Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη εναλλακτική πολιτική διέξοδος για το λαό

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και το δημοσιογράφο Δ. Κοτταρίδη παραχώρησε συνέντευξη χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την οποία και παραθέτουμε:

-- Τώρα, κ. Κουτσούμπα, μειώνονται οι αντιμνημονιακοί στη Βουλή, εσείς έχετε μείνει και ο κ. Λαφαζάνης. Για κάποιο λόγο, όποιος ξεκινά αντιμνημονιακά, καταλήγει μνημονιακός...

«Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που ορκίζονται στο αντιμνημόνιο και στην αντιμνημονιακή ρητορική, οδήγησαν τη χώρα, συμμετείχαν σε κυβερνητικά σχήματα, στήριξαν το κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την παραμονή της ψήφισης του μνημονίου. Θα θυμίσω στους ακροατές ότι μέχρι την 12η Ιούλη έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί απ' αυτή την κυβέρνηση μνημόνιο και άλλα τέτοια διάφορα, τα οποία αποδείχτηκαν όχι φρούδες ελπίδες, αλλά σκέτη απάτη και κοροϊδία του ελληνικού λαού. Οχι μόνο δεν κατάργησαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια, τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους που έλεγαν ότι θα τους καταργήσουν, έστω σταδιακά, για να μην πούμε με το ένα άρθρο και το σκίσιμο κ.λπ., αλλά ψήφισαν και τρίτο μνημόνιο. Φυσικά, κάποιοι, για δικούς τους λόγους, ξαναρχίζουν το παιχνίδι που έπαιζε ο παλιός ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2012, προσπαθώντας να κρατήσουν πάλι εγκλωβισμένο σε αδιέξοδες πολιτικές, σε αδιέξοδες πραγματικά στρατηγικές με μεγάλες αντιφάσεις, ένα τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ».

Ετοιμο ανά πάσα στιγμή το ΚΚΕ


Icon

-- Οι εκλογές είναι λύση; Γιατί, όπως φαίνεται, κατευθύνονται σε εκλογές. Εσείς θεωρείτε ότι θα δοθεί μια λύση σ' αυτό το αδιέξοδο πολιτικό σκηνικό που υπάρχει;

«Οχι, η μόνη λύση που θα δοθεί είναι να ξεκαθαρίσει, απ' ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το εσωκομματικό της τοπίο και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους βουλευτές που ψηφίζουν "όχι" ή "παρών", λόγω της λίστας που θα υπάρχει των εκλογών και αυτό κυρίως επιδιώκει. Και μάλιστα, κατά την πολιτική μας εκτίμηση, αυτό το επιδιώκει να γίνει πάρα πολύ σύντομα, δηλαδή μέσα στο Σεπτέμβρη, τις επόμενες ημέρες να υπάρχει προκήρυξη εκλογών, ακριβώς για να μην μπορέσουν να οργανωθούν και οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι, αλλά και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, της αστικής αντιπολίτευσης, όπως είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα».

-- Εσείς είστε έτοιμοι;

«Εμείς είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι. Αυτό το βλέπετε, άλλωστε, ακόμα και στις 14 Αυγούστου - δεν έχει ξαναγίνει αυτό, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου - δεν ήταν μόνο οι βουλευτές μας στη Βουλή σ' αυτή τη μαραθώνια μεταμεσονύκτια συνεδρίαση, αλλά ήταν και τα μέλη, τα στελέχη του ΚΚΕ, ήταν εργατικά σωματεία, συνδικάτα που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ και άλλες συσπειρώσεις, που τις ενισχύει και στηρίζει το ΚΚΕ και ήταν στους δρόμους του αγώνα».

Να βάλουμε πλάτη για ν' ανοίξει ο δρόμος της ευημερίας για το λαό

-- Κύριε Κουτσούμπα, μήπως πραγματικά - και μετά τη στροφή που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας - δεν υπάρχει πολιτική λύση για την Ελλάδα, πέραν απ' αυτή που ακολουθείται; Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω και τη στροφή του κ. Τσίπρα, όση πίεση και να δέχτηκε απ' το εξωτερικό.

«Στα πλαίσια της ΕΕ και της Ευρωζώνης φυσικά, στα πλαίσια αυτού του δρόμου "ανάπτυξης", "κρίσης", "στασιμότητας", όπως θέλετε πείτε το, που έχει όνομα, λέγεται καπιταλισμός, βεβαίως και δεν υπάρχει άλλη λύση. Στα πλαίσια αυτά που έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Σαμαράς της ΝΔ και άλλοι κύριοι απ' το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ κ.λπ., φυσικά είναι μονόδρομος και τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις και τα αντεργατικά μέτρα. Ομως, απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού υπάρχει εναλλακτική λύση. Υπάρχει εναλλακτική λύση, που σήμερα, ως πολιτικό κόμμα, προτείνει μόνο το ΚΚΕ και αυτή η πολιτική πρόταση είναι η μόνη εναλλακτική. Είναι η μόνη ρεαλιστική σήμερα, απ' την άποψη των λαϊκών συμφερόντων, είναι η μόνη που μπορεί να μας βγάλει απ' την κρίση, χωρίς μνημόνια και χωρίς άλλα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά με κατάργηση των μνημονίων, με τέλος στις διαπραγματεύσεις, που σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, άρα και απ' την Ευρωζώνη, που σημαίνει μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, ως χρέος δεν το αναγνωρίζουμε ως χώρα, ως λαός, ότι είναι χρέος που το δημιουργήσαμε εμείς, αλλά το δημιούργησαν αυτοί απ' τους οποίους θα πρέπει να τα πάρουν αυτά τα λεφτά οι διάφοροι ονομαζόμενοι "εταίροι". Και βεβαίως, αυτό προϋποθέτει μια άλλη οικονομία, ένα άλλο σχέδιο ριζικά διαφορετικό. Οπου θα έχεις κεντρικό επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που σημαίνει μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, μεγάλη βαριά βιομηχανία, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες κ.λπ. δε θα είναι αυτά στα χέρια των ιδιωτών, είτε εγχώριων είτε ξένων, Γερμανών, Αμερικανών, ανά τη Γη. Θα έχεις την αγροτική οικονομία που θα μπορείς να την αναπτύξεις σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων, για να μπορείς να λύσεις το πρόβλημα της διατροφής, στηριγμένο στη βιομηχανία τροφίμων, στην κτηνοτροφία και στα προϊόντα που η ίδια η ΕΕ σήμερα, όντας μέλος της, δεν σε αφήνει να τα παράγεις. Στην ουσία, ξεκληρίζει τον αγρότη απ' το χωριό του, απ' την παραγωγή του, απ' το χωράφι του...

Αυτή είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση και γι' αυτή μιλάμε, αυτή είναι όμως πραγματική εξουσία του λαού, όχι στα λόγια, διά της ανάθεσης, βγάζω μια κυβέρνηση η οποία κάνει σε τελευταία ανάλυση ό,τι θέλει, αφού πετάει στον κάλαθο των αχρήστων και τη λαϊκή ψήφο και όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις, έστω και στη γενικότητά της, έστω και στα συνθήματα που λένε προεκλογικά. Αρα, λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι τα λέω αυτά καθαρά στο λαό, ο λαός αποδέχεται αυτά τα πράγματα, είναι έτοιμος να στηρίξει μια τέτοια κατάσταση και συμπαρατάσσεται με το ΚΚΕ, βάζει πλάτη, βάζουμε πλάτη όλοι μαζί για ν' ανοίξει ο άλλος δρόμος, που είναι ο μόνος δρόμος της ευημερίας για το λαό μας».

Παίζουν παιχνίδι χειραγώγησης του λαού

-- Κύριε Κουτσούμπα, αυτά που λέτε τα λέει και ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Λαπαβίτσας, μια μεγάλη μερίδα πλέον στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προφανώς θ' ακολουθήσουν τη δική τους πορεία. Εσείς θεωρείτε ότι αυτό το νέο πολιτικό σχήμα που θα δημιουργηθεί....

«Θα σας έκανε εντύπωση, αν σας έλεγα ότι δεν τα λένε αυτά;»

-- Σε γενικές γραμμές, πάντως, αυτή είναι η λογική τους.

«Οχι, δεν είναι αυτή η λογική τους. Γιατί είναι διαφορετική πρόταση να λες ότι φεύγω απ' το ευρώ, αλλά μένω στο "κοινό ευρωπαϊκό σπίτι" που λέγεται ΕΕ και στα πλαίσια αυτά φτιάχνω ένα εθνικό νόμισμα χωρίς τις άλλες προϋποθέσεις. Το πολύ - πολύ, οι προϋποθέσεις να λένε κάποια εθνικοποίηση τραπεζών, κάποια εθνικοποίηση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, που αυτό το λέμε καθαρά, είναι μια τρύπα στο νερό. Κρύβουν απ' το λαό ότι αυτού του είδους την "κοινωνικοποίηση", δηλαδή το να κάνεις ένα μονοπώλιο κρατικό ξανά, την έχει ζήσει και ο ελληνικός λαός και όλη η Ευρώπη και διεθνώς διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, με κόμματα τα οποία εξήγγειλαν κρατικοποιήσεις, αλλά στην ουσία έφτιαχναν κρατικά μονοπώλια. Το πρόβλημα δεν είναι να μην "ιδιωτικοποιήσεις" τη ΔΕΗ, την Ενέργεια και να την κρατήσεις ως κρατικό μονοπώλιο, καπιταλιστικό μονοπώλιο εκμεταλλευόμενο τους εργαζόμενους και χορηγώντας ρεύμα που θα το ακριβοπληρώνει ο ελληνικός λαός. Δεν είναι να εθνικοποιήσεις δήθεν τις τράπεζες και να κάνεις πάλι μια τρύπα στο νερό, διότι θα έχεις μια δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα έχει σχέση είτε με την ΕΚΤ είτε με το δολάριο και τις αμερικανικές τράπεζες ή με τη Ρωσία και την Κίνα, δηλαδή άλλες ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις που έχουν τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους στοχεύσεις, που δεν είναι υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού, αλλά υπέρ των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους ολιγαρχών, των δικών τους μονοπωλίων. Αυτά πρέπει να γίνουν καθαρά. Αυτά ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Λαπαβίτσας όχι μόνο δεν τα λένε καθαρά, αλλά σκόπιμα συσκοτίζουν τις προτάσεις αυτές στον ελληνικό λαό και ξαναγυρνάνε σε κάτι που έλεγε ο παλιός ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2012 κυρίως και μετά. Αρα, προσπαθούν να πείσουν έναν κόσμο, λέγοντάς του ψέματα, λέγοντας προτάσεις οι οποίες είναι ανεδαφικές, δε γίνονται ούτε στον "αιώνα τον άπαντα", ούτε στη "Δευτέρα Παρουσία" αυτές οι προτάσεις τους, γιατί οδηγούν μόνο σε χειραγώγηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των λαϊκών δυνάμεων, οδηγούν σε αδιέξοδα που φέρνουν δανειακές συμβάσεις και μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα. Είναι η ίδια πορεία και θέλουν να κρατήσουν αυτούς που τώρα δυσαρεστήθηκαν απ' την πορεία της ηγεσίας Τσίπρα, απ' τα νέα μνημόνια, τις υποχωρήσεις και τις κωλοτούμπες, σε μια αδιέξοδη λογική.

Η στρατηγική και το πρόγραμμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έφεραν εδώ που έφεραν την κατάσταση και οι κύριοι αυτοί, ως εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς παίζουν το παιχνίδι τους, προσπαθώντας να συγκρατήσουν δυνάμεις στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ ή στα πλαίσια μιας γενικόλογης αριστερής δήθεν διαχείρισης, που είναι στην ουσία υπεράσπιση του καπιταλισμού, υπεράσπιση της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, αντίστοιχων της ΕΕ, όπως είναι οι BRICS και άλλοι. Αλλά, αυτά για το λαό είναι ψεύτικες ελπίδες, είναι μια πολιτική αδιέξοδη γεμάτη αντιφάσεις, χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει ξανά σε τέταρτα μνημόνια, σε νέα μέτρα».

-- Αρα, κ. Κουτσούμπα, μου λέτε ότι δεν ανησυχείτε στο ΚΚΕ από τη δυναμική που μπορεί να έχει ένας πολιτικός φορέας του κ. Λαφαζάνη, του κ. Βαρουφάκη, της κ. Κωνσταντοπούλου ή άλλων, που θα εκφράζει μια αντιμνημονιακή λογική;

«Οχι, εμείς δεν ανησυχούμε. Αυτοί στους οποίους αναφερθήκατε, απευθύνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη, τα στελέχη και τους οπαδούς τους κόμματός τους θέλουν να πάρουν και να μην ψηφίσουν τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ, τον Τσίπρα και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και βεβαίως μπορεί να συγκρατήσουν απ' αυτούς κάποιες δυνάμεις».

-- Απευθύνονται και σ' ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα.

«Το ΚΚΕ έχει τη σταθερή του δύναμη, εμείς απευθυνόμαστε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και του λέμε να μην εγκλωβιστεί σε νέα σχήματα, αν δημιουργηθούν, αφού προς το παρόν παλεύουν στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα επισήμως λένε ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα. Τώρα, τι θα γίνει αν προκηρύξει ο κ. Τσίπρας εκλογές και τι θα κάνουν, θα δούμε τι πρόγραμμα θα έχουν, τι θα λένε και πού θα απευθυνθούν. Πάντως, βασικά απευθύνονται στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στον κόσμο του ΚΚΕ. Εμείς απευθυνόμαστε σ' αυτόν τον κόσμο και του λέμε: ούτε στον Τσίπρα και την κυβέρνηση, ούτε στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει την ελάχιστη εμπιστοσύνη. Πρέπει να απεγκλωβιστεί απ' όλους αυτούς, είτε λέγεται Τσίπρας, είτε Λαφαζάνης, είτε Βαρουφάκης, είτε Κωνσταντοπούλου».

Κινούνται στην ίδια ρότα

-- Πώς βλέπετε το πολιτικό σκηνικό την επόμενη μέρα, γιατί όπως φαίνεται θα πάμε σε εκλογές, δε θα υπάρχει αυτοδυναμία, θα δημιουργηθούν πάλι νέα κυβερνητικά σχήματα. Θέλω μια δική σας εκτίμηση, πώς πιστεύετε ότι θα κυλήσει η χώρα το επόμενο διάστημα. Θα πάμε σε δύο στρατόπεδα «αντιμνημονιακό - μνημονιακό»;

«Αντικειμενικά, υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και συνεργασιών. Αλλωστε, βρίσκονται στην ίδια πλέον γραμμή και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος που συγκυβερνούν και ο κ. Μεϊμαράκης, η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Απ' τα κόμματα, δηλαδή, της αστικής διαχείρισης που θα μπορούσαν να συμμετέχουν και να στηρίξουν μια κυβέρνηση, σ' αυτή τη ρότα βρίσκονται. Οπως, επίσης, σ' αυτή τη ρότα βρίσκονται, αν φτιάξουν κόμμα, ο Λαφαζάνης κ.ά., μπορούν να δώσουν και ανοχή και στήριξη αν κατέβουν στις εκλογές, από εκεί προέρχονται. Αρα, κυβέρνηση μπορεί να γίνει και μάλιστα οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης ευρέος φάσματος είναι πολύ μεγαλύτερες τώρα, που έχουν μετατοπιστεί και τα υπόλοιπα κόμματα από κάποια συνθήματα προεκλογικά, εννοώ την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, τώρα πολύ καλά έχουν μετατοπιστεί και μπορούν να συνεργαστούν. Πολύ καλά τα λένε και με τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Γιούνκερ, τον Ντάισελμπλουμ, τον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ και με το "κουαρτέτο", όλοι τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ