Δημιουργίες του Μ. Παντελιά |
Ο Κώστας Τσόκλης, ένας σημαντικός Νεοέλληνας δημιουργός με διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό έργο, μετουσιώνει τα υλικά του ανοίγοντας διάλογο με αρχετυπικά πρότυπα, σύμβολα, εικόνες της μνήμης και της καθημερινότητας, παρουσιάζοντας στα έργα του μια μεταφυσική ελεγεία της ζωής. Στη μεγάλη έκθεση της «Πινακοθήκης Κυκλάδων» της Σύρου εκτίθενται έργα ζωγραφικής, κατασκευές, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα. Αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από τις ενότητες: «Αποκαθήλωση», «Θαλασσογραφίες» (που είχαν εκτεθεί στην Μπιενάλε της Βενετίας), τον «Αγιο Γεώργιο με το Δράκο» και τα «Δοξαστικά».
Σημειώνει στον καλαίσθητο κατάλογο η Μαρία Κοτζαμάνη, αναφερόμενη στη δημιουργική πορεία του Κ. Τσόκλη από το 1986 έως το 1996: «Ποια είναι αυτή η Ελλάδα την οποία ο Τσόκλης επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει μέσα του ηθικά και ν' αποκαλύψει ξανά σαν τη χαμένη Ατλαντίδα στο χάρτη της Οικουμένης; Είναι η Ελλάδα των χαμένων ευκαιριών, των χαμένων ποιητών, των χαμένων αξιών ή μήπως μια χώρα περιφερειακή με πλούσια κοιτάσματα ζώσας ύλης πολιτισμών για όσους θα ήθελαν να τα εκμεταλλευτούν και να δώσουν ξανά νέα μορφή και περιεχόμενο στα όνειρά τους; Νομίζω ότι αυτήν την υπόγεια και πολύ βαθιά σχέση του με την Ελλάδα, πέρα από τη δεδομένη εθνική ή βιολογική, διερευνά επίμονα ο Κώστας Τσόκλης στην αιχμή της ωριμότητάς του τα τελευταία χρόνια».
«Οι μορφές του Μίλτου Παντελιά», αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης η Αθηνά Σχινά, «τυλιγμένες μέσα σε ένα λανθάνοντα αισθησιασμό, αναδύονται σταδιακά καθώς γεννιούνται από τις λεπτές αυλακώσεις της χάραξης, ενώ ο καλλιτέχνης θηρεύει την οπτασία τους. Με πυκνές ή αραιότερες σχεδιαστικές γραμμές, το φως σκορπίζει βαθμιδωτά τα σκοτάδια, προσθέτοντας όγκο, πλαστικότητα, ατμοσφαιρικότητα και βάθος στις αποσπασματικές φιγούρες, που τα ίχνη τους μπερδεύονται με τις μυρωδιές του μελανιού, τα αποτυπώματα του χαρτιού και τους πόρους αναπνοής της "εικόνας" στο χρόνο».
«Οι κοπέλες του Μίλτου Παντελιά, με το σιβυλλικό υπομειδίαμα και τα μάτια που φλογίζονται από σβησμένα πάθη, περνούν και χάνονται, θαρρεί κανείς, αφήνοντας πίσω τους το ωστικό κύμα από την έκρηξη της αλλοτινής τους παρουσίας. Σώματα που μεταμορφώνονται μέσα από κινήσεις συμπτωματικές και μοιραίες, κυκλοφορούν με ελλειπτική τη γυμνότητά τους, ως υποψία του ερωτικού και του απαραβίαστου, του λαθραίου και του άδολου, του πιθανού και του αμελητέου. Γυναίκες και σώματα, άνθη και καρποί, ψάρια, πουλιά και βοτάνια συνθέτουν τα memorabilia του Μίλτου Παντελιά, που παρουσιάζονται και φευγαλέα εξαχνώνονται όπως τα αιθέρια έλαια, συνδέοντας τα αρχέτυπα, τους λησμονημένους μύθους, τις επιθυμίες του ασυνείδητου με τις καινούριες διεργασίες της πραγματικότητας, μέσα από μια πορεία αιωνόβιας και αθεράπευτης νοσταλγίας». Η έκθεση του Μίλτου Παντελιά στην «Αίθουσα Τέχνης Ερμούπολης» θα διαρκέσει έως τις 25 του Ιούλη, ενώ η έκθεση έργων του Κώστα Τσόκλη στην «Πινακοθήκη Κυκλάδων» θα διαρκέσει έως και τον Αύγουστο.
Εργο του Κ. Τσόκλη από τη σειρά «Αποκαθήλωση» |