Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
70ή ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Ευχολόγια» - αναπτυξιακοί στόχοι έως το 2030

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τους επόμενους 17 αναπτυξιακούς στόχους για την επόμενη 15ετία είχαν προγραμματίσει να εγκρίνουν χτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη οι 193 χώρες - μέλη του Οργανισμού που συμμετέχουν στην 70ή συνεδρίαση του σώματος, μετά την υποτιθέμενη «επίτευξη» των προηγούμενων «Αναπτυξιακών Στόχων Χιλιετίας» που έληξαν το 2015 και είχαν υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ το 2000.

Οι «νέοι» στόχοι, περί «καταπολέμησης της φτώχειας κάθε μορφής, της πείνας και των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών - γυναικών σε Εκπαίδευση και ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης, διασφάλισης της πρόσβασης όλων σε βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων και υπηρεσιών αποχέτευσης, της πρόσβασης σε προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη Ενέργεια σε όλους, της προώθησης οικονομικής ανάπτυξης, της πλήρους παραγωγικής απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους», είναι απλά ωραία «ευχολόγια», καθώς, στο σημερινό ιμπεριαλιστικό στάδιο της σήψης του συστήματος, με το σημερινό αρνητικό συσχετισμό, όχι μόνο δεν μπορεί να γίνουν αυτά, αλλά η κατάσταση των εργαζομένων και των λαών θα επιδεινώνεται. Στους «νέους» στόχους του 2030 συμπεριλαμβάνονται ακόμη εξαγγελίες για τη βελτίωση των «ανθρώπινων, ασφαλών αστικών περιβαλλόντων, η επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στις ανθρώπινες δραστηριότητες και το περιβάλλον».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν, μάλιστα, «κοστολογήσει» την επίτευξη των νέων «στόχων» και εκτιμούν ότι χρειάζονται διεθνώς περίπου 3,5 ως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μέχρι το 2030, ώστε να υλοποιηθούν ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη διάρκεια της τριήμερης Συνόδου για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της επόμενης 15ετίας, που ξεκίνησε χτες στη Ν. Υόρκη στην έδρα του ΟΗΕ, αναμένεται να παρέμβουν με ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Αιγύπτιος ηγέτης Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και οι ομόλογοί τους από Ινδία, Ιράν, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ