Σάββατο 18 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Οχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και στο νέο μνημόνιο

Απεργία αύριο, Κυριακή, για τους εργαζόμενους στο εμπόριο

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και συνολικά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου, εκφράζουν σωματεία εμποροϋπαλλήλων που παίρνουν πρωτοβουλίες μπροστά στην αυριανή απεργία του κλάδου.

Αύριο, Κυριακή, τα καταστήματα θα ανοίξουν κατ' εφαρμογή του «μνημονιακού» νόμου 4177/2013, που προβλέπει τη λειτουργία των μαγαζιών για οχτώ Κυριακές το έτος. Την ίδια στιγμή, το τρίτο μνημόνιο βάζει μπρος για το ολοκληρωτικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, καθώς προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου προχωρούν την Κυριακή σε απεργία. Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων θα πραγματοποιήσει μαζική εξόρμηση στα καταστήματα. Στη Χαλκίδα, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. (Αβάντων, πίσω από τον Αγιο Νικόλαο). Στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει: «Στο νέο μνημόνιο αποτυπώνονται μέτρα που θα φέρουν νέα κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος, των μισθών, των συντάξεων, νέα φοροκαταιγίδα. Ενα από αυτά τα μέτρα που αφορούν "μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας" είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές και "τολμηρή αναθεώρηση" για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή κατάργηση συμβάσεων κλαδικών και επιχειρησιακών, μισθός που θα συνδέεται με την "παραγωγικότητα" του κάθε εργαζόμενου, όπως και μαζικές απολύσεις». Καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην κάνουν πίσω από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους: «H πάλη των εργαζομένων με αίτημα "Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο" είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για απόρριψη στην πράξη όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που η εφαρμογή τους είναι σε εξέλιξη μέσω και του 3ου μνημονίου», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ