Τρίτη 18 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κυβερνητικός ανασχηματισμός με φόντο καταγγελίες για χημικά όπλα τζιχαντιστών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε κινήσεις τακτικής με υποτιθέμενο στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης και «συμμάζεμα» της κυβέρνησης προχώρησε το τελευταίο 48ωρο ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, μετά την έγκριση πακέτου αλλαγών που ενέκρινε την περασμένη βδομάδα το ιρακινό Κοινοβούλιο και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση της θέσης τριών αντιπροέδρων του Ιράκ και η κατάργηση και συγχώνευση αρκετών υπουργείων.

Το «νέο» υπουργικό σχήμα απαρτίζεται πλέον από 22 υπουργούς και όχι 33, αφού καταργήθηκε το υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και τρεις θέσεις αναπληρωτών υπουργών. Συγχωνεύτηκε το υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας με το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Ερευνας, το υπουργείο Περιβάλλοντος με το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το υπουργείο Ανοικοδόμησης και Στέγασης και το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων με το υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα, ο Χάιντερ αλ Αμπάντι ενέκρινε την απόφαση ερευνητικού συμβουλίου να παραπεμφθούν σε στρατοδικείο οι στρατιωτικοί διοικητές που εγκατέλειψαν, τον περασμένο Μάη, τη θέση τους στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ραμάντι (πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπαρ στο δυτικό Ιράκ).

Επίσης, ιρακινή κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη σχετικά με την κατάληψη της Μοσούλης (βόρειο Ιράκ) από το «Ισλαμικό Κράτος», τον Ιούνη του 2014, δεκάδες πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, ο πρώην κυβερνήτης της Μοσούλης Αθίλ αλ-Νουτζάιφι, ο πρώην υπουργός Αμυνας Σαντούν αλ-Ντουλάιμι, ο πρώην αρχηγός του στρατού στρατηγός Μπακίρ Ζεμπάρι και ο αντιστράτηγος Μάχντι αλ-Γαράουι, που ήταν πρώην επιχειρησιακός διοικητής της επαρχίας Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη. Αλλοι κατηγορούμενοι είναι ο αστυνομικός διοικητής της Νινευή υποστράτηγος Χαλίντ Χαμντάνι και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Αντνάν αλ-Ασάντι.

Ανησυχίες για τα χημικά όπλα τζιχαντιστών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πέρασαν «στα ψιλά» του Τύπου οι καταγγελίες που έκαναν την Παρασκευή στελέχη των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά του Ιράκ για τη χρήση χημικών όπλων από τζιχαντιστές κοντά στην πόλη Ερμπίλ (πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν) για τρίτη φορά από την αρχή τρέχοντος έτους. Χτες, ωστόσο, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) του ΟΗΕ εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων εναντίον των Κούρδων μαχητών στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι συνιστούν «πηγή σοβαρής ανησυχίας». Εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ σημείωσε ότι ο οργανισμός είναι σε επαφή με την ιρακινή κυβέρνηση για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών και ότι θα εξετάσει οποιαδήποτε «σχετική πληροφορία» θα του παράσχουν άλλες χώρες.

Την περασμένη βδομάδα το γερμανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι «έχει ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες σημειώθηκε επίθεση με χημικά όπλα» εναντίον των Πεσμεργκά, πολλοί από τους οποίους τραυματίστηκαν. Επίσης, το ίδιο διάστημα ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πιθανό να χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές αέριο μουστάρδας ενώ ένας υψηλόβαθμος Πεσμεργκά έκανε λόγο για επίθεση με αέριο χλώριο.

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» εκτίμησε, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οι τζιχαντιστές κατάφεραν να προμηθευτούν αέριο μουστάρδας είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία κατά τη διάρκεια της περσινής διαδικασίας καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ