Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Συνεχίζει σε ρότα μνημονίου

Σταθερά σε ράγες μνημονίου «τρέχει» η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πεντάμηνο (Γενάρης-Μάης) του 2015, με κεντρικό γνώρισμα τη συρρίκνωση των δαπανών που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα ακόμη και από αυτά που προβλέπονται στους αρχικούς δημοσιονομικούς στόχους. Την ίδια ώρα, σημαντικές αποκλίσεις καταγράφονται και στα έσοδα του προϋπολογισμού, σε μια εξέλιξη που φέρνει προ των πυλών τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (ΦΠΑ κ.ά.).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (πεντάμηνο Γενάρης-Μάης):

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερες κατά 2,65 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφτεί, γεγονός που οφείλεται και στην εσωτερική στάση πληρωμών. Ειδικότερα, διαμορφώνονται στα 20 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης ύψους 22,65 δισ. Οι πρωτογενείς δαπάνες συρρικνώθηκαν φέτος στα 19 δισ. από 19,8 δισ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, με παραπέρα περικοπές κατά 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο «ακέραιο και εγκαίρως» αποπληρώνονται τα ποσά για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους: Στη διάρκεια του πενταμήνου, για τόκους του κρατικού χρέους δαπανήθηκαν 2,9 δισ. ευρώ (από 2,7 δισ. πέρσι).

-- Το σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού καταγράφεται στα 17 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας «υστέρηση» ύψους 1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί...

-- Σ' αυτό το πλαίσιο, το «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών πλην τόκων) εμφανίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ