Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ερχεται βαρύς χειμώνας για Εργασιακά - Ασφαλιστικό

«Μέσα σε ένα μήνα θα κάνουμε ό,τι δεν έγινε σε 40 χρόνια», είπε χτες ο εκ νέου υπουργός Εργασίας, προαναγγέλλοντας τις νέες ανατροπές

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Με διαδικασίες «εξπρές» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει να νομοθετήσει τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που ψηφίστηκαν με το 3ο μνημόνιο, ενώ σε πορεία εφαρμογής βρίσκονται και όλα τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή τοποθέτηση του (εκ νέου) υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, κατά την διαδικασία παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, καθώς υποστήριξε ότι «μέσα σε ένα μήνα θα κάνουμε ό,τι δεν έγινε σε 40 χρόνια». Οπως, μάλιστα, ισχυρίστηκε προκλητικά ο υπουργός, το νέο Ασφαλιστικό θα γίνει δεκτό από το λαό μας!

Αξιολογώντας τη σημασία των νέων μέτρων που αναμένεται να προωθηθούν, ως απόρροια και του 3ου μνημονίου, ο Γ. Κατρούγκαλος έβαλε «στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων» το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά. Ειδικά, μάλιστα, για τα Εργασιακά ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «εξευρωπαΐσει» το ζήτημα, παρουσιάζοντας όσα προβλέπει το μνημόνιο ως «απόκλιση» από το δήθεν «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σε κάθε περίπτωση, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, το επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι όχι μόνο με τη φοροεπιδρομή και το χαράτσωμα, αλλά και με την παραπέρα μείωση συντάξεων, τη μείωση ή την κατάργηση παροχών, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις απολύσεις, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.

Η αντιασφαλιστική συμφωνία

Θυμίζουμε ότι με το τρίτο μνημόνιο τα κόμματα που το ψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ) δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων:

  • Να μειώσουν τις δαπάνες για το συνταξιοδοτικό κατά 2,25 δισ. ευρώ την τρέχουσα διετία (1/4 του ΑΕΠ φέτος και 1% του ΑΕΠ για το 2016). Οι μειώσεις αυτές, μέχρι το τέλος του προγράμματος (2018), θα αφαιρέσουν συνολικά από την τσέπη των συνταξιούχων πάνω από 7,5 δισ. ευρώ.
  • Να ενοποιήσουν όλα τα Ταμεία σε ένα Ταμείο κύριας και σε ένα Ταμείο επικουρικής Ασφάλισης. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, κάθε φορά που έγινε ενοποίηση Ταμείων το αποτέλεσμα ήταν η εξίσωση των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω.
  • Να προχωρήσουν την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», που σημαίνει παραπέρα μείωση των επικουρικών συντάξεων, εκτός αν βρεθούν «ισοδύναμα», με το ίδιο εξοντωτικό αποτέλεσμα.
  • Να μειώσουν τις ήδη χαμηλές συντάξεις του ΟΓΑ κ.ά.

Ακόμα, από το Μάρτη του 2016 θα αρχίσει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, για περίπου 200.000 συνταξιούχους, που θα δημιουργήσει μια νέα μεγάλη ομάδα συνταξιούχων που δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά είδη για την επιβίωσή τους.

«Καυτό» φθινόπωρο

Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με το νέο ασφαλιστικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατ' εφαρμογή και του 3ου μνημονίου:

  • Θα νομοθετηθούν νέες μειώσεις στις συντάξεις μέσω της στενότερης σύνδεσης εισφορών - παροχών.
  • Θα διευρυνθεί η βάση εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους καθώς αυτές θα συνδεθούν με το πραγματικό τους εισόδημα, θέτοντας ταυτόχρονα και κατώτερο επίπεδο εισφορών.
  • Το ύψος των εγγυημένων συντάξεων θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω καθώς θα εξεταστεί αν αυτές αναλογούν στο ύψος των εισφορών και των πόρων που διαθέτει κάθε Ταμείο.
  • Θα καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων, οι οποίοι αντιστοιχούν σε εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και οι απώλειες των Ταμείων θα αντικατασταθούν είτε με μείωση των συντάξεων είτε με αύξηση των εισφορών.
  • Θα προχωρήσει η πλήρης ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και μέσα σε τρία χρόνια θα εξισωθεί προς τα κάτω η χρηματοδότησή τους από τους κρατικούς πόρους.

Για όλες αυτές τις ανατροπές, εργάζεται ήδη η λεγόμενη «Επιτροπή σοφών» που συνέστησε από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας ο Γ. Κατρούγκαλος. Η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει το πόρισμά της μέσα στην πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθεί ο «διάλογος» με τους «κοινωνικούς εταίρους» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Ταυτόχρονα, με βάση τους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 και 2012, γίνεται σταδιακά και η εφαρμογή μιας σειράς ψηφισμένων μέτρων, όπως ο νέος υπολογισμός κύριων συντάξεων από την 1/1/15 με κατάργηση της κλίμακας υπολογισμού και την εφαρμογή ετήσιου ποσού με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Τα μέτρα που «τρέχουν»

Στο μεταξύ, υπάρχουν μέτρα που ήδη «τρέχουν» από το καλοκαίρι. Από αυτόν το μήνα, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά μέσο όρο 3,5%, καθώς παρακρατούνται τα ποσά για την εισφορά στον κλάδο Υγείας. Οι μειώσεις αυτές θα φανούν ιδιαίτερα το επόμενο τρίμηνο, καθώς οι νέες εισφορές ισχύουν αναδρομικά από 1η Ιούλη και η παρακράτησή τους για τους δύο πρώτους μήνες θα γίνει με τις συντάξεις Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Επίσης, με σχετική εγκύκλιο τον Αύγουστο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας τα «προαπαιτούμενα» της συμφωνίας με τους εταίρους, μείωσε την κατώτερη σύνταξη από τα 486 στα 392,61 ευρώ, επέβαλε ποινή 10% (επιπλέον του 6%) στις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις, ενώ ανέστειλε την καταβολή ολόκληρου του ποσού των κατώτερων συντάξεων (καταβάλλεται μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στις εισφορές) μέχρι ο συνταξιοδοτούμενος να συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

Μαζικές απολύσεις - χτύπημα συνδικαλιστικής δράσης

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, μέσα στον Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσει η προετοιμασία κυβέρνησης - θεσμών για την έναρξη του «διαλόγου» που θα νομιμοποιήσει τις αντιδραστικές αλλαγές και στην αγορά εργασίας. Συμβολή σ' αυτήν τη διαδικασία θα έχει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το μνημόνιο, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει την υποχρέωση να ξεκινήσει άμεσα τη «διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Με απλά λόγια, «βέλτιστες πρακτικές» σημαίνουν ό,τι υπηρετεί καλύτερα την κερδοφορία του κεφαλαίου και επομένως ό,τι χειρότερο για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί η κερδοφορία περνά αντικειμενικά μέσα από αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org