Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπερδεύεται το «κουβάρι» της σύγκρουσης με τη ρωσική πρόταση

Αποψη από τις δορυφορικές λήψεις που δημοσίευσαν αμερικανικά μέσα για την ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία
Αποψη από τις δορυφορικές λήψεις που δημοσίευσαν αμερικανικά μέσα για την ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε, την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ - για τις δικές της σκοπιμότητες και τα συμφέροντα στην περιοχή - στον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, για συμμετοχή σε μία νέα διπλωματική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης τερματισμού του πολέμου στη Συρία, χτες και ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, έσπευσε να σημειώσει ότι ο «μόνος τρόπος» για να σταματήσει η πολυετής καταστροφική σύρραξη είναι να υποστηριχτεί ο Σύρος ηγέτης στον αγώνα του κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε συνέντευξη που έδωσε, χτες, στην εκπομπή «Εξήντα λεπτά» του αμερικανικού δικτύου CBS, με αφορμή την επίσκεψή του στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε την παρέμβασή του στη Συρία και παραδέχθηκε ότι η νέα ρωσική στρατιωτική δύναμη στη Λατάκεια επιδιώκει να «σώσει» τον Πρόεδρο Ασαντ, θεωρώντας ότι «όλες οι ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση, που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση στη Συρία, θα δημιουργήσουν μια κατάσταση που έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη, όπου όλοι οι κρατικοί θεσμοί έχουν διαλυθεί». Υπογράμμισε, έτσι, ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση στη συριακή κρίση παρά η ενίσχυση των κυβερνητικών δομών και η παροχή βοήθειας προς αυτές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», σημειώνοντας ότι «μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος και πώς θα κυβερνά τη χώρα του». Κάλεσε, μάλιστα, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που πραγματοποιούν υποτίθεται επιδρομές κατά τζιχαντιστών, «να το λαμβάνουν αυτό σοβαρά υπόψη».

Ο πόλεμος στη Συρία αναμένεται να συζητηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη συνάντηση που θα έχουν οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Ρωσίας, που θα είναι και η πρώτη των δύο ηγετών μετά από καιρό. Η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Σελέστ Βαλάντερ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, δήλωσε πως ο Πρόεδρος Ομπάμα «θα επιχειρήσει να καταλάβει πώς τα ρωσικά σχέδια θα αντιμετωπίσουν το "Ισλαμικό Κράτος" μέσω της αύξησης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία», τονίζοντας ότι τελευταία γίνεται πολλή συζήτηση και ότι «απαιτούνται διευκρινίσεις για το ρωσικό ρόλο στην περιοχή».

Αυτά ενώ ρωσική διπλωματική πηγή είπε στο «Ρόιτερς», στα μέσα της βδομάδας, ότι η κυβέρνηση Πούτιν διαβλέπει «μία εντεινόμενη ευκαιρία για επίτευξη διεθνούς συμφωνίας πάνω στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία μέσω συντονισμού των επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή με τις προσπάθειες Ρωσίας - Ιράν - συριακού στρατού». Αλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι μιλώντας, χτες, στο δίκτυο «Μπλούμπεργκ» υποστήριξαν ότι σε περίπτωση που απορριφθεί η ρωσική πρόταση διεθνούς συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, τότε «αν χρειαστεί η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα στρατιωτικές επιδρομές κατά θέσεων τζιχαντιστών στη χώρα».

Τέλος, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε επιστολές με προτάσεις για «κοινό σχέδιο δράσης» στους ηγέτες ΗΠΑ - ΕΕ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ - ΕΕ με στόχο, υποτίθεται, την «αντιμετώπιση» της προσφυγικής κρίσης. Σε πρώτη φάση προτείνονται «βήματα» για την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων μέσω πολιτικών και διπλωματικών «τρόπων», εξάλειψη των «πολιτικών διαφωνιών» εντός Ιράκ και «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Επανέλαβε επίσης το παλιό αίτημα της Τουρκίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» μέσω της καταπάτησης του εδάφους της βόρειας Συρίας, στο όνομα τάχα της «διάσωσης» αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ