Σάββατο 27 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Του Κουτρούλη ο γάμος»

Το έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος», που γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή στα 1843, αμέσως μετά το «μνημόνιο» με τους δανειστές εκείνης της εποχής και την επιβολή στη χώρα μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις δυσβάστακτων όρων, που οδήγησαν στην εξέγερση της 3ης του Σεπτέμβρη, θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία και επεξεργασία κειμένου του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Μέσα από την ξεκαρδιστική ιστορία του Κουτρούλη, του καλοκάγαθου ράφτη από τη Σύρο, που για να τον δεχτεί για σύζυγό της η ωραία Ανθούσα, θέτει ως όρο να γίνει... υπουργός, ο Ραγκαβής αποκαλύπτει με αξιοθαύμαστη τόλμη τις μεθόδους και τις πρακτικές που από τότε διέπουν το πολιτικό μας σύστημα: την εξασφάλιση ξένης υποστήριξης, τη διαπλοκή, την εξαγορά συνειδήσεων, τις πελατειακές σχέσεις και τη θυσία του δημοσίου στο ατομικό συμφέρον.

Κι όλα αυτά διαδραματίζονται στο συμβολικό πλαίσιο του ξενοδοχείου «Η Ελλάς», όπου ο Ραγκαβής κατορθώνει να αναβιώσει και να ανανεώσει τη φόρμα της Αριστοφανικής κωμωδίας, αξιοποιώντας όχι μόνο το χορό πολιτών - πελατών, αλλά και όλα τα δοκιμασμένα τεχνάσματα του είδους: την Παράβαση, τα Επεισόδια, τον Αγώνα, τον Υμέναιο και φυσικά τις κωμικές ανατροπές, το άφθονο γέλιο, τα τραγούδια και την πανηγυριώτικη διάθεση.

Σκηνικά: Δανάη Πανά. Κοστούμια: Ιριδα Τσαγκαλίδου. Μουσική-τραγούδια: Δημήτρης Λέκκας. Χορογραφίες: Αναστασία Θεοφανίδου. Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης. Παίζουν: Τάσος Πεζιρκιανίδης (Κουτρούλης), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ανθούσα), Αστέρης Πελτέκης, Δημήτρης Κολοβός, Χρύσα Ζαφειριάδου, Λουκία Βασιλείου, Μαρίνα Χατζηιωάννου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Σοφία Καλεμκερίδου, Πέλλα Μακροδημήτρη κ.ά.

Πρόγραμμα παραστάσεων: Τετάρτη 22/7 & Πέμπτη 23/7 - Μονή Λαζαριστών, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Σάββατο 1/8 & Κυριακή 2/8 - Θέατρο Κήπου, Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου. Παρασκευή 28/8 & Σάββατο 29/8/2015 - Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, Μερκούρεια 2015. Πέμπτη 17/9 - Θέατρο Δάσους, 1ο Φεστιβάλ Δάσους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ