Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Σενάρια «ελάφρυνσης» με όρο την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων

«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012 είναι ακόμη σε ισχύ, όπως είναι και οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για την ειδική ρήτρα που υπάρχει στο σημερινό μνημόνιο, στη βάση της οποίας προβλέπεται δυνατότητα «ελάφρυνσης» (όπως με επιμήκυνση αποπληρωμών, μείωση επιτοκίων). Προϋπόθεση αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης, η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ιδιαίτερα για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα παραπάνω συνιστούν πτυχές του «κουρέματος» και της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους που έγινε το 2012 και στη συνέχεια πέρασε κατά κύριο λόγο στα κράτη της Ευρωζώνης, με τα «σπασμένα» να φορτώνονται στις πλάτες του λαού και των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μεταφοράς χρέους (από ΔΝΤ, ΕΚΤ) στον ESM, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «νέο πρόγραμμα», με νέα κεφάλαια από τον ESM και κατά συνέπεια θα συνοδευόταν από νέους όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, απείλησε με τη δυνατότητα του μηχανισμού να κάνει άμεσα απαιτητά τα ποσά των δανείων που έχουν χορηγηθεί, σε περίπτωση «αθέτησης» των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ. Τα συγκεκριμένα διακρατικά δάνεια φτάνουν περίπου στα 142 δισ. ευρώ... Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους και μάλιστα επανέλαβε πως τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι «ιδιαίτερα ευνοϊκά».

Στη σχετική έκθεση, ο ESM επισημαίνει ότι είναι εντελώς λάθος να αποτιμάται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με βάση την ονομαστική αξία.«Μία σωστή ανάλυση εξετάζει τη δομή του ελληνικού χρέους» τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει τα εξής:

-- Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα είναι σχεδόν μηδενικές έως το 2023 (αναφέρονται στα δάνεια της Ευρωζώνης).

-- Οι μελλοντικές αποπληρωμές της Ελλάδας συνοδεύονται από ευνοϊκά επιτόκια (πάντα από την πλευρά της Ευρωζώνης). Ετσι συμπεραίνει ο ESM, αν και το ύψος του ελληνικού χρέους ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, η βιωσιμότητά του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

-- Τονίζουν ότι το ελληνικό κράτος δανείζεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης, με επιτόκιο μόλις 1,35%, χαμηλότερο έναντι αρκετών άλλων ευρωπαϊκών κρατών, έναντι επιτοκίου που φτάνει στο 3,6% για τα δάνεια του ΔΝΤ.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι η μέση ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωζώνη, ανέρχεται στα 32,5 χρόνια.

Το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, αξιώνει την καταβολή της δόσης προς το Ταμείο στο ακέραιο και εγκαίρως. Προσερχόμενη στο χτεσινό Γιούρογκρουπ, υπογράμμισε ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα «θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, θα βρεθεί με μια ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιούλη, αλλά ελπίζω ότι δε θα συμβεί αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ