Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπηρετούν «αξίες»

Υπάρχει και μια άλλη διάσταση σ' αυτό που είπε τις προάλλες ο Γ. Κατρούγκαλος, ότι η κυβέρνηση θα κάνει σε ένα μήνα όσα δεν έκαναν οι άλλοι για 40 χρόνια, στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Πέρα από τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, χωρίς δισταγμό, να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο, ο Κατρούγκαλος βγάζει λάδι και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την ισοπέδωση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Ξέρει καλά ο υπουργός Εργασίας ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, στη διάρκεια των δικών τους κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, προώθησαν ορισμένους από τους πιο αντιδραστικούς νόμους σε βάρος των εργαζομένων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Οπως ξέρει καλά ότι η δική του κυβέρνηση βαδίζει σ' αυτά τα χνάρια και έρχεται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο τους. Είναι όλοι τους στο ίδιο αντιλαϊκό κάδρο κι ας προσπαθεί ξεδιάντροπα ο υπουργός να ξεγελάσει το λαό με ατάκες του στιλ «εμείς υπηρετούμε αξίες». Οι μόνες «αξίες» που υπηρετούν είναι αυτές του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και των επιχειρηματικών ομίλων. Την μπόχα αυτών των «αξιών» αναδίδουν τα υπουργικά γραφεία τους και τίποτε άλλο...

Αυτά δεν τους προσβάλλουν...

«Ο Μάρκος Μπόλαρης ήταν υφυπουργός Υγείας το 2012, με υπουργό υγείας τον Α. Λοβέρδο, όταν εξελίχθηκε η φρικτή υπόθεση διαπόμπευσης των οροθετικών, που τότε καταγγέλλαμε με οργή. Η υπουργοποίηση (...) θεωρούμε ότι προσβάλλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες. Πρόσωπα με τέτοια στάση και απόψεις δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο της Αριστεράς», αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ωστόσο επιλεκτική μνήμη. Ο Μ. Μπόλαρης, όμως, εκτός από τη διαπόμπευση των οροθετικών έχει και άλλα στο βιογραφικό του. Ως υφυπουργός Υγείας της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με ομολογούμενο στόχο «τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης», υπέγραψε ρύθμιση (14/3/2012) σύμφωνα με την οποία οι φιλοξενούμενοι σε δημόσιες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων «να συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης με παρακράτηση ποσού από τη σύνταξη που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό φορέα και απόδοση αυτού στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που τους φιλοξενεί». Πρόκειται για πενιχρές συντάξεις, επιδοματικού χαρακτήρα, που λαμβάνουν χρονίως πάσχοντες, με βαριές νοητικές και κινητικές αναπηρίες. Οσοι παίρνουν σύνταξη 500 ευρώ καταβάλλουν στο ίδρυμα το 50%, από 500 έως 700 ευρώ το 70% και από 700 ευρώ και πάνω το 80%! Αυτή η αθλιότητα προσβάλλει, άραγε, ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες και τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ; Το αντίθετο φαίνεται ότι συμβαίνει, καθώς αυτή του η ...προϋπηρεσία αποδείχτηκε το διαβατήριο για την υπουργοποίηση του Μπόλαρη στη νέα συγκυβέρνηση των αντιλαϊκών περικοπών και των μέτρων.

Αντιλαϊκή ... λεβεντιά

Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ, ο Β. Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων ρωτήθηκε αν θα βοηθήσει την κυβέρνηση «στην υλοποίηση των μνημονιακών της υποχρεώσεων». Η απάντηση ήταν: «Οχι, γιατί το μνημόνιο Τσίπρα στηρίζεται στη σκέψη να ρίχνουμε όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα και να προστατεύουμε το Δημόσιο σαν "ιερές αγελάδες". Πώς θα πάω να ψηφίσω ένα τέτοιο μνημόνιο; (...) Η συμφωνία με τους ξένους έγινε λάθος. Επρεπε να γίνει με πνεύμα και το Δημόσιο να υποστεί θυσίες. Ο ιδιωτικός τομέας τι άλλο; Κλείσανε τα μαγαζιά, οι μισές επιχειρήσεις. Στο Δημόσιο απολύθηκε ένας;». «Αντιμνημονιακός» λοιπόν και ο Β. Λεβέντης, με τις πιο αντιδραστικές θέσεις που εξέθρεψαν οι «πλατείες» και αναπαράγονται απ' όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος και από τους χρυσαυγίτες, σε μια προσπάθεια να συσκοτιστούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης και να λειτουργήσει η διαίρεση και ο κοινωνικός αυτοματισμός ανάμεσα στους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, ο Λεβέντης αποθεώνει την επιχειρηματική δράση, ενοχοποιώντας το «κακό» Δημόσιο για την κακοδαιμονία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σ' αυτές. «Λαγός» με τα όλα του, δηλαδή, για όσα σχεδιάζονται σε βάρος των εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αλλωστε, είναι τόσο βαθιά η ...διαφωνία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, που σε άλλη ερώτηση απαντάει: «Σκέφτομαι αν ο κ. Τσίπρας τα βρει μπαστούνια με τον Καμμένο που είναι ακροδεξιός και θελήσει την ψήφο της Ενωσης Κεντρώων, θα του τη δώσω, αν σεβαστεί τα εννιά σημεία, αν ξεκινήσει κάθαρση ευρείας έκτασης και αλλάξει πολιτική»...

Ποια ανάκαμψη;

Εγραψε χτες η «Καθημερινή» ότι «σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, απαιτούνται τουλάχιστον επενδύσεις ύψους 105 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία (2016 - 2022), για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας, όταν το πακέτο Γιούνκερ (που είναι ζήτημα εάν τα μισά αφορούν επενδύσεις) δεν υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ την επταετία. Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, απαιτείται μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό». Οι βιομήχανοι απαιτούν πρόγραμμα επενδύσεων που χρειάζεται και κρατικό χρήμα και συνθήκες μεγάλης κερδοφορίας. Και τα δύο προσπαθεί να τα λύσει το μνημόνιο. Γι' αυτό η κυβέρνηση βιάζεται για την εφαρμογή του. Οσο για τα υπόλοιπα περί «παράλληλου προγράμματος» με φιλολαϊκά μέτρα, είναι στάχτη στα μάτια. Ρούπι δεν μπορούν να κάνουν πίσω από τα μέτρα του μνημονίου, γιατί αυτό υπονομεύει τις καπιταλιστικές επενδύσεις και την ανάκαμψη. Ο λαός να αντισταθεί στη νέα λαίλαπα, διεκδικώντας κάλυψη των απωλειών του, κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, ικανοποίηση των αναγκών του κόντρα σε κεφάλαιο, ΕΕ, την εξουσία τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1815 Ιδρύεται η Ιερή Συμμαχία των Ευρωπαίων μοναρχών μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής Επανάστασης. Σκοπός της ήταν η πάλη κατά των αστικών - επαναστατικών και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

1849 Γεννιέται ο Ρώσος φυσιολόγος, ψυχολόγος και ερευνητής Ιβάν Παβλόφ, βραβευμένος με το Νόμπελ Ιατρικής το 1904.

1888 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος Τόμας Στερνς Ελιοτ, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948.

1904 Πεθαίνει ο συγγραφέας Λευκάδιος Χερν.

1906 Ο διάδοχος Γεώργιος παραιτείται από τη θέση του ύπατου αρμοστή της Κρήτης.

1916 Βενιζέλος, Δαγκλής και Κουντουριώτης σχηματίζουν στη Θεσσαλονίκη τη λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Αμυνας, επιδιώκοντας την είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1922 Για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκθρονίζεται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στο θρόνο ανεβαίνει ο μεγαλύτερος γιος του, Γεώργιος. Ο Ν. Πλαστήρας, επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον Βενιζέλο, κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο.

1939 Η γαλλική κυβέρνηση θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας.

1944 Ολοκληρώνεται στην Καζέρτα της Ιταλίας σύσκεψη του Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων της Μεσογείου, της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας, της ελληνικής κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Τα βασικά σημεία της Συμφωνίας της Καζέρτα είναι τα εξής:

«1. Ολαι αι ανταρτικαί ομάδες αι δρώσαι εν Ελλάδι τίθενται υπό τας διαταγάς της ελληνικής κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητος.

2. Η Ελληνική Κυβέρνησις θέτει τας δυνάμεις ταύτας υπό τας διαταγάς του Στρατηγού Σκόμπυ, όστις ωνομάσθη υπό του ανωτάτου συμμαχικού αρχιστράτηγου ως στρατηγός διοικών τας Δυνάμεις εν Ελλάδι.

3. Συμφώνως προς την προκήρυξιν εκδοθείσαν παρά της ελληνικής κυβερνήσεως, ότι οι αρχηγοί των ελληνικών ανταρτών θ' απαγορεύσουν πάσαν απόπειραν υπ' αυτούς μονάδων ν' αναλάβουν την αρχήν ανά χείρας. Τοιαύτη πράξις θα θεωρηθή ως έγκλημα και θα τιμωρηθή αναλόγως.

4. Οσον αφορά τας Αθήνας, ουδεμία ενέργεια θ' αναληφθή εκτός υπό τας αμέσους διαταγάς του στρατηγού Σκόμπυ, στρατηγού διοικούντος τας εν Ελλάδι δυνάμεις.

5. Τα τάγματα ασφαλείας θεωρούνται ως όργανα του εχθρού. Θα χαρακτηρισθούν ως εχθρικοί σχηματισμοί, εκτός αν παραδοθούν συμφώνως προς διαταγάς εκδοθησομένας παρά του στρατηγού διοικούντος τας εν Ελλάδι δυνάμεις».

Στη Συμφωνία της Καζέρτα, όπως στην αντίστοιχη του Λιβάνου που προηγήθηκε, το ΚΚΕ συμμετείχε στο όνομα της «εθνικής ενότητας». Ετσι, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Παιδεία κ.ά.), που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1949 Εκτελείται το στέλεχος του ΚΚΕ Βαγγέλης Καββαδίας.

2000 Το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» οδηγεί στον υγρό τάφο 80 ανθρώπους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org