Κατέπεσε το κατηγορητήριο σε βάρος των συνδικαλιστών που αντιτάχθηκαν στην αιμοδοσία «μόνο για Ελληνες»
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη έξω από τα δικαστήρια |
Στη δίκη παρευρέθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Την αθώωση των τριών συνδικαλιστών χαιρετίζει η Γραμματεία Ικαρίας - Φούρνων του ΠΑΜΕ.
Η δίωξη αφορούσε την Ουρανία Μητσάκη - Αποστόλου, πρώην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, τον Σταμάτη Φιλιππή, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και τον Νικόλαο Μπαρμπατζά, πρώην αντιπρόεδρο των Ειδικευομένων Γιατρών του ΓΝ Σάμου. Δεκάδες σωματεία και φορείς απ' όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συνδικαλιστές.
Η κατηγορία για διατάραξη της λειτουργίας του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου κατέπεσε, αφού ούτε οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας μπόρεσαν να τη στοιχειοθετήσουν. Ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε το κατηγορητήριο, είναι και το γεγονός ότι η μία κατηγορούμενη, Ουρανία Αποστόλου, τη μέρα της κινητοποίησης βρισκόταν εκτός Ελλάδας.
Παράλληλα, για μία ακόμα φορά, αποκαλύφθηκε ο ναζιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, αφού στα πλαίσια της ακροαματικής διαδικασίας, αναπαράχθηκαν οι απόψεις της σχετικά με την «καθαρότητα» του αίματος.
Συγκεκριμένα, σε ερωτήσεις της έδρας αν στην αιμοδοσία θα γίνονταν δεκτοί αλλοδαποί αιμοδότες, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής εξέφρασε την αντίθεσή του στη μετάγγιση «ξένου αίματος» σε Ελληνες. Να σημειωθεί, επίσης, ότι μετά την αιμοδοσία οργανώθηκε από τους χρυσαυγίτες ρατσιστική συγκέντρωση, με συνθήματα κατά των μεταναστών, έξω από το Κέντρο Κράτησης που λειτουργεί στο Βαθύ.