαναν τα μαζικά μπλοκ των μαθητών, με συνθήματα και ρυθμικά χειροκροτήματα.

Στην κεφαλή δέσποζε το πανό του ΠΑΜΕ, με το σύνθημα: «Οχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Κάτω οι φόροι», ενώ από τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κι αυτό: «Μνημόνια χαράτσια μεταρρυθμίσεις, των μονοπωλίων είναι απαιτήσεις».

Ζεστό χειροκρότημα απέσπασε η ανακοίνωση αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στην «Ανακύκλωση» των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου Κρήτης, που δίνουν δίκαιο αγώνα. Αλλά και η έκκληση των ηθοποιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι οποίοι ζήτησαν χτες κανείς θεατής να μην πάει στο θέατρο, αλλά να βοηθήσουν όλοι, ώστε να έχει επιτυχία η απεργία, που αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση, κόντρα στη θέληση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.

Στη συγκέντρωση, που ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, χαιρετισμό απηύθυναν ο Βαγγέλης Τάτσιος από την Παναττική Επιτροπή Αγώνα στα «πεντάμηνα», ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και ο Στέλιος Σπαντιδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών. Την κεντρική ομιλία έκανε η Ολγα Σιάντου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ (αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς και την κεντρική ομιλία, θα δημοσιευτούν σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).


*


*

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη συγκέντρωση χθες στο Κερατσίνι(2023-09-19 00:00:00.0)
Απεργιακό ποτάμι στην Αθήνα - παρακαταθήκη για τη συνέχεια της πάλης(2020-02-20 00:00:00.0)
Ογκώδες απεργιακό συλλαλητήριο, επιστέγασμα αγώνων και ακούραστης δουλειάς σε χώρους εργασίας(2016-12-09 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν ενάντια στη νέα φορολογική θηλιά(2014-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ