Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Στη «βιτρίνα» βάσεις και υποδομές

Στη «βιτρίνα» έχει βγάλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις στρατιωτικές υποδομές της χώρας, προς παροχή «υπηρεσιών» σε όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Σε αυτή τη βάση, προχτές, επισκέφτηκε το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), στο ΓΕΕΘΑ, αντιπροσωπεία αξιωματικών της Κίνας, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Zhou Bo, διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Συνεργασίας για την Ασφάλεια, συνοδευόμενη από τον ακόλουθο Αμυνας της Κίνας στην Ελλάδα, ταξίαρχο Xiao Han. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ενημερώθηκαν για την αποστολή, τις δυνατότητες και τις πρόσφατες δραστηριότητες του Κέντρου.

Επισήμως, «το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ που εδρεύει στην Αθήνα, έχει ως αποστολή την εξεύρεση των κατάλληλων μέσων στον τομέα των στρατηγικών θαλασσίων μεταφορών σε ανταγωνιστικές τιμές και την παρακολούθηση των μέσων αυτών για λογαριασμό των Κρατών/Διεθνών Οργανισμών που έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με το Κέντρο (...) Τα τελευταία έτη, το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ έχει συνδράμει με τα μέλη του, στο πλαίσιο επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και μελλοντικές απαιτήσεις στον τομέα των στρατηγικών μεταφορών, το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ επιδιώκει να αποκτήσει τη δυνατότητα σχεδίασης και συντονισμού όχι μόνο θαλάσσιων, αλλά και χερσαίων, εναερίων και συνδυασμένων μεταφορών».

Ως τώρα, υπάρχει η εμπειρία εξυπηρέτησης αναγκών του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, όποτε χρειάζεται το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ή όποιος άλλος «συνεργάτης», όπως τον ονομάζουν τα επιτελεία και οι κυβερνήσεις, πλοία για διεκπεραίωση δικών τους θαλάσσιων επιχειρήσεων, το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ αναλαμβάνει να τα βρει και να τα συντονίσει.

Ακολούθως, χτες, η κινεζική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον ακόλουθο Αμυνας και τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του ΝΑΤΟ, στη Σούδα, όπου επίσης ενημερώθηκαν για την αποστολή, τις δυνατότητες και τις πρόσφατες δραστηριότητες του Κέντρου.

Θυμίζουμε πως το ΚΕΝΑΠ εδράζεται στη Σούδα και παίζει κομβικό ρόλο για τη λυκοσυμμαχία, καθώς εκπαιδεύει στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ