Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβλέπει «μεγάλη απήχηση» της συμφωνίας στη Βουλή

Εμπρακτη στήριξη στην κυβέρνηση να προχωρήσει ακάθεκτη στη νομοθέτηση και εφαρμογή ενός ακόμα μνημονίου

Από τη χτεσινή συνάντηση του Β. Μεϊμαράκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Β. Μεϊμαράκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Είμαστε παρόντες στην πρόταση του πρωθυπουργού, που είπε ότι αν πάρει ένα βροντερό ΟΧΙ, θα πει ένα μεγάλο ΝΑΙ. Αυτό εμείς το στηρίζουμε. Αυτό εμείς το αποδεχόμαστε»! Τάδε έφη ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επισκέφτηκε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ενημερωθεί για όσα μετέφερε στον Πρ. Παυλόπουλο, προχτές βράδυ, ο Αλ. Τσίπρας, για τα παζάρια του στις Βρυξέλλες.

Στο διάλογό τους μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Μεϊμαράκης μίλησε μεταξύ άλλων για «έμπρακτη απόδειξη (σ.σ. στο πρόσφατο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών) της διάθεσης όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του ΚΚΕ, που φάνηκε ότι θέλουμε να υπάρχει μια συμφωνία στη χώρα, που θα παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρωζώνη και εξουσιοδοτήσαμε τον πρωθυπουργό που έχει και την ευθύνη να φέρει μία συμφωνία, η οποία θα γίνει και ευρύτερα αποδεκτή». Πρόσθεσε ότι «η πρόθεση και η διάθεση της ΝΔ (...) ήταν πάντα η εθνική συνεννόηση».

Επανέλαβε «την πρόθεση της ΝΔ (...), η οποία έχει εκφραστεί παντού, ότι θέλουμε μία συμφωνία όπως την έχουμε περιγράψει, με αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά, και θυμάστε, εγώ ήμουν από εκείνους που έλεγαν ότι δεν πρέπει να είναι και πολύ λεπτομερής, για να έχει ο πρωθυπουργός την ευχέρεια και την ευελιξία στη διαδικασία, για να μπορεί να έρθει και η Ελλάδα να είναι στο ευρώ. Είναι κόκκινη γραμμή αυτή για μας».

Τόνισε ότι ως ΝΔ «είμαστε παρόντες στην πρόταση του πρωθυπουργού, που είπε ότι αν πάρει ένα βροντερό ΟΧΙ, θα πει ένα μεγάλο ΝΑΙ. Αυτό εμείς το στηρίζουμε. Αυτό εμείς το αποδεχόμαστεκαι είμαστε έτοιμοι, αφού θα έχουμε και την ενημέρωση από εσάς, να επαναλάβουμε ότι πρέπει να πει το μεγάλο ΝΑΙ για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, διαπραγματευόμενος βέβαια».

«Ευθύνη του πρωθυπουργού η συμφωνία»

«Αλλά αυτός έχει την ευθύνη», συνέχισε ο Μεϊμαράκης, «αυτός τα αναλαμβάνει, αυτός πρέπει να συνεννοηθεί με τη δικιά του Κοινοβουλευτική Ομάδα κι εμείς πιστεύουμε ότι στη Βουλή, η συμφωνία θα έχει μια πολύ μεγάλη ανταπόκριση, απήχηση, έστω κι αν κάποιοι συνάδελφοι, κατά συνείδηση, από το δικό του κόμμα, ψηφίσουν διαφορετικά».

Υπογράμμισε, πάντως, ότι έτσι, με αυτές τις συναντήσεις και με αυτή την επίδειξη συναίνεσης, στέλνουν «μήνυμα προς τα έξω: ότι είμαστε ενωμένοι, συνταγματικά και θεσμικά όμως, και προχωράμε, στηρίζουμε αυτή την άποψη, κόκκινη γραμμή η Ελλάδα στο ευρώ και στην Ευρωζώνη και θεσμικές διαδικασίες γι' αυτά τα ζητήματα».

Σημειωτέον, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να κλείσει τη συμφωνία, τόνισε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, λέγοντας ότι «η διαπραγμάτευση και η τελική συμφωνία είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών το επιβεβαιώνει. Η ΝΔ περιμένει αυτή τη συμφωνία, γιατί μέχρι τώρα είδαμε πολλές φορές την καλλιεργούμενη αισιοδοξία να τη διαδέχεται η απογοήτευση».

Αναγνωρίζεται η «συμβολή» Μεϊμαράκη

Από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος ...εξήρε «τη σημασία και τη συμβολή» του Ευ. Μεϊμαράκη στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, «στο να καταλήξουμε σε κοινά σημεία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η σύσκεψη και τα συμπεράσματά της έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Πράγμα που αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός. Και είναι σημαντικό που τούτη την κρίσιμη στιγμή, βρεθήκαμε όλοι ενωμένοι, οι δημοκρατικές δυνάμεις, οι οποίες στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Βρεθήκαμε ενωμένοι και για να πούμε ότι δεν υπάρχει όχι μόνο πρόθεση ρήξης, αλλά ούτε σκέψη και επιπλέον ότι όλοι είμαστε μαζί στον αγώνα, για να διασφαλιστεί αυτή η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και στην Ευρωζώνη. Γιατί αυτά πάνε και τα δύο μαζί».

Μετά τη συνάντησή τους και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Μεϊμαράκης επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι «η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη, ώστε να παραμείνει μέσα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αυτή είναι η εντολή που έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός κ. Τσίπρας».

Πάντως, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αναλάβει κάποιες ...πρωτοβουλίες, στην περίπτωση που απομακρύνονταν και οι ελπίδες τους για συμφωνία και η χώρα κινδύνευε να βγει εκτός ευρωμονόδρομου.

Συνάντηση και με τον Αμερικανό πρέσβη

Επιπλέον, ο Ευ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε χτες, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον πρέσβη των ΗΠΑ, David Pearce. Ο τελευταίος, αξιολογώντας τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας, φέρεται να μετέφερε το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για παραμονή της χώρας σε ΕΕ και ευρώ, με ταυτόχρονη προώθηση από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης των αναγκαίων για το κεφάλαιο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Στόχος των Αμερικανών είναι η Ελλάδα να συνεχίζει να παίζει ρόλο προπυργίου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγά του, με εξοπλισμούς, διάθεση μέσων, υποδομών και προσωπικού, προς υποστήριξη ιμπεριαλιστικών αποστολών και επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες μετέβησαν Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να έχουν επαφές με παράγοντες της ΕΕ, στην προσπάθεια της ΝΔ να βάλει πλάτη στην παραμονή της χώρας σε ΕΕ και ευρώ. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, υποστήριξε πως αυτές οι επαφές «δεν είναι υπό την αιγίδα της ΝΔ», ίσως σε μια προσπάθεια να μην ξεχωρίσει ο ρόλος της Μπακογιάννη έναντι άλλων μεγαλοστελεχών της ΝΔ και ενόσω είναι ανοιχτή η κούρσα διαδοχής στην προεδρία της ΝΔ, μετά την παραίτηση του Αντ. Σαμαρά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ