Τρίτη 3 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα!
  • Ακρως επικίνδυνη αποδεικνύεται η κυβερνητική πολιτική
  • Στο κενό οι διαβεβαιώσεις ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από τη νόσο
  • Ερμαιο του κέρδους των πολυεθνικών οι Ελληνες καταναλωτές

Αν γινόταν γενικευμένος έλεγχος, λένε οι αρμόδιοι, είναι βέβαιο ότι θα εντοπίζονταν πολλά κρούσματα «τρελών αγελάδων»
Αν γινόταν γενικευμένος έλεγχος, λένε οι αρμόδιοι, είναι βέβαιο ότι θα εντοπίζονταν πολλά κρούσματα «τρελών αγελάδων»
Και την Ελλάδα αφορά πλέον, με τον πιο επίσημο τρόπο, η νόσος των «τρελών αγελάδων». Το κρούσμα που εντοπίστηκε στο Κιλκίς και το κοπάδι που θανατώθηκε, ενδέχεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αποκαλύπτει όμως τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Γεωργίας, που εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να πάρουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών, διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει περίπτωση ύπαρξης της νόσου στη χώρα.

Η... «προσαρμογή» της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής στα πλαίσια που επιτάσσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), όπου οι βιομηχανοποιημένες μέθοδοι εκτροφής - προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη - ανέτρεψαν την παραδοσιακή κτηνοτροφία, αποδεικνύεται καταστροφική για την ελληνική κτηνοτροφία, εφιαλτική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Αυτό που μέχρι πριν λίγους μήνες φάνταζε μακρινό, σήμερα είναι μία δραματική πραγματικότητα, αφού, διαπιστώθηκε και δημοσιοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε αγελάδα. Το κρούσμα ανιχνεύτηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ταχέων Ανοσιολογικών Εξετάσεων και αφορά δείγμα εγκεφάλου αγελάδας ηλικίας 5 ετών, που σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας ανήκε στην κτηνοτροφική μονάδα Γεωργιάδη - Χαρτοματσίδη στην Ποντοηράκλεια Κιλκίς, η οποία σφαγιάστηκε στα σφαγεία «Κρεσέρ» στις Σέρρες. Η αγελάδα, ήταν φυλής Holstein, γαλακτοπαραγωγής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, το δείγμα που βρέθηκε θετικό, εξετάστηκε εκ νέου με άλλη μέθοδο από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λάρισας και πάλι βρέθηκε θετικό. Μετά από αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατάσχεσαν το σύνολο των σφαγίων του συγκεκριμένου σφαγείου τα οποία και κατέστρεψαν, θανάτωσαν και αποτέφρωσαν το σύνολο των βοοειδών της κτηνοτροφικής μονάδας που αποτελούνταν από 100 αγελάδες και 46 μοσχάρια. Τα ευρήματα απεστάλησαν για ιστολογική εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας θα γνωστοποιηθούν σε δέκα ημέρες. Ο υπουργός Γεωργίας, του οποίου το σύνολο των διαβεβαιώσεων που έδινε μέχρι σήμερα κατέρρευσαν, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι το κρέας του προσβεβλημένου ζώου, δε διοχετεύτηκε στην κατανάλωση.

Του... ανήκει

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο Γ. Ανωμερίτης περιστοιχιζόμενος από καθηγητές και την πρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Χρ. Παπανικολάου, επιδίωξε να καθησυχάσει τους Ελληνες καταναλωτές, ότι τίποτα το ανησυχητικό δε συμβαίνει. Πέραν τούτου, το οποίο για την κυβέρνηση είναι τελικά ζήτημα του καθενός για το αν και πόσο ανησυχεί, ο υπουργός επιχείρησε να εξωραΐσει και να εξυμνήσει την πολιτική του, αυτή την ίδια που γεννά τα προβλήματα. Βαλλόμενος από παντού, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η ανακάλυψη του πρώτου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας είναι επίτευγμα της δικής του θητείας στο υπουργείο Γεωργίας. Δηλαδή, των ελεγκτικών μηχανισμών που έχει συστήσει και εποπτεύει. Ουδείς βεβαίως αμφιβάλλει ότι το πρώτο κρούσμα «τρελής αγελάδας» ανιχνεύτηκε και ανήκει στον Γ. Ανωμερίτη.

Ομως, το γεγονός και μόνο ότι το κρούσμα διαπιστώθηκε 6 μήνες από την έναρξη των συστηματικών - υποτίθεται - ελέγχων στα βοοειδή άνω των 30 μηνών, (τα οποία όταν σφάζονται, ένα τμήμα του εγκεφάλου τους αποστέλλεται για εξέταση σε ειδικά εργαστήρια) αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο ανησυχίας για τον ελληνικό λαό, αφού αυτοί οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει θεωρητικά από την 1/1/2001. Είναι ευρέως αποδεκτό και λέγεται από ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση, πως, αν επεκταθούν οι έλεγχοι, το πρόβλημα στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο. Ενδεικτική από αυτή την άποψη είναι και η πρόταση που διατυπώνουν αρμόδιοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προτείνουν τη διενέργεια γενικευμένου επιδημιολογικού ελέγχου, τουλάχιστον στην περιοχή.

Μέχρι και τα τέλη πάντως του προηγούμενου χρόνου οι όποιοι έλεγχοι, ήταν εντελώς δειγματοληπτικοί, και ουσιαστικά άνευ αποτελέσματος. Αυτούς τους ελέγχους, επικαλούνταν ο κ. Ανωμερίτης για να κομπορρημονεί ότι «η Ελλάδα είναι καθαρή»! Σήμερα, όμως αποκαλύπτεται με τον πλέον δραματικό τρόπο, ότι η χώρα έχει πρόβλημα

Ηταν αναμενόμενο

Μέχρι σήμερα, από το 1986 οπότε και διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα «τρελής αγελάδας» στη Μ. Βρετανία, έχουν καταγραφεί 187.000 κρούσματα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν το αναφέρουμε για να προκαλέσουμε ανησυχία, αλλά όταν το 80% του βοδινού κρέατος είναι εισαγόμενο, ενώ ένα άλλο μεγάλο τμήμα, εισάγεται και «βαφτίζεται» ντόπιο στο τσιγκέλι, είναι βέβαιο, ότι πρόβλημα υπάρχει. Πολύ περισσότερο που ακόμα:

  • Μεγάλο μέρος των ζωοτροφών που χορηγούνται στα βοοειδή είναι εισαγόμενες, ίδιες με αυτές που παράγονται στις χώρες που το πρόβλημα είναι σε έξαρση. Είναι γνωστό σε όλους, ότι παρά τις διακηρύξεις περί απαγόρευσης των κρεατάλευρων και των οστεαλεύρων στα μηρυκαστικά, πολλές κτηνοτροφικές μονάδες συνεχίζουν να χορηγούν τέτοιες τροφές στα βοοειδή.
  • Γίνονται αθρόες εισαγωγές ζώντων ζώων. Αλλωστε το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο κρούσμα, ελέγχεται αν το ζώο είχε εισαχθεί ή είχε γεννηθεί στην Ελλάδα όπως ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης, αποδεικνύει ότι τίποτα δεν μπορεί να διαπιστωθεί. Τουλάχιστον εύκολα.
  • Ολο το σύστημα ελέγχου των εισαγωγών, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της ΕΕ, έχει εναποτεθεί σε κτηνιάτρους των χωρών εξαγωγής, οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να πιστοποιούν την καταλληλότητα των προϊόντων.

Το αν η αγελάδα ήταν ντόπια ή εισαγόμενη, ενδεχόμενα δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Το ότι ο Γ. Ανωμερίτης χθες δήλωνε ότι «δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα» και ότι «εμείς άμεσα κινητοποιήσαμε όλο μας τον μηχανισμό»(!), δεν λείνει κανένα προβλημα. Το θέμα, είναι τι να το κάνεις όταν κινητοποιείς ένα μηχανισμό, ο οποίος μόνο διαπιστώσεις μπορεί να κάνει (σ.σ. αν μπορεί), αλλά τίποτα για να προλαμβάνει. Εξάλλου, η ανησυχία των κρατούντων - όπως οι ίδιοι λένε - δεν είναι να εξαλείψουν τον κίνδυνο, αλλά να τον ελαχιστοποιήσουν. Το είπε και αυτό ο κ. Ανωμερίτης...

Είναι φανερό, ότι στο βαθμό που ακολουθείται αυτή η πολιτική, τέτοια και παρόμοια φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις για τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και, όσο οι πολιτικές επιλογές θα έχουν κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο θα διευρύνεται. Διότι, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν κάποιοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου αποφάσισαν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή και τα κέρδη τους, ταΐζοντας τις αγελάδες με νεκρές αγελάδες και απορρίμματα και να διοχετεύουν στη συνέχεια το κρέας τους στους ανύποπτους και ανυπεράσπιστους από την ασυδοσία τους καταναλωτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ