Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλίμονο...

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «ΣΚΑΪ», παραδέχτηκε πως είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει πλάτη στην υλοποίηση του μνημονίου. Οσο για τα περιβόητα ...αντιροπιστικά μέτρα που υπόσχονται κυβερνητικοί παράγοντες προς άγραν ψήφων, ο Ν. Βούτσης ομολόγησε πως είναι τουλάχιστον «χλωμή» η υλοποίησή τους. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο,τι συμφωνήσαμε συμφωνήσαμε, ό,τι υπογράψαμε υπογράψαμε, εδώ θα είμαστε και για να στηρίξουμε τα πιο βασικά από αυτά τα αγκωνάρια μιας συμφωνίας, που ναι μεν προσδοκούμε συν τω χρόνω, με ισοδύναμα, με αντίμετρα, με τη ρύθμιση του χρέους να τη στρίψουμε σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, αλλά θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος. Είτε λοιπόν από θέση συμπολίτευσης είτε από θέση αντιπολίτευσης, τις χρεώσεις που έχουμε πάρει θα τις κάνουμε»... Ερωτηθείς αν θα μετάσχουν στην υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, απάντησε ότι «μπορούμε να στηρίξουμε ή να ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Αλίμονο».

Ο λαός έχει πείρα

«Θα τα καταφέρουμε! Ολοι μαζί να δώσουμε τη δύσκολη μάχη να ξαναστήσουμε την πατρίδα στα πόδια της. Καθαρή λαϊκή εντολή ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας». Αυτά έγραφε η «Αυγή της Κυριακής», 23/8/2015. Ζητάνε την ψήφο του λαού λέγοντάς του ότι θα καταφέρουν να ξαναστήσουν την πατρίδα στα πόδια της. Αλλά η «πατρίδα» που θέλουν να ξαναστήσουν στα πόδια της ζητώντας από το λαό να το κάνει με την ψήφο του, είναι αυτή των καπιταλιστών, του κεφαλαίου, είναι η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων. Χειραγωγούν το λαό μιλώντας του για πατρίδα ώστε να μπει κάτω από την ξένη γι' αυτόν σημαία του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή λοιπόν η «πατρίδα» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για να σηκωθεί απαιτεί την υποχρεωτική και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου και των βάναυσων μέτρων του. Ζητάνε, δηλαδή, από το λαό να ψηφίσει, να δώσει καθαρή εντολή εγκρίνοντας ο ίδιος την αέναη σφαγή και πτώχευσή του. Τον θέλουν συνυπεύθυνο σ' αυτό. Ο λαός έχει τώρα πείρα. Τα ίδια του έλεγαν και προεκλογικά το Γενάρη του 2015 και έφεραν μνημόνιο. Ο λαός, λοιπόν, να μπει κάτω από τη δική του σημαία. Τώρα, μαζικά, αποφασιστικά, ψήφο στο ΚΚΕ.

«Συντεταγμένα» αλλά για ποιον;

«Η δική μας εναλλακτική πρόταση, βεβαίως, προβλέπει για να εφαρμοστεί, εφόσον χρειάζεται, θα φύγουμε και από την Ευρωζώνη συντεταγμένα και στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος και για την εφαρμογή του. Και αυτή η δυνατότητα εξόδου από την Ευρωζώνη, για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, δε συνιστά έναν καταστροφικό δρόμο, όπως μας λένε (...) Εξω από την Ευρωζώνη βρίσκονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν είναι και αντικαπιταλιστικές, χώρες οι οποίες στέκουν όρθιες και προχωράνε θετικά (...)». Αυτά έλεγε ο Π. Λαφαζάνης στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το νέο κόμμα τους. Στο ζήτημα της εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Π. Λαφαζάνης λέει ότι αυτή θα είναι συντεταγμένη. Δηλαδή, σε συνεννόηση και για το πού θα πάει και για το ποιους θα αφήσει. Αλλά με ποιους και για λογαριασμό ποιανού; Για παράδειγμα, συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη πρότεινε και μια μερίδα των κρατών - μελών της λίγο πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη ζητάει και μια μερίδα της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Σ' αυτήν απευθύνεται το κόμμα Λαφαζάνη, με την υπόμνηση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι καπιταλιστική και χωρίς ευρώ, γι' αυτό άλλωστε φέρνει ως παραδείγματα χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία κ.ά. που δεν είναι ενταγμένες στην Ευρωζώνη. Πίσω από τέτοιες επιλογές, που ταυτίζουν τη λαϊκή ευημερία με το ένα ή το άλλο νόμισμα και θολώνουν την πραγματική διέξοδο, προσπαθεί να ρυμουλκήσει το λαό, καλώντας τον να σηκώσει σημαίες ξένες προς τα συμφέροντά του.

Τον έπιασε ο πόνος...

Λέει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης: «Οταν αρχίζουν οι εκλογικές διαδικασίες ξέρετε ότι παγώνει η οικονομική δραστηριότητα. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να δουλέψουν προεκλογικά, από την εστίαση, μέχρι τις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες, που οι ξένοι δεν εμπιστεύονται σε μια περίοδο εκλογών την Ελλάδα (...) Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι υποφέρουν μέσα από την απόφασή τους να γίνουν εκλογές. Γιατί αυτό συμβαίνει: Κάποιοι υποφέρουν, οι άνεργοι τραβάνε τα μαλλιά τους, οι άνθρωποι που δουλεύουν στη μαύρη εργασία λένε "φτάνει πια!", οι επιχειρήσεις που είναι στο αμήν και ετοιμάζονται να κλείσουν λένε "όχι παιδιά, σοβαρευτείτε", αλλά παρ' όλα αυτά αυτοί λένε εκλογές». Είναι βέβαιο ότι οι εκλογές υπηρετούν την ανάγκη αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, με στόχο να γίνει ευκολότερη η εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Από αυτήν τη σκοπιά, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε γιατί ένας άνεργος, ή ένας που απασχολείται «μαύρος», νοιάζεται τόσο πολύ για το χρόνο των εκλογών. Αλλωστε, με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ψήφισε και το Ποτάμι, και τα οποία θα κληθεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, οι εργασιακές σχέσεις θα αποδιαρθρωθούν κι άλλο, ενώ οι άνεργοι αφήνονται κυριολεκτικά στη μοίρα τους. Επομένως, ας μην τους πιάνει στο στόμα του το Ποτάμι. Πολύ περισσότερο, να μην ταυτίζει τις ...ανησυχίες τους με αυτές των εργοδοτών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Πεθαίνει ο Βρετανός (Σκοτσέζος) εφευρέτης Τόμας Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος.

1821 Οι επαναστατημένοι Ελληνες νικούν τους Τούρκους στη μάχη των Βασιλικών και εμποδίζουν τις οθωμανικές ενισχύσεις να φτάσουν στην πολιορκούμενη Τρίπολη, η οποία και τελικά αναγκάζεται να παραδοθεί.

1825 Η Ουρουγουάη ανακηρύσσεται ανεξάρτητη χώρα.

1826 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Αθήνα (εκτός από την Ακρόπολη). Αρχίζει η πολιορκία της Ακρόπολης, η οποία παραδόθηκε στις 5 Ιούνη 1827.

1841 Γεννιέται ο Ελβετός φυσιολόγος και ιατρικός ερευνητής Εμίλ Κόχερ, ο οποίος το 1909 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.

1867 Πεθαίνει ο Βρετανός φυσικός και χημικός Μάικλ Φαραντέι, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης χωρητικότητας πυκνωτή.

1908 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Ανρί Μπεκερέλ, ο οποίος ανακάλυψε τη ραδιενέργεια. Το 1903 βραβεύτηκε μαζί με το ζεύγος Κιουρί με το Νόμπελ Φυσικής, ενώ το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας.

1918 Γεννιέται ο Αμερικανός μαέστρος και συνθέτης Λέοναρντ Μπερνστάιν, απ' τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας του 20ού αιώνα.

1929 Οι ανθρακωρύχοι της περιοχής Λουπένι της Ρουμανίας κατέρχονται σε απεργία. Η κυβέρνηση στέλνει εναντίον τους δυνάμεις του στρατού, οι οποίες ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν 62 εργάτες. Τα ταξικά εργατικά συνδικάτα της Ελλάδας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς το ρουμανικό προλεταριάτο διαμαρτυρόμενα έντονα για τη δολοφονική αυτή επίθεση.

1931 Στη Βρετανία σχηματίζεται «εθνική κυβέρνηση» συνασπισμού για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, με πρωθυπουργό τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Ρ. Μακντόναλντ.

1940 Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία εντάσσονται στη Σοβιετική Ενωση.

1945 Η Σαϊγκόν κυριεύεται από τους Βιετ Μιν. Την επόμενη μέρα, η Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης του Βιετνάμ μετατρέπεται σε Προσωρινή Κυβέρνηση του Βιετνάμ.

1975 Σύμφωνα με έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα, 36 αμερικανικές εταιρείες διέθεσαν 100 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας για δωροδοκίες Αμερικανών και ξένων πολιτικών. Μεταξύ αυτών, η «Exxon», η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση, διέθεσε 46 εκατομμύρια δολάρια και η «Λόκχιντ» 22 εκατομμύρια.

1989 Μετά από ένα ταξίδι στο Διάστημα, που κράτησε δώδεκα χρόνια, το διαστημόπλοιο «Βόγιατζερ 2» πετάει πάνω από τα σύννεφα του γιγάντιου πλανήτη Ποσειδώνα και του δορυφόρου του Τρίτωνα, στέλνοντας στη Γη φωτογραφίες από βαλτώδεις περιοχές, παγωμένες λίμνες και κρατήρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ