Τρίτη 18 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εραβαν το κοστούμι

Θυμάστε εκείνο τον ανεκδιήγητο υπουργό Εργασίας, τον Π. Σκουρλέτη, ο οποίος κάθε βδομάδα παρουσίαζε και ένα σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ; Θυμάστε με τι σθένος υπερασπιζόταν την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο συγκεκριμένο νομοθέτημα και δικαιολογούσε την όποια καθυστέρηση με το επιχείρημα ότι διαβουλεύεται με τους «κοινωνικούς εταίρους»; Μόνο ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυπτε σταθερά ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν ήταν να επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα 751 ευρώ και ότι ακόμα κι αν το έκανε, αυτό θα συνοδευόταν από ισχυρά αντίδωρα στους εργοδότες. Ο Σκουρλέτης, όμως, παραμύθιαζε συνειδητά το λαό, μέχρι που καταλήχθηκε το 3ο μνημόνιο. Το οποίο ορθά - κοφτά λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά νομοθεσία στο μέλλον, που θα προβλέπει την επαναφορά σε προηγούμενα καθεστώτα, σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και τους μισθούς. Θεομπαίχτης, λοιπόν, ο πρώην υπουργός Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση, που κορόιδευαν το λαό, για να τον κρατάνε σε στάση αναμονής και ανοχής, μέχρι να του φορέσουν το κοστούμι του νέου μνημονίου.

Εχουν ευθύνη

Μέχρι και πριν από λίγες βδομάδες, έπαιρναν σβάρνα τα κανάλια και διαβεβαίωναν τον κόσμο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνια και ότι αυτό που θα συμφωνήσει με τους δανειστές είναι ένας «έντιμος συμβιβασμός», ο οποίος μάλιστα δεν αναιρεί τα ελάχιστα ψίχουλα που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για να κλέψει ψήφους. Ο λόγος για ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα βγαίνουν στα κανάλια και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παραβίασε το πρόγραμμά της. Βέβαια, όταν και οι ίδιοι έλεγαν αυτά που έλεγαν, η κυβέρνηση είχε ήδη υπογράψει τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και είχε προηγηθεί η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, που αποτέλεσαν προάγγελους του σημερινού 3ου μνημονίου. Η αποστολή τους, όμως, τότε ήταν να «κοιμίζουν» τον κόσμο ότι όλα πάνε καλά και πως τα πάντα είναι θέμα χειρισμών που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιστρέψει τάχα την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από τους προηγούμενους σε βάρος του λαού. Εχουν μεγάλη ευθύνη όλοι αυτοί που τώρα το παίζουν αθώοι, επειδή ανέλαβαν ρόλο να σπείρουν αυταπάτες, εφησυχασμό και να καλλιεργήσουν στάση αναμονής στο λαό. Αλλά και τώρα, το τροπάρι τους είναι ότι «μνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ είναι έννοιες ασύμβατες», όπως έλεγε χτες σε συνέντευξη ο Στ. Λεουτσάκος, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να πάρει αποστάσεις από αυτό που υπέγραψε»! Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε ένα μικρό «μνημονιακό» συνάχι και ο λαός δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει, παρά να περιμένει την ανάρρωσή του...

Ο λαός θα πληρώσει το χρέος των αστών

Ενα από τα επιχειρήματα με τα οποία η «Αυγή» 15 - 16/8/2015 πασχίζει να «χρυσώσει το χάπι» για να αποδεχτεί ο λαός το βάρβαρο μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ότι μπήκε η αντιμετώπιση του κρατικού χρέους στη «διεθνή», λένε, ημερήσια διάταξη, ότι, δηλαδή, θα γίνει συζήτηση για την αναδιάρθρωσή του. Δε θα ξαναπούμε εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη διαγραφή μέρους του χρέους έφτασε να συζητά την πληρωμή ολόκληρου του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του. Αλλωστε, και το ΔΝΤ το ζητά επιμόνως. Η ουσία είναι ότι βάζουν το λαό να πληρώσει το χρέος, που δεν είναι δικό του, δεν το δημιούργησε ο ίδιος, αλλά οι αστικές κυβερνήσεις για να ενισχύουν τους καπιταλιστές, άρα είναι των καπιταλιστών. Στο λαό χρωστάνε και είναι καιρός να διεκδικήσει όλα όσα του χρωστάνε και τον πτωχεύουν, βάζοντας πλώρη χειραφέτησης από την αστική πολιτική και οργανώνοντας την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και την εξουσία τους, έως την ανατροπή της.

Να μην τους κάνει τη χάρη

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή» 15 - 16/8/2015, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο στάδιο της διαβούλευσης, αλλά και της υλοποίησης κρίσιμων μεταρρυθμιστικών δράσεων μπορεί να απορροφήσει τις πολιτικές εντάσεις και να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τεχνογνωσία, δικτύωση, στοιχεία και εμπειρία από την αγορά και την εργασία». Τι ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ; Δημιουργία συνθηκών τέτοιων που να εμποδίζουν τις εργατικές και λαϊκές διεκδικήσεις, ως μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί ξέρει ότι τα μέτρα για τη δική τους ανάπτυξη, απαιτούν τσάκισμα και των όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, όπως κάνει το μνημόνιο. Να σταματήσουν οι ταξικοί αγώνες, απαιτεί ο ΣΕΒ. Και η κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει αυτή τους την απαίτηση αφού ήδη έχει βάλει πλώρη για νέο συνδικαλιστικό νόμο, που θα εμποδίζει ουσιαστικά τις αποφάσεις για απεργίες και γενικότερα τις εργατικές κινητοποιήσεις. Είναι στα προαπαιτούμενα μέτρα του μνημονίου που θα ληφθούν τον Οκτώβρη, με εργαλεία τις μελέτες του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), οργάνου του κεφαλαίου. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να μην τους κάνει τη χάρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ