Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απολογισμός επταμήνου για όλους!

Με τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνομολογούσε την παράταση της - «ληστρικής» όπως την χαρακτήριζε έως τότε - δανειακής σύμβασης και των μνημονίων με τα οποία αυτή «πάει πακέτο».

Αμέσως μετά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και διαδικασίες «φαστ τρακ» - πρακτική την οποία με σθένος έως τότε κατάγγελλε - «βάζει χέρι» στα ήδη λεηλατημένα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών του Δημοσίου (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δήμοι κ.ά.).

Ακολουθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διαγραφή έως και 100% των προστίμων φορολογικών παραβάσεων, ακόμα και για λαθρεμπόριο, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» νομιμοποιεί διά της ρυθμίσεως τα χαράτσια που φορτώθηκαν στο λαό (οι περιβόητες 100 δόσεις) και ...ευκαιρίας δοθείσης προβλέπει ρύθμιση χρεών ακόμα και για οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ολο αυτό το διάστημα πυκνώνουν οι δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ της δημιουργίας μίας ακόμα στρατιωτικής βάσης σε νησί του Αιγαίου, την οποία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, «παζαρεύει» με τους Αμερικανούς φόρα παρτίδα.

Το ίδιο διάστημα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το τρίτο μνημόνιο. Η πρόταση 47 σελίδων του Αλ. Τσίπρα για συμφωνία, που βρίθει αντιλαϊκών μέτρων, χαιρετίζεται απ' τον Π. Λαφαζάνη ως μια ικανοποιητική βάση συζήτησης.

Ηταν τέτοιος ο αντιλαϊκός φόρτος εργασίας της κυβέρνησης, που «ξεχνά» να «ασχοληθεί» με το αντεργατικό, αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί με τους μνημονιακούς, εφαρμοστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μάλιστα, απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τροπολογίες και προτάσεις νόμου που το ΚΚΕ καταθέτει για την πραγματική ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ανάμεσά τους η πρόταση για «Κατάργηση των Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων - Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των Μνημονίων», η οποία βρίσκεται ακόμα «στην αναμονή», και η πρόταση «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων». Αλλά και οι τροπολογίες (στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση) για διαγραφή οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, για παροχή δωρεάν και πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς όλους, για παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού κ.ά.

Αυτά συνέβησαν μέσα σε μόλις 7 μήνες. Κι όταν αυτά συνέβαιναν ο Π. Λαφαζάνης τελούσε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο Κ. Ησυχος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Δ. Στρατούλης αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και μια σειρά από στελέχη της νεοσύστατης «Λαϊκής Ενότητας» «κρατούσαν» κρίσιμα πόστα στον κρατικό μηχανισμό και αλλού. Οι παραπάνω αποφάσεις φέρουν και τη δική τους υπογραφή. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού πρόκειται για αποφάσεις που υπηρετούν το στόχο που και σήμερα τους κινητοποιεί, για ανασυγκρότηση της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάκαμψη της κερδοφορίας της. Ολους αυτούς τους μήνες τα προαναφερθέντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ειδική αποστολή να θολώνουν τα νερά, να βαφτίζουν το κρέας ψάρι, να εξωραΐζουν μια αντιλαϊκή πορεία. Τώρα που ήρθε το αποκορύφωμα όλης αυτής της διαδικασίας, το νέο μνημόνιο, διαφωνούν. Και διαφωνούν γιατί ενώ ανέχτηκαν και στήριξαν όλα τα παραπάνω, θέλουν επιπλέον την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα για να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, θέλουν δηλαδή την ολοκλήρωση της «λαϊκής χρεοκοπίας» αλλά με άλλον τρόπο. Οχι μόνο, λοιπόν, δεν είναι «αθώες περιστερές» αλλά έχουν την ίδια ευθύνη στην κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό του λαού με τον Τσίπρα και τους υπόλοιπους.


Β. Ν.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Λαθροχειρίες περί μνημονίων!

«Το νέο μνημόνιο δεν είναι χειρότερο από τα προηγούμενα», «το νέο μνημόνιο είναι μεν επαχθές για τον βασανισμένο ελληνικό λαό αλλά σαφώς ελαφρύτερο από όλα όσα προηγήθηκαν ή προτάθηκαν», «κι όμως έχει και θετικά». Τίτλοι και περιεχόμενα σε ένα μπαράζ άρθρων στην «Αυγή» με την υπογραφή κυβερνητικών στελεχών, που αποδέχονται πως η κυβέρνηση όχι μόνο έχει την ιδιοκτησία του 3ου μνημονίου, αλλά και ότι αυτό είναι «επαχθές», παρότι, όπως λένε, είναι καλύτερο από τα προηγούμενα. Η εκτίμηση περί «καλυτερότερου» μνημονίου πατά σε μια σειρά από λαθροχειρίες.

***

Λαθροχειρία κύρια: Η κυβέρνηση καταφεύγει σε συγκρίσεις μνημονίων ενώ το μνημόνιο που υπέγραψε περιέχει και τα δύο προηγούμενα. Κανένα μέτρο σε κανένα μνημόνιο δεν είναι ξεκομμένο από τα προηγούμενα και τα επόμενα. Κάθε μέτρο σε κάθε μνημόνιο συμπληρώνει την προηγούμενη πορεία μιας πολιτικής, της πολιτικής του κεφαλαίου, μιας πολιτικής που εφαρμοζόταν πριν από τα μνημόνια και εφαρμόζεται επίσης σε άλλες χώρες και χωρίς μνημόνια και έχει έναν ενιαίο πυρήνα: Πώς θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, κι αυτό αναγκαστικά περνά μέσα από το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, οι προωθούμενες σήμερα ανατροπές στο Ασφαλιστικό έχουν ουρά χρόνων πίσω τους, το ξήλωμα δεν άρχισε καν με το πρώτο μνημόνιο, αλλά στο μακρινό 1991! Η καπιταλιστική κρίση επιτάχυνε αυτή την πορεία. Οι ανατροπές στις Συλλογικές Συμβάσεις έχουν τη βάση τους πριν από τα μνημόνια, όταν άρχισαν να προωθούνται σωρηδόν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Το χτύπημα της μικρής αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής ανάγεται σε εποχές πριν ακόμα και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η όξυνση των καπιταλιστικών αντιθέσεων στον καιρό της καπιταλιστικής κρίσης εντείνει την ανάγκη του συστήματος για συγκέντρωση της γης, ενίσχυση των μονοπωλίων του συγκεκριμένου τομέα. Το ένα μετά το άλλο τα μνημόνια ήρθαν να προσθέσουν αλλεπάλληλα μέτρα σ' αυτήν την κατεύθυνση.

***

Λαθροχειρίες επιμέρους: Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, που υπογράφει ένα από τα άρθρα, επιχειρεί σύγκριση των μνημονίων ως προς τα μέτρα που περιέχει το καθένα ξεκομμένο από τα προηγούμενα. Ομως, ο λαός πληρώνει το άθροισμα των μέτρων κι αυτό σημαίνει ότι κάθε νέο μέτρο οδηγεί σε ποιοτικά ανώτερο επίπεδο τη βαρβαρότητα. Επίσης, ξεκόβει τα πρόσθετα μέτρα από το χρέος, που με το τρίτο μνημόνιο αυξάνεται κατά 85 δισ. ευρώ. Κι αυτό οδηγεί επίσης σε ποιοτικά ανώτερη βαθμίδα την εκμετάλλευση του λαού, που καλείται να πληρώσει και να ξαναπληρώσει ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος, το χρέος των καπιταλιστών και του κράτους τους. Οι λαθροχειρίες πάνε σερί και στην ειδική ανάλυση που κάνει: Μιλά για «εξοικονόμηση κόστους» παρουσιάζοντας ως κάτι θετικό ότι τα απαιτούμενα πλεονάσματα για φέτος είναι λιγότερα από αυτά του προηγούμενου χρόνου. Ομως, τα φετινά κρατικά πλεονάσματα, που σημαίνουν μείωση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, προστίθενται στα περσινά κι αυτό σημαίνει νέα αύξηση των δαπανών που κόβονται. Πρόσθετα, τα μικρότερα φετινά πλεονάσματα έχουν άμεση σχέση με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία ξαναπέρασε σε φάση ύφεσης. Διαφορετικά, δεν είναι σίγουρο ότι θα ήταν χαμηλά. Το κύριο είναι ότι τα χαμηλά πλεονάσματα εξοικονομούν κρατικό χρήμα για επενδύσεις. Γι' αυτό και η κυβέρνηση τα συνδέει με την ανάπτυξη.

***

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το τρίτο μνημόνιο είναι καλύτερο από τα προηγούμενα γιατί «περιέχει λιγότερη δόση λιτότητας». Παραπέμπει σε ναρκεμπόρους που διαφημίζουν την πραμάτεια τους ως καθαρότερη, άρα και λιγότερο επιβλαβή. Αλλά και σ' αυτό λαθροχειρία κάνει. Η «λιγότερη δόση λιτότητας» εντελώς τηλεγραφικά σημαίνει: Αρπαγή από το λαϊκό εισόδημα 2,65 δισ. ευρώ με τον ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο. Μείωση του ακατάσχετου στα 1.000 ευρώ. Μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Κατάργηση φοροελαφρύνσεων για δαπάνες διαβίωσης. Απογείωση του φόρου στους αγρότες, κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, αύξηση στην προκαταβολή φόρου. Περικοπές 2,25 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις. Πλήρη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών μέτρων του 1ου και του 2ου μνημονίου. Εκτίναξη της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67. Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Μείωση της κατώτερης σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ. Νέο Ασφαλιστικό για σύνδεση εισφορών - παροχών. Κατάργηση της 6μηνης μετενέργειας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέο συνδικαλιστικό νόμο για το χτύπημα της απεργίας. Παράδοση όλης της κρατικής περιουσίας στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Αυτά τα «λίγα» προστίθενται στα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων. Αυξάνουν τα βάρη για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Στην αντίθεση κεφάλαιο - εργασία ενισχύουν κι άλλο το κεφάλαιο.

***

Διά ταύτα, το τρίτο μνημόνιο, όπως έγκαιρα σημείωσε το ΚΚΕ, περιέχει μέτρα τέτοιας βαναυσότητας και σκληρότητας που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να φέρει. Αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Προχωρά στην υλοποίηση βάρβαρων μέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της ΕΕ και τα οποία κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ο λαός έχει πλέον χειροπιαστά και ατράνταχτα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι, στο πλαίσιο της ΕΕ και της οικονομίας του κεφαλαίου, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί όχι απλά να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική, αλλά ούτε καν να ανακουφίσει στοιχειωδώς το λαό. Το ΚΚΕ λέει στο λαό ότι υπάρχει ελπίδα. Είναι η οργάνωση και το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που φέρνει. Είναι η ενίσχυση των ταξικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, είναι η συμπόρευση, η στήριξη και ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που προτείνει τη μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδο: Με το λαό στην εξουσία για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.


Θ. Λ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ