Από τις κινητοποιήσεις στην αρχή της περσινής σχολικής χρονιάς για τα Ειδικά Σχολεία |
Ταυτόχρονα, ιδρύματα Ειδικής Αγωγής όπως οι «Ασπρες Πεταλούδες» ή το ΕΛΕΠΑΠ στερούνται προσωπικού και οικονομικών πόρων, φυτοζωούν από τις φιλανθρωπίες, ενώ η οικονομική στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ισχνή έως ανύπαρκτη.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, απαιτεί να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες στην Ειδική Αγωγή. Επισημαίνει ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ που κινείται στη λογική «κόστους - οφέλους» και οδηγεί στη μείωση των κρατικών δαπανών και παροχών, ενώ επισημαίνει και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ακολουθούν αυτήν την πολιτική.
Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ επισημαίνει ότι το Κόμμα αντιπαλεύει τους νόμους που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν τη δημόσια Ειδική Αγωγή και παλεύει για:
-- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ειδική Αγωγή. Να καταργηθεί κάθε είδους ιδιωτική και επιχειρηματική δράση στην Ειδική Αγωγή. Να μην κλείσει κανένα δημόσιο ειδικό σχολείο και κανένα τμήμα ένταξης. Ολες οι κατάλληλες υποδομές και το σύνολο του προσωπικού να ενταχθούν στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Ειδικής Αγωγής.
-- Πλήρη κι επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών Πρόνοιας, με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης λειτουργίας τους και την ένταξη στο Δημόσιο όλων των ΝΠΙΔ που πληρούν τις προϋποθέσεις (Κέντρα Ειδικής Αγωγής, προστασίας του παιδιού κ.λπ.).
-- Να εξασφαλίζεται από το κράτος η ανάλογη εκπαίδευση, στα δημόσια γενικά και ειδικά σχολεία και εργαστήρια, σε όλα τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που με επιστημονικά κριτήρια έχουν το περιθώριο. Δημιουργία τμημάτων ένταξης και εξασφάλιση της παράλληλης στήριξης στα δημόσια σχολεία με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
-- Δημιουργία νέων κρατικών μονάδων ανοιχτής ή κλειστής περίθαλψης, ξενώνων, διαμερισμάτων για ημιαυτόνομη διαβίωση κ.λπ. Να εξασφαλιστεί η κτιριακή και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση των ιδρυμάτων Πρόνοιας με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές και δυνατότητες.
-- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού για τις ανάγκες ανάπτυξης των Ειδικών Σχολείων, των τμημάτων ένταξης και για τη στήριξη όλων των παιδιών και την παράλληλη στήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη στα γενικά σχολεία.