Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΑΜΟΣ
Με «μπαλώματα» δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα στο ΕΚΑΒ

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου απέρριψαν τα «μερεμέτια» που πρότεινε ο αρμόδιος διευθυντής

Με «μπαλώματα» και ημίμετρα προσπάθησε ο διευθυντής Παραρτήματος ΕΚΑΒ Μυτιλήνης για τα νησιά του Β. Αιγαίου, να διασκεδάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο παράρτημα του ΕΚΑΒ στο νησί. Ο διευθυντής επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Σάμου στις 13/8 και ο Σύλλογος Εργαζομένων επιδίωξε να συναντηθεί μαζί του, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, ο διευθυντής αναγνώρισε το πρόβλημα και τις ελλείψεις, αρκέστηκε όμως σε εξαγγελίες ότι σύντομα θα προσληφθεί προσωπικό πανελλαδικά και ειδικότερα για τη Σάμο προορίζονται τέσσερα άτομα.

Κατά τ' άλλα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πρότεινε να δοθούν κάποιες άμεσες «λύσεις», όπως, για παράδειγμα, το δεύτερο άτομο του πληρώματος του ασθενοφόρου να στελεχώνεται από τραυματιοφορέα ή νοσηλευτή/τρια του νοσοκομείου, τα καινούρια ασθενοφόρα που παρέλαβε το νοσοκομείο να αντικατασταθούν με μικρότερου μεγέθους, ώστε να μπορούν να κινούνται στους δρόμους των πόλεων και των χωριών του νησιού και να ανήκουν στο ΕΚΑΒ, ώστε να μπορεί να τα κινεί το πλήρωμά του.

Πρότεινε, ακόμα, προκειμένου να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα σε όλες τις βάρδιες, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και πρέπει να μεταφερθούν σε ιδιωτικά ιατρεία για εξετάσεις, να μεταφέρονται με ευθύνη των γιατρών μόνοι τους και όχι με το ασθενοφόρο.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων απέρριψε τις παραπάνω προτάσεις ως μη εφαρμόσιμες, όσο και επικίνδυνες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος εξηγεί και ταυτόχρονα καταγγέλλει:

«Η πρόσληψη των τεσσάρων ατόμων, που ακούμε εδώ και τρία χρόνια, αν και όποτε γίνει, δεν θα είναι επαρκής για τη στελέχωση των δύο ασθενοφόρων που είναι το ελάχιστο για το νησί. Παράλληλα, η πρόταση για στελέχωση του ασθενοφόρου από νοσηλευτές και τραυματιοφορείς του νοσοκομείου είναι παράνομη και ταυτόχρονα αδύνατη, λόγω του ότι το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας, δηλαδή ένας τραυματιοφορέας καλύπτει όλα τα τμήματα του νοσοκομείου (ΤΕΠ, κλινικές και μονάδες) και οι νοσηλεύτριες/τές είναι ένας σε κάθε κλινική και μονάδα του νοσοκομείου.

Οσον αφορά την απαράδεκτη κατάσταση που παρατηρείται, να μεταφέρονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ οι ασθενείς που παραπέμπονται σε ιδιωτικά εξωτερικά ιατρεία, οφείλεται στο ότι το νοσοκομείο στερείται αυτές τις ιατρικές ειδικότητες εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση κατάργησε τους οδηγούς των νοσοκομείων που εξυπηρετούσαν τέτοιου είδους και άλλες ανάγκες».

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, «η λύση βρίσκεται μόνο στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, στην επαρκή στελέχωση και ανάπτυξη του παραρτήματος του ΕΚΑΒ στη Σάμο ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού μας αλλά και όλο τον σαμιώτικο λαό να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους της Υγείας σε ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης και πάλης για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας στο νησί μας (Νοσοκομείο, ΚΥ Καρλοβάσου, ΠΕΔΥ, αγροτικά ιατρεία, ΕΚΑΒ, ΚΕΦΙΑΠ, ΚΨΥ)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ