Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μονάκριβή μου»...

Στη λήξη του Συνεδρίου παρουσιάστηκε η χοροθεατρική παράσταση «Μονάκριβή μου», βασισμένη σε γράμματα και ποιήματα του Ν. Χικμέτ που γράφτηκαν στη φυλακή από το 1942 έως το 1946. Μέσα από ένα διάλογο μεταξύ του ποιητικού λόγου του Ναζίμ και της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης και της κίνησης, οι θεατές ήρθαν σε επαφή με ορισμένα από τα εξαίσια λυρικά ποιήματα που είναι αφιερωμένα στη γυναίκα του ποιητή, Πιραγιέ, και συνδέουν τα αισθήματά του προς αυτήν με την ανησυχία του για γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, που φτάνουν να ξεπερνούν τα όρια της προσωπικής τους σχέσης.

Επίσης, για πρώτη φορά ακούστηκαν στα ελληνικά ορισμένα από τα «Ρουμπαγιάτ» του Χικμέτ. Πρόκειται για ποιήματα που γράφτηκαν το 1945 με την παραδοσιακή μορφή των περσικών τετράστιχων, αλλά με σύγχρονο διαλεκτικό - υλιστικό, κοινωνικό και επαναστατικό περιεχόμενο.

Συντελεστές: Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Χριστόφορος Φλυτζάνης. Σενάριο - χορογραφία: Ευαγγελία Κυριαζίδου. Βοηθός χορογράφου: Πηνελόπη Μουσγά. Δραματουργική επεξεργασία: Εύη Γιαννοπούλου. Φωτισμοί: Ακης Αποστολίδης. Video: Αριάδνη Μιχαηλάρη.

Επαιξαν οι μουσικοί: Χριστόφορος Φλυτζάνης, Δημήτρης Κουφαλάκος, Γιάννης Καραλιάς. Τραγούδησε η Πολυξένη Καρακάσογλου.

Ερμήνευσαν: Ιορδάνης Καλέσης, Ειρήνη Δρακοπούλου, Πηνελόπη Μουσγά, Κατερίνα Οικονομίδη, Ζωή Πάλμου, Αλεξάνδρα Τσουκνίδα, Αννα Παντελέου.

Ακούστηκε η φωνή του ηθοποιού Κωστή Μαλκότση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ