Τετάρτη 8 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρενέργειες της τραπεζικής «αργίας»

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έκδοση «υποσχετικών» (IOUs) για την καταβολή μισθών και συντάξεων, εξέφρασε ο Γερμανός επίτροπος Γκ. Ετινγκερ, τονίζοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε «ακατάλληλη» για παραμονή στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια αφερέγγυα χώρα όπως η Ελλάδα, που ξεκινά τη χρήση παράλληλου νομίσματος, σίγουρα δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη». Να σημειωθεί ότι ο βαθμός της «πιστοληπτικής αξιολόγησης» του κάθε κράτους αντανακλάται και στην αξιολόγηση των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων του χώρου του.

Σε κάθε περίπτωση, αναπόσπαστο τμήμα των υπό εξέλιξη αντιλαϊκών διεργασιών είναι η καταστροφή κεφαλαίων και την ίδια ώρα, βεβαίως, οι λαϊκές οικογένειες θα συνεχίσουν να στενάζουν, προκειμένου να διασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες τους.

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, γύρω από το καθεστώς που θα ισχύσει, στο επόμενο διάστημα, για τη λεγόμενη τραπεζική «αργία». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό εξέταση βρίσκονται σενάρια που αφορούν τη διενέργεια μιας σειράς συναλλαγών που δε γίνονται σήμερα. Σ' αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο έκδοσης τραπεζικών επιταγών και γενικότερα η διευκόλυνση των συναλλαγών μέσω επιταγών. Είναι φανερό πως κάτω από τις σημερινές συνθήκες, οι τίτλοι αυτοί μπορούν στη συνέχεια ν' αποτελέσουν ανταλλακτικό νομισματικό μέσο, ένα είδος παράλληλου νομίσματος, με διακυμάνσεις και με κουρεμένη αξία σε σχέση με το ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ