Κυριακή 8 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Τώρα χρειάζεται αποφασιστική δράση του λαού και της νεολαίας

Συνέντευξη με το νέο Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Με πρωτοπόρα, μαχητική παρέμβαση, κόντρα στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δουλεύουν για να φουντώνουν οι εστίες αντίστασης και οι αγωνιστικοί πυρήνες σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης.

Παλεύουν για την κλιμάκωση και τον προσανατολισμό των αγώνων, για να αποτελούν αυτοί «σχολείο αγώνα» και συλλογικής δράσης, συμβάλλοντας στην ανασύνταξη του κινήματος και την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας ρήξης και ανατροπής.

Τα παραπάνω επισημαίνει, μιλώντας στο «Ριζοσπάστη», ο νέος Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

* * *

-- Την περασμένη βδομάδα είχαμε σημαντικές κινητοποιήσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι φοιτητές απ' την αρχή της χρονιάς. Ποια και με τι στόχους είναι η παρέμβαση της ΚΝΕ στους χώρους αυτούς και ποια εμπόδια καλείται να ξεπεράσει;

-- Η αλήθεια είναι ότι οι κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών την περασμένη βδομάδα ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Εγιναν μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και συζητήσεις, συνελεύσεις και άλλες δραστηριότητες μέσα στα σχολεία και τις σχολές όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα μεγάλα προβλήματα της μόρφωσης, της λειτουργίας των σχολείων, που παραμένουν και οξύνονται με την πολιτική που υλοποιεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Η κατάσταση στην Παιδεία δένεται με τις δυσκολίες στο σπίτι, με την εντατικοποίηση και το ασφυκτικό πλαίσιο ζωής ενός μαθητή, το άγχος για το τι θα συναντήσουν μετά το σχολείο ή τη σχολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι στο επίκεντρο συνθήματα όπως «σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», «η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».


Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δουλεύουν δραστήρια για να φουντώνουν εστίες αντίστασης στους χώρους μόρφωσης, για την κλιμάκωση και τον προσανατολισμό τους ενάντια στους πραγματικούς υπευθύνους και τις αιτίες αυτής της κατάστασης. Για να ενωθούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, να αποκτήσουν δυναμική, διάρκεια, να είναι «σχολείο» αγώνα και συλλογικής δράσης για χιλιάδες παιδιά που αργά ή γρήγορα θα είναι η νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Σε αυτή την προσπάθεια δίνουμε τη μάχη κόντρα στη λογική του «τίποτα δεν αλλάζει», «οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα», που αξιοποιείται, καλλιεργείται και από το ίδιο το σύστημα των εκμεταλλευτών για να κρατάει ένα τμήμα νέων στην άκρη, μακριά από τη δράση.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις μέρες των κινητοποιήσεων που έλεγαν ότι «είμαστε από την ίδια πλευρά», ότι «σας καταλαβαίνουμε αλλά να δούμε κάποιο άλλο τρόπο να λύσουμε τα προβλήματα» κ.ο.κ., όπως ακριβώς κάνουν και κάποιοι διευθυντές - εκπαιδευτικοί από την αρχή της χρονιάς, είναι προκλητικές. «Βγάζουν σπυριά» στην ιδέα να αγωνιστούν οι μαθητές ενάντια στην κυβέρνηση και όσους ευθύνονται για την κατάσταση που ζουν.

Την απάντηση σε όλους αυτούς έδωσαν και είναι αναγκαίο να συνεχίσουν να δίνουν οι ίδιοι οι μαθητές, οι φοιτητές, ανεβάζοντας τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δρουν πρωτοπόρα και ταυτόχρονα ανοίγουν τη συζήτηση για την ανάγκη να δυναμώσει η συλλογική αγωνιστική δραστηριότητα μέσα στα σχολεία και η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού, σπουδαστικού κινήματος.

-- Σε λίγες μέρες έχουμε την πανεργατική απεργία. Πώς δουλεύουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ για την προετοιμασία της, δεδομένων των δυσκολιών αλλά και του συνολικότερου στόχου για συμβολή στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με μαχητικές νεανικές δυνάμεις;


-- Η απεργία στις 12/11 είναι μία αγωνιστική απάντηση ενάντια στην επίθεση που δέχεται συνολικά η νεολαία και ο λαός και τα δικαιώματά τους. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ δουλεύουν όλο αυτό το διάστημα για να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης και αγωνιστικοί πυρήνες στους χώρους δουλειάς, στους νέους που βρίσκονται σε μόνιμη περιπλάνηση, στα προγράμματα απασχόλησης, στους άνεργους, στους σπουδαστές στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.

Ξεχωριστή συμβολή επιδιώκουμε να έχουν τα μέλη μας στη λειτουργία, στη δράση των σωματείων. Με πρωτοπόρα μαχητική παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, με διαμόρφωση αιτημάτων, με άνοδο του βαθμού οργάνωσης, ιδιαίτερα εκεί που συγκεντρώνεται νεολαία, σε κλάδους όπως οι Τηλεπικοινωνίες, ο Επισιτισμός - Τουρισμός, το Εμπόριο, στη μαθητεία και την κατάρτιση. Βάζουμε ξεχωριστούς στόχους για εγγραφή νέων στα σωματεία. Μπαίνουμε μπροστά για να διαμορφωθούν αγωνιστικές διαθέσεις, να εκφραστούν τη μέρα της απεργίας, στη συζήτηση για την ανάγκη να οργανωθεί σήμερα η πάλη. Κόντρα στο κλίμα της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης. Η δράση αυτή στοχεύει μεγαλύτερο κομμάτι νέων να νιώσει εμπιστοσύνη στη δύναμή του, είναι παρακαταθήκη συνολικά για την αγωνιστική ανασυγκρότηση και την ανασύνταξη του κινήματος, για να αποκτήσει νέα δυναμική η οργάνωση του αγώνα στις σύνθετες συνθήκες που δρούμε, για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας ρήξης και ανατροπής.

-- Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν μαζικοί αγώνες της νεολαίας σήμερα και με τι στόχους, τι αποτέλεσμα;

-- Τώρα χρειάζεται αποφασιστική δράση του λαού και της νεολαίας. Πιο μαζικοί, πιο οργανωμένοι, αποφασιστικοί αγώνες, με αγωνιστικό προσανατολισμό και κοινά αιτήματα, που θα έχουν ως κριτήριο τις σημερινές σύγχρονες ανάγκες του λαού και των παιδιών του, με ανεβασμένη τη συμμετοχή της νεολαίας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες, αλλά εκφράζονται και στη νεολαία οι συνολικότερες δυσκολίες, η υποχώρηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αυτούς τους παράγοντες τους αντιπαλεύουμε. Ξέρουμε καλά ότι η δράση μας πρέπει να συνδυάζει αντοχή, μαχητικότητα, γνώση, αλλά και ικανότητα δουλειάς μέσα σε μάζες νέων που όχι απλά επηρεάζονται, αλλά ενσωματώνονται από την κυρίαρχη ιδεολογία, τις αποχρώσεις της, τον οπορτουνισμό.

Ομως, υπάρχει και πολύ χρήσιμη πείρα. Τι έχει δοκιμαστεί και τι όχι. Τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν διάφοροι τρόποι, με την ελπίδα ότι θα βελτιωνόταν η ζωή και το μέλλον των νέων. Την αποχή από τους αγώνες, την ανάθεση της λύσης των προβλημάτων τους σε «κυβερνητικούς μεσσίες», την άσφαιρη κριτική που αξιοποιείται για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, που δίνει χώρο στους εγκληματίες - ναζιστές της ΧΑ. Ακόμα δοκιμάστηκε ο αγώνας με θολό προσανατολισμό, που άφηνε στο απυρόβλητο το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

Σήμερα, κάθε νέος και νέα μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την πείρα, είτε την έζησε ο ίδιος είτε όχι και να δοκιμάσει την πραγματική δύναμή του, την οργανωμένη δράση, τη συλλογική διεκδίκηση. Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, για τις εκτιμήσεις τους, για την οργάνωση και την προοπτική του αγώνα. Αυτός ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα.

-- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούν ένα σύνολο πλούσιων δραστηριοτήτων για την επαφή των νέων με την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος και τα διδάγματά της. Τι στόχους βάζει η ΚΝΕ μπροστά στη συμπλήρωση των 100χρονων του Κόμματος και των 50χρονων της ΚΝΕ, το 2018;

-- Μπροστά στην επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ, βάζουμε υψηλούς στόχους για να τιμήσουμε στην πράξη όλη αυτή την ηρωική πορεία, για να ανταπεξέλθει η ΚΝΕ στο πλάι του Κόμματος στις μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις του σήμερα και του αύριο, με συνεχή προσπάθεια για την αφομοίωση της επαναστατικής στρατηγικής του ΚΚΕ.

Βασική επιδίωξή μας είναι να κάνουμε την ΚΝΕ πιο γερή και μαζική, πιο δυνατή ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά, να γίνουμε Κομμουνιστική Νεολαία «παντός καιρού», πιο ικανή στο πλευρό του Κόμματος. Να πετύχουμε ορμητική ανάπτυξη με Οργανώσεις Βάσης παντού, σε όλους τους χώρους όπου δουλεύει, δρα, μορφώνεται, κατοικεί η νεολαία.

Οπλο σε αυτή την προσπάθεια είναι η απόφαση του 11ου Συνεδρίου, που σε λίγους μήνες ολοκληρώνουμε ένα χρόνο από τη διεξαγωγή του. Οι κατευθύνσεις, η προσπάθεια να μπουν αυτές οι αποφάσεις στη ζωή, είναι πείρα που θα μελετήσουν οι Οργανώσεις, για να γίνουμε πιο ικανοί στην προώθησή τους.

Σε αυτή την πορεία μελετάμε, αξιοποιούμε την ιστορία του Κόμματός μας, συνολικά του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, τα πολύτιμα συμπεράσματα που βγαίνουν μέσα από αυτή. Μέσα από τρόπους και μορφές ώστε να έρθουν οι νέοι σε επαφή με αυτές τις ηρωικές σελίδες, να φωτίσουμε την πηγή της δύναμης, της πίστης, της αντοχής των κομμουνιστών στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως ήταν η έκθεση που παρουσιάστηκε στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μας με θέμα τις φυλακές και τις εξορίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε αξιοποιώντας ιστορικές επετείους και τον πλούσιο προγραμματισμό του Κόμματος, αλλά θα εντείνουμε και τη μελετητική δουλειά μελών και φίλων σε όλη την Ελλάδα, για να ψάξουν, να μάθουν από πρώτο χέρι και με τη δική τους προσωπική συμβολή να κάνουν γνωστές πλευρές απ' όλη αυτή την ιστορική πορεία. Αυτές οι στιγμές, εκτός από ένα τεράστιο μάθημα για τις νέες γενιές των κομμουνιστών, πρέπει να γίνουν γνωστές σε ευρύτερα τμήματα νέων, κόντρα στην παραχάραξη της ιστορίας και τον αντικομμουνισμό, για να μπουν τα διδάγματα στη ζωή, στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.


Τ.Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ