Σάββατο 18 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σπρώχνουν στο ξεκλήρισμα τους αγρότες

Το νέο πακέτο των σκληρών αντιαγροτικών μέτρων που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο και η ανάγκη να οργανωθεί η πάλη των μικρών και μεσαίων αγροτών βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). «Το νέο μνημόνιο Τσίπρα αποτελεί ένα πακέτο σκληρών αντιλαϊκών και αντιαγροτικών μέτρων, που έρχεται να πολλαπλασιάσει τα ήδη αβάσταχτα βάρη που έφεραν με την ψήφιση των μνημονίων οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Μπούτας, και συνέχισε: «Ολοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Πρόκειται για συντριπτικό πλήγμα στους αγρότες, σε συνάρτηση με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέσω της οποίας μειώνονται οι επιδοτήσεις κατά 15% το 2015, με προοπτική αυτή η μείωση να φτάσει και το 50% το 2019».

Οπως εξήγησε, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή τους εξαιτίας των νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα εξής: Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% στο 100%. Κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τις επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ. Κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης πετρελαίου. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Τριπλασιασμός εισφορών ΟΓΑ. Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων από 13% σε 23%. Αύξηση συσκευασμένων προϊόντων στο 23%. Μείωση στο μισό της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισήμανε: «Σήμερα, η μικρομεσαία αγροτιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από το ξεκλήρισμα. Οσοι απέμειναν, βιώνουν μία τραγωδία, αφού τα προβλήματα είναι αξεπέραστα και κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή τους. Η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου να σταματήσουν να σπέρνουν αυταπάτες και να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως εξασφάλιση της συνέχισης των καλλιεργητικών εργασιών, παρέχοντας στους αγρότες: Πετρέλαιο, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εφόδια, ρεύματα. Εξασφάλιση της πληρωμής των προϊόντων, ιδιαίτερα των νωπών αγροτικών, των σιτηρών και των κτηνοτροφικών. Επίσης, ανακούφιση του κλάδου από προβλήματα που προέκυψαν από το κλείσιμο των τραπεζών. Πλήρη κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Προστασία της αγροτικής περιουσίας από κατασχέσεις εξαιτίας παλιών "κόκκινων" δανείων».

Το επόμενο διάστημα, η ΕΟΑΣΚ θα οργανώσει μια σειρά συσκέψεις και περιοδείες σε χωριά του νομού, προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες για τα νέα δεδομένα και να φτάσει παντού το κάλεσμα για δυναμικές κινητοποιήσεις. «Ν' ανοίξουμε το δρόμο που θα οδηγήσει το λαό και τους μικρομεσαίους αγρότες στην ευημερία, μέσα από τη μονομερή διαγραφή τους χρέους, έξω από τις λυκοσυμμαχίες και με το λαό στο τιμόνι της χώρας. Με κεντρικό σχεδιασμό, μέσα από τον παραγωγικό συνεταιρισμό και έλεγχο σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, να διασφαλιστεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προς όφελος του λαού και των αγροτών», κατέληξε ο Β. Μπούτας, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην Εφορία, οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων. Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, τα μέτρα του τρίτου μνημονίου θα επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οδηγώντας στην καταστροφή δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο χτύπημα στους φτωχούς αγρότες(2015-08-14 00:00:00.0)
Συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων(2015-02-10 00:00:00.0)
Δεν αναγνωρίζουμε, δεν πληρώνουμε κανένα χρέος(2010-08-03 00:00:00.0)
Αγωνιστική προϋπάντηση στον υπουργό Γεωργίας!(2003-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ