Τρίτη 18 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέο τρομονόμο υπέγραψε ο Πρόεδρος Σίσι

ΚΑΪΡΟ.--

Νέο «οπλοστάσιο» περιστολής των πολιτικών ελευθεριών και της ελευθεροτυπίας στην Αίγυπτο, με ειδικά «αντιτρομοκρατικά» δικαστήρια, πολυετείς ποινές και δυσβάσταχτα πρόστιμα, φέρνει ο νέος τρομονόμος με 54 άρθρα, που υπέγραψε το βράδυ της Κυριακής ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, με πρόσχημα τις επιθέσεις των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Επαρχία Σινά», που θεωρείται παράρτημα του «Ισλαμικού Κράτους» στην Αίγυπτο, έπειτα και από τη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι της οργάνωσης τον περασμένο Ιούλη σε βάρος του γενικού εισαγγελέα, Χισάμ Μπαρακάτ.

Ο νόμος δεν θα περάσει άμεσα από την αιγυπτιακή Βουλή παρά μόνο όταν αναδειχθεί νέο Κοινοβούλιο από τις επικείμενες εκλογές, το οποίο θα πρέπει μέσα σε ένα 15ήμερο να εγκρίνει ή να απορρίψει όλους τους νόμους που υπέγραψε ο Πρόεδρος της χώρας.

Συνδικάτα στο χώρο του Τύπου επικρίνουν την κυβέρνηση Σίσι πως επιχειρεί τη φίμωση του Τύπου καθώς τα άρθρα 33 και 35 προβλέπουν πρόστιμα από 26.000 έως 66.000 δολάρια και πολύμηνες ποινές φυλάκισης σε δημοσιογράφους που θα κριθεί πως διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις σε σχέση με τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο. Επίσης, ο τρομονόμος ενισχύει περαιτέρω τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές από νομικές επιπτώσεις που επισείει η υπερβολική χρήση βίας «κατά την άσκηση καθηκόντων». Προβλέπει επίσης την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης σε βάρος όλων όσοι κριθεί πως χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και ποινές κάθειρξης πέντε έως επτά ετών σε βάρος όλων όσοι κριθεί πως «προωθούν ιδέες που επιδιώκουν βία» και δημιουργούν ή χρησιμοποιούν ιστοσελίδες που μεταδίδουν τέτοιες ιδέες. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της χώρας να πάρει «ασυνήθιστα μέτρα» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπως η εκκένωση μεγάλων περιοχών ή η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Πριν από έξι μήνες ο Σίσι είχε υπογράψει και άλλον τρομονόμο, που «έλυνε τα χέρια» των αρμόδιων αρχών προκειμένου να απαγορεύσουν οργανώσεις διαφόρων κατηγοριών, για πράξεις που «θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ενότητα μέχρι τη διατάραξη της δημόσιας τάξης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ