Τρίτη 20 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
«Οργάνωση παντού» το σύνθημα στους εργαζόμενους του κλάδου

Σύσκεψη με σωματεία της Αττικής έγινε την Κυριακή

Σύσκεψη με σωματεία της Αττικής οργάνωσε την Κυριακή η Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών, με θέμα το σχεδιασμό της δράσης στον κλάδο και την προετοιμασία της συμμετοχής στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη και στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στη ΦΑΓΕ, την ΕΒΓΑ, την TASTY, την ELBISCO, την PEPSICO, την COCA - COLA στην Αθήνα, τη ΝΟΥΝΟΥ στον Ασπρόπυργο, την ΚΑΝΑΚΗ, την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Αττικής, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους χώρους δουλειάς.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανώλης Καραντούσας, αναφέρθηκε στις ευθύνες που αναλαμβάνουν τα Σωματεία, μπροστά στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως τόνισε, βασικό καθήκον για τις δυνάμεις της Ομοσπονδίας και των Σωματείων είναι να αναπτύξουν πλατιά δράση και πρωτοβουλίες για «οργάνωση παντού», στο χώρο δουλειάς και τη γειτονιά, με ιδιαίτερο βάρος στους ανέργους και τους νέους εργαζόμενους.

Ανάμεσα στους στόχους που τέθηκαν για το επόμενο διάστημα είναι ν' αυξηθούν οι δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στη δράση για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, των συλλαλητηρίων και της απεργίας.

Τις επόμενες μέρες, συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο και την απεργία. Παράλληλα, οργανώνονται Γενικές Συνελεύσεις. Ηδη έχουν οριστεί η Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου την 1η Νοέμβρη και του επιχειρησιακού σωματείου στην TASTY στις 2 Νοέμβρη.

Ανταλλαγή πείρας από τα σωματεία

«Εμείς πότε θα πάρουμε σύνταξη;». Το ερώτημα που έθεταν στις εξορμήσεις του σωματείου σχεδόν όλες οι εργαζόμενες γυναίκες, που αποτελούν την πλειοψηφία των εποχικών στο εργοστάσιο, μετέφερε εργαζόμενος από την ΕΒΓΑ. Τόνισε πως τώρα είναι ώρα οι εργαζόμενοι, άντρες και γυναίκες, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, να μην περιοριστούν να αγωνιούν για τη συνταξιοδότηση και την Ασφάλισή τους, αλλά να πάρουν θέση στον αγώνα.

Το γεγονός ότι τα μέτρα θίγουν όλους τους εργαζόμενους επισήμανε ο εκπρόσωπος του Σωματείου της COCA - COLA στην Αθήνα. Φέρνοντας ένα παράδειγμα από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, είπε ότι οι προσλήψεις γίνονται πλέον με τα 586 ευρώ, πράγμα που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει τους παλιότερους εργαζόμενους στην απόλυση και στην ανεργία.

Συνδικαλιστές από το Σωματείο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» μετέφεραν τη θετική πείρα από την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν τρόφιμα, ρουχισμό και εμφιαλωμένο νερό για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην ανάγκη το σωματείο να οργανώνει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Σωματείου της ΝΟΥΝΟΥ στον Ασπρόπυργο, που εγγράφει ως μέλη του και τους εργολαβικούς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, τέλος, στην ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στην απεργία των εργαζομένων στη ΒΙΣ, που ανήκει στον όμιλο Φιλίππου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ