Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Σημάδι υποχώρησης ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών

Η ανησυχία στα χρηματιστήρια εκφράζει την απαξίωση κεφαλαίου που σημαίνει η καπιταλιστική κρίση
Η ανησυχία στα χρηματιστήρια εκφράζει την απαξίωση κεφαλαίου που σημαίνει η καπιταλιστική κρίση
Η πτώση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης χτες κατά 8,5% εκτιμούν ότι πυροδότησε πτώση και σε σειρά άλλων «ναών του τζόγου» σε όλο τον κόσμο. Λένε, επίσης, ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη συνεχιζόμενη υποτίμηση από την κινεζική κυβέρνηση του γουάν, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές και να μειωθούν οι εισαγωγές, ειδικά από χώρες τις Δύσης. Αν και εμφανίζεται ως πρόβλημα στα χρηματιστήρια, το βασικό είναι ότι δείχνει σημάδια απαξίωσης κεφαλαίου, σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε επιστροφή σε καπιταλιστική οικονομική κρίση και ότι παρά την αναιμική ανάκαμψη σε κάποιες ισχυρές χώρες, αυτή δεν είναι ικανή να αποτρέψει μια νέα καπιταλιστική κρίση. Επίσης, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας (αν και το 7% του ΑΕΠ ανάπτυξης θεωρείται άπιαστο για άλλες χώρες) σχετίζεται και αλληλεπιδρά στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Ετσι, μεταφράζεται σε λεγόμενη νευρικότητα στις λεγόμενες αγορές. Αυτός είναι και ο λόγος που αστικά οικονομικά επιτελεία αποδίδουν την πτώση στα χρηματιστήρια στην οικονομία της Κίνας, ενώ υπάρχουν προβλήματα και σε άλλες καπιταλιστικές οικονομίες.

Βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Σαγκάης υποχώρησαν περισσότερο από 11% την περασμένη βδομάδα, με τις ανησυχίες να επιτείνονται μετά από μια «ένεση» βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, κάτι που εκλήφθηκε σαν υποκατάστατο μιας βαθύτερης χαλάρωσης. Ο δείκτης CSI300 κατέγραφε απώλειες 6,7% στις 3.349,20 μονάδες στις 4.49 (ώρα Ελλάδας), ενώ ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρούσε κατά 6,6% στις 3.277,94 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από το Μάρτη. Με μεγάλη πτώση 4,61% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, για πέμπτη συνεχή μέρα, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση γενικά και για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας ειδικότερα. Ενώ το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραφε πτώση σχεδόν 8,5% στα μέσα της συνεδρίασής του χτες, ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων, για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες.

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι δείκτες στα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων. Το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης κατέρρεε, με το δείκτη DAX να υφίσταται πτώση 6,11% στις 9.506,06 μονάδες, το Λονδίνο κατέγραφε απώλειες με τον FTSE-100 να υφίσταται πτώση 6,36% στις 5.793,84 μονάδες, το πορτογαλικό χρηματιστήριο κατέγραφε επίσης μεγάλη πτώση, με τον PSI να χάνει 8%,04, το χρηματιστήριο του Παρισιού έχανε πάνω από 7%, αυτό της Μαδρίτης υποχωρούσε 7,5% και ούτω καθεξής. Η Γουόλ Στριτ άνοιξε επίσης με μεγάλη πτώση: μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones σημείωνε πτώση 4%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας 4,48%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 4,24%. Πτώση καταγράφηκε και στα χρηματιστήρια στη Μέση Ανατολή, με το δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας να καταγράφει πτώση 5,9%. Επίσης, με -10% και κάτω από 600 μονάδες έκλεισε το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το ευρώ, επίσης, ανέβαινε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου (1:1,17) από τα μέσα του Γενάρη.

Η κατάσταση αυτή συμπαρασύρει και τις τιμές του πετρελαίου, που χτες έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6,5 ετών. Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ υποχώρησε κατά 1,3 δολάρια ή 3% στα 44,12 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κατέβει κάτω και από τα 44 δολάρια στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το Μάρτη του 2009. Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώνεται, επίσης, 1,3 δολάρια ή 3,3% στα 39,16 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κάτω και από τα 39 δολάρια. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι λόγω της διασύνδεσης των οικονομιών, οι συνέπειες της πορείας της οικονομίας της Κίνας θα είναι ευρύτερες. Οπως βγαίνει μόνο από τις ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια, διάφοροι κροίσοι εμφανίζονται να χάνουν μερικά δισ. δολάρια, ζημιά βεβαίως που σημαίνει ότι θα επιχειρήσουν να τη μεταφέρουν στα συνήθη υποζύγια, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ