Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κηδεύτηκε χτες ο Ερμής Μουρατίδης

Motion Team

Το τελευταίο «αντίο» στον Ερμή Μουρατίδη, σκηνοθέτη - θεατρολόγο, συγγραφέα και ερευνητή του θεάτρου, είπαν χτες συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και συναγωνιστές. Ο Ερμής Μουρατίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας πίσω πλούσια σκηνοθετική δράση, πολλά σενάρια, θεατρικά έργα και μελέτες. Κηδεύτηκε χτες στα κοιμητήρια του Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Ο Ερμής Μουρατίδης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1931, σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου - Κινηματογράφου (Λυκούργου Σταυράκου) στο τμήμα Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Ηταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Δημοσίευσε μελέτες για το Ρωμαϊκό Θέατρο του Εύξεινου Πόντου σε πολλές εφημερίδες και έγραψε μελέτες για το ποντιακό θέατρο. Το 1986, στην Ιθάκη πήρε το πρώτο βραβείο Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Παράστασης, με το έργο του Μάριου Ποντίκα «Οι θεατές», με την Καλλιτεχνική Σκηνή Κέρκυρας.

Συνεργάστηκε επίσης με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η συνεργασία του με το ΚΘΒΕ ξεκίνησε το 1964, με το έργο «Νικόλαος Γαλάτης», όπου υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη. Σκηνοθέτησε τέσσερις παραστάσεις της Ποντιακής Σκηνής, η οποία εγκαινιάστηκε την περίοδο 1977-1978, επί διευθύνσεως Σπύρου Ευαγγελάτου, με το έργο «Τα σκοτάδια» ή «Ο Λαζάραγας». Ακολούθησαν «Η προξενεία» (1980), «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα» (Μάης 2005) και «Τη Τρίχας το Γεφύρ'» (Οκτώβρης 2005).

Ο Ερμής Μουρατίδης συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και στη συνέχεια στην ΕΔΑ. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός οπαδός του ΚΚΕ. Στην κηδεία του, εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης Αμπελοκήπων του ΚΚΕ, μίλησε ο Παναγιώτης Πεχλιβάνης. Με ανακοίνωσή του, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σημειώνει ότι «πενθεί για την απώλεια του σκηνοθέτη - θεατρολόγου, συγγραφέα και ερευνητή του θεάτρου». Τα θερμά της συλλυπητήρια εξέφρασε και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org