Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να εξασφαλιστούν σπουδές χωρίς εμπόδια στα δημόσια ΙΕΚ

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Κλειστά παραμένουν τα δημόσια ΙΕΚ που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, με χιλιάδες σπουδαστές να μη γνωρίζουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Για το συγκεκριμένο, αλλά και μια σειρά άλλα προβλήματα των σπουδαστών των δημόσιων ΙΕΚ, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Οικονομίας.

Σημειώνεται πως τα μαθήματα στα ΙΕΚ ξεκινούν τον Οκτώβρη, ωστόσο φέτος δεν έχουν αρχίσει ακόμα και είναι άγνωστο το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν. «Επιπλέον, με βάση τον κανονισμό που προβλέπει ότι δε χάνεται ούτε μια ώρα κατάρτισης, οι σπουδαστές θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα, με δεδομένο ότι όλες αυτές οι ώρες πρέπει να αναπληρωθούν. Αυτό σημαίνει πρακτικά για τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς ότι μπορεί να κάνουν μαθήματα σε εξαντλητικά ωράρια (15.00 - 22.00 ωράριο πλήρους λειτουργίας, πενθήμερο και Σάββατο αν είναι αναγκαίο, όπως επίσης και σε διακοπές Χριστουγέννων). Υπάρχει, δε, ενδεχόμενο να επεκταθεί το ωράριο και πριν τις 15.00. Η κατάσταση αυτή θα αναγκάσει τους σπουδαστές, αρκετοί από τους οποίους δουλεύουν τα πρωινά, να επιλέξουν ανάμεσα στη δουλειά και τη σχολή τους», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, Γ. Γκιόκας, Γ. Δελής, Διαμ. Μανωλάκου, Στ. Τάσσος και Μαν. Συντυχάκης.

Οπως σημειώνουν, «στα υπόλοιπα ΙΕΚ (ΙΕΚ υπουργείου Υγείας, ΙΕΚ ΟΑΕΔ, ΙΕΚ υπουργείου Τουρισμού, "Σιβιτανίδειος"), υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά. Για παράδειγμα, στο ΙΕΚ του νοσοκομείου της Νίκαιας ζήτησαν από τους σπουδαστές να αγοράσουν ρόμπες. Στη "Σιβιτανίδειο" στη Γραφιστική ζήτησαν εξοπλισμό που στο εξάμηνο μπορεί να αγγίξει τα 150 ευρώ.

Βασικό, επίσης, πρόβλημα αποτελεί το κομμάτι της μετακίνησης, καθώς δεν έχουν πάρει οι σπουδαστές ακόμα πάσο, ενώ το περσινό δεν έχει ισχύ μέχρι να τυπωθεί το καινούργιο. Επίσης, αποτελεί σοβαρό θέμα ότι το πάσο καλύπτει μόνο τις αστικές συγκοινωνίες. Δηλαδή, οι σπουδαστές που χρησιμοποιούν για παράδειγμα το ΚΤΕΛ Αττικής δεν έχουν μειωμένο εισιτήριο. Αυτό αποτελεί πρόβλημα ειδικά για όσους μένουν σε περιοχές όπως: Λαύριο, Ν. Μάκρη, Ωρωπό κ.α., καθώς και για τους σπουδαστές της ΣΤΕ Αναβύσσου, που δεν περνάει αστική συγκοινωνία.

Επιπλέον, υπάρχει και πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα παιδιά που μένουν σε Αίγινα και Σαλαμίνα και μετακινούνται καθημερινά από και προς τα ΙΕΚ του Πειραιά και τα γύρω - γύρω (ΙΕΚ Νίκαιας, ΙΕΚ Κορυδαλλού, ΙΕΚ υπουργείου Υγείας κ.λπ.), καθώς αντίστοιχα πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο» τονίζουν οι βουλευτές, ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς για ποιο λόγο παραμένουν ακόμη κλειστά τα δημόσια ΙΕΚ, πότε δεσμεύεται ο υπουργός Παιδείας ότι θα ανοίξουν, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες, με τρόπο που δε θα βάζει επιπλέον εμπόδια στους σπουδαστές και εξαντλητικά ωράρια για εκπαιδευτικούς και σπουδαστές. Επίσης, ζητούν να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των σπουδαστών σε όλα τα μέσα μεταφοράς και άμεσα να εκδοθεί πάσο, άμεσα να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά στα δημόσια ΙΕΚ και κανένας σπουδαστής να μην πληρώνει για τα παραπάνω.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ