Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Τιμάμε την ηρωίδα κομμουνίστρια

Την Τετάρτη 24/6 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο Ν. Ηράκλειο, με ομιλήτρια την Αλ. Παπαρήγα

Το εξώφυλλο της ειδικής τιμητικής έκδοσης
Το εξώφυλλο της ειδικής τιμητικής έκδοσης
Εκδήλωση τιμής στην ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, η οποία δολοφονήθηκε τον Ιούλη του 1944, προετοιμάζουν οι Οργανώσεις των Βορείων Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ν. Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση που εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24/6, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ηρακλείου «Ηλέκτρα Αποστόλου», με κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Περικλής Γκιουλέας, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Ηρακλείου και η Βούλα Τσίγκα, Γραμματέας του Βόρειου Τομέα της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της ζωής και της δράσης της Ηλέκτρας Αποστόλου, αλλά και της δράσης του κρατικού μηχανισμού της εποχής ενάντια στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, πρόγραμμα με επαναστατικά και αντάρτικα τραγούδια και ποιήματα. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ηλέκτρας Αποστόλου, που βρίσκεται στην είσοδο του Πολύκεντρου.

Ειδική έκδοση με άρθρο της Ηλέκτρας Αποστόλου στην ΚΟΜΕΠ το 1934

Μια ειδική έκδοση προς τιμήν της ηρωίδας κομμουνίστριας, για τα 71 χρόνια από το θάνατό της, θα διατίθεται την ημέρα της εκδήλωσης στους παρευρισκομένους. Πρόκειται για ανατύπωση άρθρου από το 2ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ του 1934, που έχει γράψει η ίδια η Ηλέκτρα Αποστόλου, ενώ ήταν κρατούμενη στις φυλακές Αβέρωφ.

Στο άρθρο αυτό, δίδαγμα για το σήμερα, για την οργανωτική δουλειά μέσα στα εργοστάσια και τους εργάτες, η Ηλέκτρα περιγράφει τις δυσκολίες, τις αδυναμίες, αλλά και την τεράστια σημασία της οργάνωσης της πάλης των εργατών στα υφαντουργεία των «Ποδαράδων» - δηλαδή της σημερινής περιοχής της Ν. Ιωνίας. Από τον τίτλο ακόμα του άρθρου, η Ηλέκτρα ξεκαθαρίζει το στόχο που πρέπει να έχουν οι κομμουνιστές: «Για την κατάχτηση των 10.000 υφαντουργών των Ποδαράδων». Δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να δουλέψουν οι κομματικές δυνάμεις, για να κερδίσουν με το ΚΚΕ τους βιομηχανικούς εργάτες της περιοχής. Για την οργάνωση της πάλης, τις μορφές της, για τα προβλήματα, για πολιτιστικές δραστηριότητες, για τη δουλειά των κομματικών ομάδων, την εργοδοτική τρομοκρατία, ακόμα και τα μέτρα περιφρούρησης των μελών του Κόμματος στα εργοστάσια.

Ζωή ταυτισμένη με το ΚΚΕ και τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση

Η δεύτερη σελίδα είναι το εξώφυλλο της ΚΟΜΕΠ του 1934 και ακολουθεί το άρθρο της Ηλ. Αποστόλου
Η δεύτερη σελίδα είναι το εξώφυλλο της ΚΟΜΕΠ του 1934 και ακολουθεί το άρθρο της Ηλ. Αποστόλου
Στην έκδοση περιλαμβάνεται, επίσης, χρονολόγιο με βασικούς σταθμούς της ζωής της Ηλέκτρας Αποστόλου.

Η Ηλέκτρα Αποστόλου ή απλά «Ηλέκτρα», όπως αποκαλείται δεκαετίες τώρα από τους κομμουνιστές, έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1930, αφού προηγουμένως ήταν στην ΟΚΝΕ. Τον Ιούνη του 1936, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στις φυλακές Αβέρωφ. Εκεί οργανώνει μαθήματα ιδεολογικής αυτομόρφωσης και αναπτύσσει έντονη δράση, για να κρατήσει ψηλά το ηθικό των συγκρατουμένων της. Αποφυλακίζεται ένα χρόνο αργότερα, για να ξανασυλληφθεί το 1939 και κρατούμενη στο Τμήμα Μεταγωγών Πειραιά γεννάει την κόρη της, Αγνούλα.

Λίγες μέρες μετά, εξορίζεται στην Ανάφη. Την ίδια περίοδο συλλαμβάνεται και ο άντρας της. Εκείνος δεν αντέχει και υπογράφει δήλωση μετανοίας. Η Ηλέκτρα, αφού του θυμίζει τους όρκους που είχαν δώσει πριν παντρευτούν, ότι θα αγωνιστούν για τα ιδανικά τους, τον χωρίζει και τον προτρέπει να ζήσει τίμια.

Τον Αύγουστο του 1942, δραπετεύει από την Ανάφη κι αναλαμβάνει την καθοδήγηση της καινούριας Πανελλαδικής Οργάνωσης «Ελεύθερη Νέα». Τον επόμενο χρόνο, περνάει στην Επιτροπή της ΚΟΑ και χρεώνεται την καθοδήγηση της διαφώτισης. Αναπτύσσει τον παράνομο μηχανισμό: Τυπογραφεία, πολυγράφους, γραφομηχανές. Με την ομάδα της αναλαμβάνουν το γράψιμο συνθημάτων στον τοίχο, την αφισοκόλληση, τα τρικάκια, το χωνί, τα σκιτσάκια και τις εφημερίδες.

Τον Ιούλη του 1944, συλλαμβάνεται για τελευταία φορά από την Ασφάλεια. Την υποβάλλουν σε φρικτά βασανιστήρια. «Η ταυτότης της θανούσης εξακριβώθη υπό της σήμανσης, ένθα ήτο σεσημασμένη κομμουνίστρια υπ' αριθμόν 59953. Το πτώμα ανήκε εις την Αποστόλου Ηλέκτρα του Νικολάου. Ιατροδικαστής Πέτρος Τζαφέρης».

Οταν μαθεύτηκε ο θάνατος της Ηλέκτρας, ο ΕΛΑΣ έβγαλε ειδική απόφαση σε όλες τις αντάρτικες μονάδες και καλούσε σε εκδίκηση. Στην Αθήνα, ο ΕΛΑΣ πήρε εκδίκηση με δεκάδες δοσίλογους που βρέθηκαν σκοτωμένοι στους δρόμους. Στο πτώμα του καθενός υπήρχε καρφιτσωμένη μια ταινία με την επιγραφή: Ηλέκτρα 1, 2, 3... που έδειχνε με πόσους πλήρωσε ο εχθρός. Στο όνομά της, πολλές γυναίκες στρατολογούνται στο Κόμμα, ενώ ο ΔΣΕ όρισε παράσημο «Ηλέκτρα», σαν την πιο έξοχη τιμητική διάκριση γυναικείου ηρωισμού.

Χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες κράτησαν ψηλά τη σημαία των ιδανικών του ΚΚΕ και με τεράστιο προσωπικό κόστος αρνήθηκαν να το αποκηρύξουν. Εκαναν το καθήκον τους στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ