α) Την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά στην έρευνα, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα.
β) Τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Που σημαίνει, ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία, τελεί υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση.
γ) Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής, που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση των φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ.).
δ) Την προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής με καθορισμένες χρήσεις για συγκεκριμένους στόχους, με σχεδιασμένες ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους.
ε) Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων και δασοτεχνικά - φυτοτεχνικά έργα σε όλη την υδρολογική λεκάνη, αντιμετώπιση του χειμαρικού προβλήματος της χώρας, με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων.
στ) Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
ζ) Την άμεση αντιμετώπιση των απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
η) Την κατάλληλη μέθοδο άρδευσης κατά καλλιέργεια.
θ) Την προστασία των δασών, που ευνοεί τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Η κατασκευή των μεγάλων αρδευτικών και άλλων εγγειοβελτιωτικών έργων - εκτροπή Αχελώου, ταμιευτήρας Κάρλας, φράγματα Σμοκόβου, Πύλης - Μουζακίου, Ενιππέα, Καλούδας, Αγιονερίου κλπ. - είναι η πρόταση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και στις προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της λειψυδρίας περιλαμβάνονται:
1. Να αρχίσει έγκαιρα η διαδικασία για να δοθούν αποζημιώσεις σε παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους θα υποστούν ζημιές λόγω της ξηρασίας που θα φέρει η λειψυδρία.
2. Να δρομολογηθούν και να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες για την κατασκευή και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων υποδομής για τη συγκέντρωση νερού.
3. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον καθαρισμό των υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων και να κατασκευαστούν άλλα σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα για να μειωθεί η απώλεια νερού.
4. Να δοθούν κίνητρα (επιδοτήσεις) στους παραγωγούς για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις οικονομικότερες μεθόδους άρδευσης (στάγδην κλπ.).
5. Να μην εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση τη λειψυδρία για να επιβάλλει κι άλλη αύξηση στην τιμή του νερού ή και πρόστιμα στους αγρότες για «σπατάλη» στην άρδευση, όπως έντεχνα διαδίδεται από πολλές πηγές που έχουν αναλάβει το άχαρο έργο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.
6. Να ληφθούν, από τώρα, μέτρα για τη δίκαιη κατανομή και ορθολογική διαχείριση των νερών των λιμνών.