Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών για το «κλείδωμα» του νέου μνημονίου

Στην άμεση κατάθεση στη Βουλή της αντιλαϊκής πρότασής της για το νέο μνημόνιο προχώρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως πρόκριμα για την προσπάθειά της να κλείσει τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους «θεσμούς» της τρόικας.

Το συνολικό πακέτο με την πρόταση της συγκυβέρνησης για την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας», εγκρίθηκε χτες από το υπουργικό συμβούλιο. Αμέσως μετά στάλθηκε στους «θεσμούς» της τρόικας για τις τελικές παρατηρήσεις και τυχόν «διορθώσεις» της τελευταίας στιγμής.

Με διαδικασίες «κατεπείγοντος» αναμενόταν να συζητηθεί σήμερα στη Βουλή η αντιλαϊκή πρόταση της συγκυβέρνηση, προκειμένου, όπως λεγόταν, να πάρει κάποιας μορφής «έγκριση» ως «βάση διαπραγμάτευσης» (στην πραγματικότητα μάλλον γιατί αναμένεται να συμπληρωθεί με τις επιπλέον παρατηρήσεις των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου το αργότερο, οι προτάσεις της συγκυβέρνησης θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των θεσμών, προκειμένου στη συνέχεια να συνεδριάσει με αυτό το ζήτημα το συμβούλιο Γιούρογκρουπ (με τα δεδομένα μέχρι αργά χτες το βράδυ, η συνεδρίασή του ήταν προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο).

«Η κατάθεση της πρότασης στη Βουλή θα απαντήσει στις αιτιάσεις των Ευρωπαίων για έλλειψη αποφασιστικότητας από την πλευρά της Αθήνας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές...

Με «τυράκι» στη φάκα το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους

Την ίδια ώρα, στην αντιλαϊκή ατζέντα των εξελισσόμενων παζαριών βρίσκεται και το ύψος της χρηματοδότησης μέσω της νέας δανειακής σύμβασης, το ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί και από την παράμετρο των νέων αναγκών που προκύπτουν για την κεφαλαιακή ενίσχυση και λειτουργία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, την απόδοση ή όχι των δόσεων που εκκρεμούν από το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το δεύτερο μνημόνιο κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιλαϊκός πήχης με τα μέτρα ξεκινά από τα 12 δισ. ευρώ, ενώ η νέα δανειακή σύμβαση έρχεται να φορτώσει το λαό νέα βάρη, ύψους αρκετά μεγαλύτερου από τα 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με άλλες πληροφορίες, ανάλογα και με τη διαμόρφωση των παραμέτρων της, η νέα δανειακή σύμβαση ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 70 δισ. ευρώ!

Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση με τη συμμετοχή «καλοθελητών», όπως της πλευράς του ΔΝΤ αλλά και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, επιδιώκει να σηκώσει ως «τρόπαιο» το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση αφορά τα περιθώρια παραπέρα κρατικής ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ θα συνδυαστεί με τη διόγκωση του αντιλαϊκού πακέτου.

Χαρακτηριστική είναι χτεσινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ: «Μια ρεαλιστική πρόταση από την Ελλάδα θα πρέπει να συμβαδίζει με μια εξίσου ρεαλιστική πρόταση για τη βιωσιμότητα του χρέους από τους πιστωτές».

Διαμεσολαβητές κάθε είδους και «ορέξεων»

Παράλληλα, πληθαίνουν και οι κάθε είδους και «ορέξεων» διαμεσολαβητές. Η γαλλική κυβέρνηση επισήμως «διαψεύδει» την εμπλοκή της στη... συγγραφή των αντιλαϊκών μέτρων, λέγοντας ότι αυτό είναι υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει ότι η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι «θα κάνει τα πάντα», ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ενώ στο Παρίσι «είναι έτοιμοι να συζητήσουν και μια απομείωση του χρέους», σύμφωνα με τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν, δηλώνει πρόθυμος να διαμεσολοβήσει, «αν χρειαστεί» με κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Μάλιστα, στο σκοπό αυτό θα συστρατεύσει τον Αυστριακό, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group), Τ. Βίζερ και τον διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι. Ο καγκελάριος της Αυστρίας αναφέρει μάλιστα ότι μέτρα στους τομείς των συντάξεων, των φόρων και της διοίκησης θα πρέπει να ψηφιστούν προκαταβολικά από την ελληνική Βουλή, για να υπογραμμιστεί η αξιοπιστία των προτάσεων...

Λεπτομερή αναφορά στη διαπραγμάτευση έκανε και ο υφυπουργός παρά τη προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, Σ. Γκότζι, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση «Rai»: «Ως ιταλική κυβέρνηση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την γαλλική κυβέρνηση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση θετική, που να ικανοποιεί όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά...

Ομοβροντία νέων αντιλαϊκών μέτρων

Αμεση εφαρμογή θα έχουν οι αποφάσεις για τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού μέσω αντιλαϊκών φόρων και άλλων χαρατσιών, η μείωση επί της ουσίας όλων των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και μάλιστα με οριζόντιο χαρακτήρα, μέσω της αύξησης των εισφορών Υγείας, όπως επίσης και η άμεση έναρξη της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.

Η λίστα θα συμπληρωθεί και τις επόμενες ώρες και μέρες, στα πλαίσια της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης και του εγχώριου κεφαλαίου να «κλειδώσουν» τη νέα μνημονιακή συμφωνία με τους «θεσμούς» της τρόικας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προτάσεις αλλά και πληροφορίες, ανάμεσα σε άλλα, σε εφαρμογή μπαίνουν και τα παρακάτω νέα μέτρα:

-- Απογειώνεται η φορομπηξία απέναντι στο λαό, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ κατά 10% (από 13% σε 23%) σε σειρά στοιχειωδών προϊόντων για το λαό (π.χ. συσκευασμένα - μεταποιημένα τρόφιμα) και άλλων μέτρων που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα.

-- Ξεκινά η σταδιακή «προσαρμογή» των κανόνων συνταξιοδότησης, ώστε μέχρι το 2022, η μικρότερη δυνατή ηλικία συνταξιοδότησης να είναι τα 67 έτη για όλους.

-- Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις, από το 4% στο 6%. Αυτόματα, αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές στις κύριες συντάξεις διαμορφώνονται στο 2%.

-- Καθιέρωση εισφοράς Υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις (δεν υπήρχε καθόλου μέχρι σήμερα). Αντίστοιχα αυτό οδηγεί σε μείωση 6% σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.

-- Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%. Το μέτρο αφορά επίσης τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.

-- Αμεση έναρξη του μέτρου για την κατάργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, με πλήρη εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2019.

-- Θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά την έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.

-- Αύξηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» και μόνιμη ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.

-- Επιβολή ΕΝΦΙΑ και για το 2015 και για το 2016, με διατήρηση των εσόδων στα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την όποια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

-- Αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για αυτοαπασχολούμενους από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.

-- Αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης.

-- Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης, αλλά και αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ