Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Δυναμικές κινητοποιήσεις για τον απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό

Εναν απαράδεκτο και άκρως αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό ψήφισε η Σύγκλητος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος αφορά τη σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας:

  • Εχει επιβληθεί χαράτσι 200 ευρώ για εγγύηση σε 408 σπουδαστές (συνολικά 80.000 ευρώ) με στόχο να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της Εστίας, απαλλάσσοντας το κράτος από τις δικές του αρμοδιότητες, ανοίγοντας το δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποίηση και επιβολή ενοικίου στους σπουδαστές.
  • Αποσύρθηκε από το νέο κανονισμό η προστασία της ελεύθερης πολιτικής - συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης των σπουδαστών καθώς και η απαγόρευση των ναρκωτικών ουσιών στους χώρους της Εστίας.
  • Εφαρμόζεται η ποσόστωση σε μετανάστες σπουδαστές, η οποία είναι άκρως ρατσιστική.
  • Προβλέπονται μέτρα και ποινές για όποιον δεν υπακούσει στον εσωτερικό κανονισμό που επισύρουν μέχρι και το πέταγμά του από το δωμάτιό του ή ακόμη και αφαίρεση της ίδιας της σπουδαστικής ιδιότητας του σπουδαστή!
  • Δεν αναγράφονται πουθενά τα καθήκοντα που έχει η Σύγκλητος του ΤΕΙ προς τη σπουδαστική Εστία, δηλαδή ανακαίνιση των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων, επιδιόρθωση σε βλάβες - απώλειες - φθορές, σεβασμός της προσωπική ζωής του οικοτρόφου, εξασφάλιση διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχαν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα τέλη Αυγούστου με τον υπεύθυνο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης), δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα, γιατί όπως είπε πέρσι οι ανάγκες του Ιδρύματος ήταν 38 εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα για τις Εστίες προβλέπονταν 10 εκατομμύρια, τα οποία δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες. Από τα 38 εκατομμύρια το ΙΝΕΔΙΒΙΜ πήρε από το κράτος μόλις 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τα κονδύλια του 2015 δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει μείνει με μόλις 2,5 εκατομμύρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Εστίες βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, την περασμένη Τετάρτη μετά από απόφαση της ΓΣ προχώρησε σε κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη όπου θα γίνει εκ νέου Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί η περαιτέρω δράση τους. Ο Σύλλογος Οικοτρόφων απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης και στήριξης σε Συλλόγους Σπουδαστών, Φορείς και Συλλόγους της περιοχής, στην τοπική κοινότητα.

  • Με το «καλημέρα» οι σπουδαστές του ΤΕΙ Χανίων βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κλείσιμο της λέσχης σίτισης. Μετά από έλεγχο του υγειονομικού που έγινε το 2014 διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας για τη λέσχη, επιβαρύνοντας έτσι σπουδαστές και οικογένειες με ένα επιπλέον κόστος. «Αμεση ευθύνη έχουν τόσο η Διοίκηση του ΤΕΙ που δεν έχει φροντίσει τόσο καιρό για την έκδοση της άδειας, όσο και ο Δήμος Χανίων που προχώρησε στο κλείσιμό της, με αποτέλεσμα να αφήνουν εκατοντάδες σπουδαστές χωρίς σίτιση», καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ και καλεί όλους τους σπουδαστές που σήμερα νιώθουν στο πετσί τους την πολιτική που εφαρμόζεται, να μην το βάλουν κάτω!

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ