Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τάνια»

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου από την παρουσίαση της χοροθεατρικής παράστασης «Τάνια», από την ομάδα «Τέχνη στο Υπόγειο» του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, που βασίζεται στο ομώνυμο απόσπασμα από το πιο σημαντικό έργο του Χικμέτ, «Ανθρώπινα τοπία της πατρίδας μου», το οποίο αναφέρεται στην ηρωική στάση κατά τη διάρκεια της ανάκρισης από τους Γερμανούς ναζί της κομσομόλας Ζόγια και το μαρτυρικό της θάνατο κατά το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο της ΕΣΣΔ. Η παράσταση αφιερώθηκε στα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Χρειάζεται να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο έπος δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά. Πέρα από τα τουρκικά υπάρχει και σε μεταφράσεις, όπως στα αγγλικά και στα γαλλικά, αλλά, όπως τόνισε και η Ελ. Μηλιαρονικολάκη στο κλείσιμο του Συνεδρίου, «(...) ακόμη και στο απόσπασμα της "Τάνια" που παρουσιάσαμε όταν έγινε η αντιπαραβολή της αγγλικής μετάφρασης με την τουρκική διαπιστώσαμε ότι η μόνη παράγραφος που είχε αφαιρεθεί στα αγγλικά ήταν αυτή για τον Στάλιν, έτσι για να ξεχαστεί ο ρόλος του στον πόλεμο της Σοβιετικής Ενωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (...)».

Η παράσταση, που ολοκληρώθηκε με τα λόγια της Ζόγια προς το σοβιετικό λαό, «αντίο, αδέρφια, ο αγώνας είναι μέχρι τέλος! Ακούω τα ποδοβολητά, έρχονται οι δικοί μας!», γέμισε συγκίνηση, περηφάνια το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση, το οποίο επιφύλαξε το πιο θερμό χειροκρότημα στους νεαρούς Τούρκους συντρόφους που ετοίμασαν και παρουσίασαν την παράσταση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org